Momo, Slender Man, 72 de ore și poveștile din spatele altor panici de internet

Momo, Slender Man, 72 de ore și poveștile din spatele altor panici de internet

Emoția fricii necesită o țintă, așa că atunci când un fenomen înfricoșător este prea mare sau abstract pentru ca noi să-l putem înțelege, este un mare ajutor psihologic pentru noi să-l condensăm în ceva care ne ajută să explicăm de ce se întâmplă lucruri rele.

Acest lucru nu este nou – oamenii au inventat bogeymen cu mult înainte de Internet (salut, Temnițe și Dragoni) – dar zvonurile sunt acum capabile să zboare pe continente în câteva secunde, iar Internetul în sine este un ocean masiv de necunoscute abstracte și posibile pericole, ceea ce îl face un teren și mai fertil pentru frici. Amestecați îngrijorarea naturală a părinților cu Internetul și tendința noastră de a simplifica temerile noastre generalizate și aveți o adevărată panică morală din secolul XXI – sau chiar o serie întreagă de ele, toate jucând pe aceleași teme.

Cât de speriat ar trebui să fii cu adevărat, totuși?

Balenă albastră

Mărimea animalului după care a fost numit acest mitos pe internet este aproximativ proporțională cu complexitatea acestei povești. Iată defalcarea de bază:

Mai multe fete din Rusia s-a sinucis pe parcursul a câteva luni în 2015. Acest lucru în sine nu a fost de fapt atât de neobișnuit, deoarece Rusia are o rată de sinucidere a adolescenților destul de mare, dar au început să apară câteva tipare. Părinții unora dintre fete au constatat că fuseseră membri ai acelorași grupuri online care discutau sinuciderea și, din anumite motive, balenele albastre (încă nu suntem siguri de ce).

Un jurnalist de investigație rus a început să conecteze punctele în 2016 și articolul ei din Novaya Gazeta a declanșat o furtună de foc în întâi Rusia, apoi în lume. Ea a susținut că a descoperit dovezi ale jocurilor răsucite răspândite în aceste grupuri online, „curatorii” stabilind cincizeci de sarcini pentru ca participanții să le îndeplinească peste cincizeci de zile. Ar putea începe mici, cum ar fi să-i trezească devreme, să asculte un anumit tip de muzică sau să vizioneze videoclipuri înfricoșătoare, dar ar progresa către acte de auto-vătămare, terminând cu sinuciderea. Ea a mai afirmat că cel puțin 130 de copii au murit din cauza acestui joc.

Cât de adevărate erau toate acestea? Este o necunoscută, dar jocul probabil nu a existat niciodată la scara sugerată. Intr-adevar, acoperirea media rezultată poate să fi fost mai dăunătoare decât fenomenul real, deoarece acest lucru a dat ideii Balenei Albastre recunoaștere internațională. Investigațiile ulterioare au arătat că majoritatea grupurilor online care discutau despre joc erau conduse de tineri între 12 și 14 ani, care așteptau ei înșiși să înceapă jocul. Este posibil să fi existat unele sinucideri care pot fi atribuite poveștii, dar niciunul nu a fost legat de urmarea jocului în cincizeci de pași.

Au fost aparent mai multe arestări, cu mai mulți bărbați recunoscând implicarea în joc. Cu toate acestea, marea majoritate a poveștilor despre aceste arestări au fost difuzate în tabloide, nu în surse de știri de încredere, iar suspectul principal se prefăcea, probabil, implicat pentru a obține publicitate pentru muzica sa.

În esență, Balena Albastră a fost o panică morală transcontinentală pe internet care rămâne neconfirmată. Înfricoșător, da și, probabil, conținând boabe de adevăr, dar cel mai probabil un caz de câteva incidente izolate care au fost țesute împreună într-o narațiune care ar fi putut inspira copiatele și a creat chiar fenomenul pe care pretindea că îl descoperă.

Bărbat zvelt

Venirea pe urmele provocării Balena Albastră a fost un caz foarte clar de ficțiune care a devenit realitate: un concurs de artă intitulat „Slenderman” a prins imaginația grupurilor de ficțiune de groază online și a devenit un aliment de bază creepypasta. Dacă nu sunteți familiarizați cu creepypasta, este în esență un amestec de ficțiune și meme centrate pe povești înfricoșătoare care estompează liniile dintre realitate și imaginație.

Moral Panics Slenderman

Personajul Slenderman a generat povești, imagini, wiki, bloguri și chiar jocuri video, precum și bogăția de informații serioase care au devenit disponibile despre el pe Internet ar putea convinge probabil un cititor obișnuit că Slenderman era într-adevăr o adevărată legendă urbană, în ciuda originii sale explicite cunoscut. Așa s-a întâmplat în 2014 când două fete din Wisconsin a luat-o pe unul dintre colegii lor de clasă în pădure și a înjunghiat-o în repetate rânduri, susținând că a fost din cauza lui Slenderman.

S-ar putea să puteți ghici tiparul evenimentelor care au urmat: povestea s-a răspândit ca un incendiu în mass-media și a apărut o panică morală în majoritatea SUA, social media jucând un rol important în răspândirea rapidă a preocupării părinților. Probabil datorită mediatizării, au început să apară acțiuni de copiat, și alte câteva rapoarte despre copii care făceau lucruri violente a apărut sub influența lui Slenderman.

Aceasta este probabil cea mai justificată panică de pe Internet de atunci a fost un incident aprins care poate fi atribuit direct conținutului web. Ideea că Slenderman ar putea determina un copil sănătos din punct de vedere mental să facă ceva violent, totuși, a fost pur și simplu o tactică de sperietură care a funcționat pentru a scoate la iveală povestea. În timp ce expunerea la acest tip de conținut ar putea fi o problemă pentru cineva cu o afecțiune, hipnoza întunecată de care oamenii tind să se teamă în acest tip de scenariu nu este deloc îngrijorătoare.

Provocarea Momo

În unele privințe, Balena Albastră, Slenderman și Momo pot fi considerate ca un fel de trilogie, deoarece toate erau panici generate de internet, centrate în jurul copiilor influențați spre violență. La fel ca Slenderman, imaginea tulburătoare a lui Momo a fost de fapt creată de cineva – un artist japonez de efecte speciale.

La fel ca incidentul Balenei Albastre, provocarea Momo ar fi trebuit să ducă la moartea copiilor. Și, la fel ca ambii predecesori, dauna reală atribuibilă lui Momo este probabil minimă – panica asupra sa a inspirat probabil mult mai mult decât ar putea avea orice schemă reală.

Panici morale Momo

Deci, ce a fost / este Momo? Conform mitului popular, ai putea scrie un cont Whatsapp numit Momo, care folosea monstrul asemănător unei păsări, cu gura largă, ca avatar. Apoi, veți primi înapoi o serie de mesaje cu un set tot mai mare de provocări. Probabil știi cum se termină: te omori. Nici asta nu este tot: se pare că clipurile din Momo erau, de asemenea, încorporate în programele pentru copii de pe YouTube și circulau pe internet, spunându-le copiilor să facă lucruri violente.

Imaginea în sine este suficientă pentru a te strecura, așa că atunci când o cuplezi cu o poveste neliniștitoare și îi aduci pe copii în ea, este destul de mult un hit viral creat pentru social media. Chiar kim Kardashian a postat pe Twitter despre asta. Din fericire pentru toată lumea, aceasta este probabil cea mai puțin reală panică a trilogiei, deoarece nu există aproape niciun rău confirmat legat de Momo. Unii au susținut că sinuciderile au fost legate, dar nu au fost găsite dovezi confirmate. Cel mai rău lucru care ar putea fi legat de conturile Momo sau tematice Momo sunt încercările de piratare care vizează încercarea de a determina oamenii să renunțe la informațiile personale, dar chiar și aceasta este o afirmație destul de vagă.

Jocul celor 72

Deși cele mai mari panici tind să implice violență, se pare că există întotdeauna una nouă mai mică în circulație. Jocul celor 72 (sau 48, 24, 12 etc.) a început când o fată din Franța a dispărut de trei zile, apoi s-a întors și a susținut că a jucat un joc.

În ciuda faptului că povestea a fost reluată la nivel internațional și a stârnit temeri că copiii se jucau la un joc „pretinde că-ți lipsește pentru a atrage atenția pe rețelele de socializare”, de fapt nu au existat alte cazuri confirmate de copii care să facă ceva similar deloc, în ciuda zvonurilor care au reapărut pe mai mulți. timpuri și a declanșat o nouă frenezie a acoperirii tabloidelor și a acțiunilor de social media în cauză. Dacă ar fi ceva, ai crede că toată atenția presei ar fi inspirat câteva încercări, dar nu, încă nimic.

Panici morale 72 de ore

Cu toate acestea, acolo avea au fost confirmate incidente ale adolescenților, în special în Europa, încercând să se ascundă în magazine precum IKEA după ora închiderii, deci copii voi aparent ca urmare a modurilor de internet din când în când.

Atunci când ar trebui să ne panicăm?

Panici morale Tide Pods

Ce zici de când oamenii încep să mănânce Tide Pods? Pare un moment bun. În mod ironic, una dintre cele mai amuzante provocări pe internet s-a dovedit a fi una dintre cele mai periculoase, deoarece oamenii au fost otrăviți de la Tide Pods inainte de meme-ul a început vreodată și, odată ce Internetul și-a dat drumul, cazurile de otrăvire Tide Pod au crescut într-adevăr.

Seamănă foarte mult cu bomboane, iar oamenii foarte tineri și foarte bătrâni luau deja din greșeală mușcături. Posibil pentru că nimeni nu credea că ar putea fi cu adevărat acea rău – este doar săpun, nu? – unii oameni au încercat de fapt, atât pe rețelele de socializare, cât și în afara acestora. Acest lucru nu a mers bine, deoarece substanțele chimice concentrate pentru rufe sunt de fapt destul de periculoase atunci când sunt ingerate.

Având în vedere că majoritatea panicelor de pe Internet sunt înșelăciuni sau cel puțin suflate disproporționat, ai dreptate să fii sceptic atunci când vezi un post care susține că adolescenții fac ceva nebunesc. Dar Internetul poate fi un loc cu adevărat periculos, cu lucruri precum hărțuirea cibernetică, șantajul și exploatarea care se desfășoară în cursul unor colțuri întunecate.

Nu este greșit să fii atent, dar este, probabil, greșit să perpetuezi un mit potențial dăunător, deoarece s-ar putea să ajungi să creezi ceva care a început ca imaginar. „Google înainte de a împărtăși” este o mantră care ar face cu siguranță Internetul un loc mai plictisitor, dar ar putea ajuta și la prevenirea efectelor negative.

Credite de imagine: Slendermdl70

Scroll to Top