Modul în care telefoanele inteligente, AI și Crowdsourcing îi ajută pe nevăzători și cu deficiențe de vedere

Modul în care telefoanele inteligente, AI și Crowdsourcing îi ajută pe nevăzători și cu deficiențe de vedere
⏱️ 4 min read

Smartphone-urile nu sunt doar dreptunghiuri strălucitoare pline de stimuli vizuali – sunt un pachet de senzori portabili și un computer, iar un număr tot mai mare de companii le pun la lucru pentru nevăzători și cu deficiențe de vedere. Unele aplicații sunt știri vechi, cum ar fi text-to-speech și detectarea culorilor, dar unele folosesc puterea conectivă a internetului și a inteligenței artificiale pentru a face totul, de la navigare la recunoașterea emoțiilor pe fețele oamenilor.

Deși există un număr tot mai mare de aplicații disponibile pentru Android, cea mai populară platformă pentru aplicații de asistență este iOS. Datorită capabilităților încorporate, cum ar fi cititorul de ecran VoiceOver, iPhone-ul a atras mult mai mult din conștientizarea accesibilității la început, iar cele mai multe aplicații similare de atunci au fost dezvoltate pentru acesta. În ultimii ani, aplicațiile pentru numărarea banilor, citirea intensității luminii și citirea codurilor de bare au apărut peste tot, dar AI și internetul mobil rapid au schimbat jocul.

Mașinile: inteligență artificială

Recunoașterea textului către vorbire și a culorilor sunt utile, dar următoarea generație de aplicații pentru vizualizare este alimentată de inteligență artificială. Aplicații precum Microsoft Văzând AI și Imagina depășesc simpla scanare și recunoaștere și folosesc învățarea automată și rețelele neuronale pentru a debloca un set complet nou de instrumente pentru utilizatorii cu deficiențe de vedere.

Văzând AI, de exemplu, puteți recunoaște oamenii, ghici vârsta lor și vă poate da o idee despre cum se simt. Echipa sa de dezvoltare lucrează la capacitatea sa de a vă spune ce se întâmplă și într-o scenă. Poate fi doar o chestiune de timp înainte ca smartphone-urile să poată furniza narațiuni continue în timp real despre împrejurimile unui utilizator.

Se pare că nu lipsesc companiile care lucrează la încorporarea AI și învățarea automată în accesibilitate, cu proiecte de genul Atingeți Atingeți Vezi, AiPoly Vision, și chiar Google Lookout lucrează la și lansează aplicații care folosesc camere foto și senzori pentru a decoda lumea.

Oamenii: văzând ochii

ai-sight-be-my-eyes

Pe cât de bun este AI în prezent, nu este infailibil și probabil că nu va fi la fel de mare ajutor în situații mai complexe. Când aveți o problemă care necesită o contribuție umană, există câteva aplicații care facilitează contactul persoanelor cu deficiențe de vedere cu un voluntar văzător. Cel mai popular este Fii ochii mei, care aglomerează peste un milion de voluntari pentru a ajuta 80.000 de utilizatori. Atâta timp cât există o conexiune decentă la internet, voluntarul poate vedea prin camera telefonului și transmite informații utilizatorului.

Aira este un serviciu și mai sofisticat, care utilizează ochelari cu cameră video (similar cu Google Glass) pentru a oferi un flux video unui agent de asistență. Vine cu o taxă lunară mare, dar agenții sunt instruiți și cel puțin tehnologia Google Glass a fost utilă undeva.

Deplasare: aplicații de navigare

ai-sight-blindsquare

În timp ce capacitățile de navigație sunt încorporate din ce în ce mai mult în alte aplicații, există încă o întreagă clasă de aplicații, menite în mod special să ajute persoanele nevăzătoare și cu deficiențe de vedere să ajungă acolo unde trebuie. Una dintre cele mai populare este BlindSquare, o aplicație care nu numai că îți oferă direcții „virează la stânga”, „virează la dreapta”, dar descrie împrejurimile și punctele de interes pentru tine.

Aplicația Soundscape de la Microsoft face ceva similar, la fel ViaOpta Nav, Văzând GPS ochi, și alții. Acestea oferă funcții precum oferirea de indicații prin vibrații, permițându-vă să înregistrați note care pot fi declanșate pentru a fi redate în anumite locații și, pe măsură ce AI începe să fie din ce în ce mai integrat, vor începe probabil să ofere și mai multe informații în timp real.

Concluzie: viitorul tehnologiei de asistență

Pe măsură ce tehnologia continuă să devină mai inteligentă, mai mică și mai răspândită, opțiunile pentru utilizatorii cu deficiențe de vedere și nevăzători vor continua să se extindă. AI și învățarea automată sunt două dintre cele mai promițătoare domenii, dar internetul lucrurilor este, de asemenea, o dezvoltare interesantă – o rețea de senzori care înconjoară și interacționează cu un utilizator nevăzător ar deschide o mulțime de posibilități. Deschiderea acestor uși va aduce beneficii nu numai utilizatorilor, ci și societății în ansamblu, oferind indivizilor talentați și unici mai multe oportunități de a contribui la construirea viitorului.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x