Dacă utilizați Safari pe anumite versiuni de iOS, atunci adresa dvs. IP este trimisă în mod implicit la Google sau Tencent. Tencent este echivalentul chinezesc al Facebook, care deține populara aplicație mobilă WeChat. De asemenea, Tencent lucrează îndeaproape cu guvernul chinez. Este posibil să opriți transmiterea datelor dvs. către aceste companii.

Dispozitivele trimit date către Tencent dacă codul regiunii este setat în China continentală. Toate celelalte dispozitive trimit date către Google.

Navigare sigura Apple explicata De ce Apple trimite datele
Notificare pe iPhone că datele dvs. vor fi trimise către Google și Tencent.

Iată ce a spus un purtător de cuvânt Apple despre această caracteristică într-o declarație adresată Registrul:

Apple protejează confidențialitatea utilizatorului și vă protejează datele cu avertismentul Safari fraudulos pe site, o caracteristică de securitate care semnalează site-urile web cunoscute ca fiind dăunătoare.

Când funcția este activată, Safari verifică adresa URL a site-ului web cu listele de site-uri web cunoscute și afișează un avertisment dacă adresa URL pe care o vizitează utilizatorul este suspectată de comportament fraudulos, cum ar fi phishingul. Pentru a îndeplini această sarcină, Safari primește de la Google o listă de site-uri web cunoscute ca fiind dăunătoare, iar pentru dispozitivele cu codul lor de regiune setat în China continentală, primește o listă de la Tencent.

Adresa URL reală a unui site pe care îl vizitați nu este niciodată partajată cu un furnizor de navigare sigură, iar funcția poate fi dezactivată.

Deși adresa URL pe care o vizitați nu este partajată, adresa dvs. IP este partajată. Adresa dvs. IP vă poate dezvălui locația generală și alte detalii despre dvs. Acesta este partajat pentru a determina dacă site-ul pe care îl vizitați este un site fraudulos.

Aceste date sunt partajate automat de o mulțime de oameni. Safari are o cotă de piață din SUA de peste 50%, deoarece este browserul implicit pe dispozitivele iOS.

De asemenea, chiar dacă utilizați un browser terță parte pe dispozitivul dvs. iOS, datele dvs. pot fi trimise în continuare către Google și Tencent. Când vizualizați o pagină web din interiorul unei aplicații, paginile se deschid într-o versiune a browserului Safari. Deoarece multe aplicații deschid Safari din interiorul aplicației, este aproape imposibil să evitați Safari.

Pentru a opri trimiterea adresei IP către Google și Tencent, trebuie să dezactivați „Avertismentul fraudulos pe site”. Rețineți că dezactivarea acestei funcții vă poate face mai vulnerabil la accesarea site-urilor web frauduloase.

Iată cum să dezactivați „Avertismentul fraudulos pe site” în iOS:

  1. În setările iOS, selectați „Safari”.
  2. Derulați puțin în jos și comutați „Avertisment fraudulos pe site” în poziția oprit.
1611989287 365 Navigare sigura Apple explicata De ce Apple trimite datele
Cum se dezactivează trimiterea de date către Google și Tencent.

Ce este „Navigarea sigură”?

Serviciul „Avertisment pentru site-uri frauduloase” folosește Navigare sigură Google și Navigare sigură Tencent. Acesta este un serviciu dezvoltat inițial de Google. Utilizatorii întâlnesc uneori site-uri rău intenționate și pagini de phishing. Google are o listă mare cu aceste site-uri și a creat „navigare sigură” pentru a ajuta utilizatorii să anunțe când site-ul pe care îl accesează ar putea fi dăunător.

Iată cum Google oferă acest serviciu, denumit „Update API”, potrivit cercetătorului în criptografie Matthew Green:

1. Google calculează mai întâi SHA256 hash din fiecare adresă URL nesigură din baza de date și trunchiază fiecare hash până la un prefix pe 32 de biți pentru a economisi spațiu.

2. Google trimite baza de date cu hashuri trunchiate către browserul dvs.

3. De fiecare dată când vizitați un URL, browserul îl hashează și verifică dacă prefixul său pe 32 de biți este conținut în baza de date locală.

4. Dacă prefixul se găsește în copia locală a browserului, browserul dvs. trimite acum prefixul către serverele Google, care trimit înapoi o listă cu toate deplin Hash-uri de 256 de biți ale adreselor URL potrivite, astfel încât browserul dvs. să poată verifica dacă există o potrivire exactă.

Probabil, aceeași metodă este utilizată de Tencent în China. Dar, în loc să fie trimis prefixul hash către Google, acesta este trimis către Tencent.

Acest proces ar trebui să fie sigur, deoarece adresele URL reale pe care le vizitați nu sunt trimise, ci doar o versiune hash a URL-ului. Cu toate acestea, unii cercetători în materie de securitate au subliniat că, analizând sutele de URL-uri hash trimise către acest serviciu de către un singur utilizator, ar putea fi posibil să se anonimizeze acel utilizator.

Safari nu este singurul browser care folosește Navigarea sigură Google. Browserele web Google Chrome, Firefox, Vivaldi și GNOME utilizează serviciul Google Safe Browsing. Deci, dacă nu doriți ca datele dvs. să fie trimise la Google, alegeți un browser care nu se află pe lista respectivă sau dezactivați serviciul în cadrul setărilor browserului.

Mulți oameni cred că merită să partajați adresele lor IP cu Google și / sau Tencent pentru a beneficia de o protecție sporită împotriva site-urilor rău intenționate. Trebuie să decideți singur dacă merită riscul.