de către Routech

Adevăratul motiv pentru a învăța stiva MEAN: Angajabilitatea

Mai multe bootcampuri de codificare (cum ar fi Hack Reactor) și platforme de cursuri online (precum Khan Academy) trec la JavaScript ca limbă de predare.

JavaScript are sens ca primă limbă, deoarece oricum va trebui să o învățați. Nu puteți face multe pe web fără ea, așa că oamenii merg din ce în ce mai direct la JavaScript și trec peste Ruby, Python și PHP. JavaScript se mândrește și cu cea mai activă comunitate de dezvoltatori. Dar există un al treilea motiv pentru care ar trebui să învățați JavaScript chiar din poartă: angajabilitatea.

Angajatorii nu sunt doar înfometați de talentul JavaScript – sunt înfometați de inginerii care cunosc tehnologii specifice bazate pe JavaScript. Și aceste tehnologii se întâmplă să fie cele care compun stiva MEAN – MongoDB, Express.js, Angular.js și Node.js.

Înainte de a începe, rețineți că aceste date provin de la Indeed.com, cel mai mare agregator de oferte de locuri de muncă. Folosim volumul de posturi de locuri de muncă ca un proxy pentru volumul de locuri de muncă. Ne-am concentrat doar pe soluții neproprietare precum Oracle, Microsoft și IBM.

Compararea cadrelor de dezvoltare web Model-View-Controller

 • Node.js și Express.js – serverul web și cadrul de dezvoltare web bare-bones care alimentează stiva MEAN. Node.js a fost lansat în urmă cu mai puțin de 5 ani, dar a fost deja adoptat de LinkedIn, Walmart, SAP și Microsoft.
 • Rails – popularul cadru de dezvoltare web bazat pe Ruby, conceput pentru a ajuta dezvoltatorii să construiască rapid aplicații convenționale pentru server. Marea majoritate a bootcampurilor de codare se concentrează încă pe Rails. Fapt amuzant: Rails a fost inventat de un șofer de mașină de curse danez.
 • Django – cel mai popular cadru de dezvoltare web Python. Un alt fapt amuzant: Django a fost inventat la un ziar din Kansas.
 • Laravel – În prezent, cel mai popular cadru de dezvoltare web PHP, deși comunitatea PHP nu a ajuns cu adevărat în spatele unui cadru la fel de universal ca și comunitățile Ruby și Python.
Motivul real pentru a invata stiva MEAN Angajabilitatea

După cum puteți vedea, Node.js este câștigătorul clar în ceea ce privește creșterea locurilor de muncă. Și, în termeni absoluți, Node.js o recuperează rapid pe Ruby on Rails:

1611517447 237 Motivul real pentru a invata stiva MEAN Angajabilitatea

Compararea bazelor de date NoSQL

Următoarea componentă a stivei pe care o vom analiza este baza de date. În primul rând, să comparăm cele mai populare baze de date NoSQL (non-relaționale).

 • MongoDB – Baza de date a magazinului de documente pe care o utilizează stiva MEAN. Mongo este, de asemenea, popular cu aplicațiile Rails și este baza de date implicită pentru proiectul Meteor.js.
 • Cassandra – O bază de date cu coloane largi, creată pe Facebook și ulterior deschisă către Apache.
 • Neo4j – Cea mai populară bază de date cu grafice.
 • Couchbase – O altă bază de date a magazinului de documente, construită pentru a sublinia viteza.
1611517447 705 Motivul real pentru a invata stiva MEAN Angajabilitatea

Cererea angajatorilor pentru MongoDB este cea mai rapidă creștere dintre bazele de date NoSQL. În termeni absoluți, MongoDB câștigă, de asemenea:

1611517448 86 Motivul real pentru a invata stiva MEAN Angajabilitatea

Dar probabil vă întrebați cum se compară acest lucru cu bazele de date SQL. Hai să aruncăm o privire:

1611517448 198 Motivul real pentru a invata stiva MEAN Angajabilitatea

MongoDB crește de multe ori mai repede decât cele mai populare baze de date SQL. Dar dacă ne uităm la piața muncii în termeni absoluți, aceasta mai are un drum lung de parcurs:

1611517449 248 Motivul real pentru a invata stiva MEAN Angajabilitatea

Este clar că bazele de date NoSQL reprezintă încă o porțiune relativ mică din piața totală pentru talentul bazelor de date. O interpretare obișnuită a numelui NoSQL este „Not Only SQL”, ceea ce înseamnă că bazele de date NoSQL ar trebui folosite ca un compliment pentru, mai degrabă decât un substitut pentru bazele de date SQL tradiționale. Acesta este un motiv major pentru care introducem baze de date relaționale și SQL înainte de a introduce MongoDB.

Cadruri JavaScript front-end

În ultimii trei ani au apărut mai multe cadre JavaScript Model-View-Controller. Acestea permit dezvoltatorilor să manipuleze elemente DOM din partea clientului. Acestea permit aplicații cu o singură pagină, unde browserul nu trebuie să navigheze niciodată către o pagină nouă.

 • Angular.js – „A” din MEAN Stack. Google (și prin extensie YouTube) au investit o grămadă de bani și talent ingineresc pentru îmbunătățirea Angular.js.
 • React.js – Dezvoltat de Facebook, cu accent pe performanță.
 • EmberJS – Oferă un backend de structură MVC, utilizând în același timp instrumente convenționale precum Handlebars.js și jQuery pe partea frontală.
 • Backbone.js – cadrul JavaScript original MVC și încă destul de popular. Are o comunitate numeroasă și o documentație bună, inclusiv câteva cursuri despre Code School.
1611517449 900 Motivul real pentru a invata stiva MEAN Angajabilitatea

După cum puteți vedea, Angular.js crește rapid, în timp ce Ember.js și Backbone.js par să aibă un platou. React.js este atât de nou încât nici măcar nu se înregistrează pe grafic, dar am auzit că unele companii, precum Khan Academy, îl folosesc. Și, în termeni absoluți, Angular.js recuperează rapid Backbone.js:

1611517450 965 Motivul real pentru a invata stiva MEAN Angajabilitatea

Dar, desigur, acest grafic lasă gorila de 800 de lire sterline în lumea front-end JavaScript, jQuery:

1611517450 210 Motivul real pentru a invata stiva MEAN Angajabilitatea

Doar pentru lovituri, să comparăm procentajul total de posturi de muncă care menționează „jQuery” cu procentul de postări de posturi care menționează „JavaScript” în sine:

1611517450 540 Motivul real pentru a invata stiva MEAN Angajabilitatea

În mod uimitor, jQuery primește aproape jumătate din mențiuni ca JavaScript.
Există, în mintea mea, 3 explicații posibile pentru acest lucru:

 1. jQuery este atât de intuitiv de utilizat încât designerii web mai puțin tehnici continuă să-l folosească în loc să treacă la cadre frontale mai puternice precum Angular.js. Acești designeri web au o mulțime de aplicații vechi care folosesc jQuery și angajează oameni care să le întrețină.
 2. Persoanele cu resurse umane non-tehnice care creează posturi de locuri de muncă cred că jQuery și JavaScript sunt sinonime sau că jQuery (lansat în 2006) este o formă hipper de JavaScript (lansat acum aproape 20 de ani), deci listează jQuery.
 3. Mulți angajatori nu necesită greutatea ridicată pe care o oferă cadrele JavaScript de ultimă generație. Sau, mai probabil, nu reușesc să înțeleagă cât de puternice sunt aceste cadre și cum pot produce experiențe superioare.

Oricare ar fi cauza, mesajul este clar. Pentru a vă maximiza capacitatea de angajare, este absolut esențial să învățați jQuery, chiar dacă aceste alte cadre pot face toate lucrurile pe care jQuery le poate face și multe altele.
O mare parte din succesul jQuery poate fi atribuit ușurinței sale de utilizare. În multe privințe, învățarea jQuery este chiar mai ușoară decât învățarea JavaScript și multe dintre conceptele pe care le veți aplica cu jQuery vor fi transferate atunci când învățați un cadru MVC precum Angular. Deci, în rezumat:

 • Fiecare dintre componentele individuale ale MEAN Stack apare ca fiind câștigătoarea categoriei sale respective.
 • Din punct de vedere al angajabilității, este logic să ne concentrăm asupra MEAN Stack în ansamblu. Dacă angajatorul dvs. dorește să utilizeze, să spunem, Backbone.js în loc de Angular.js, veți fi deja familiarizați cu unul și îl puteți învăța cu ușurință pe celălalt.
 • MongoDB este baza de date NoSQL potrivită pe care să vă concentrați, dar va plăti pentru a vă familiariza cu bazele de date relaționale și cu SQL-ul în sine.
 • Aflați jQuery. Exersează foarte mult jQuery. Puneți-l în evidență pe profilul dvs. LinkedIn și reluați.

Publicat inițial la blog.freecodecamp.com pe 26 octombrie 2014.