Netrunner 16 dintr-o privire

Netrunner 16 dintr-o privire

Netrunner OS este o distribuție Linux bazată pe plasmă KDE. Netrunner vine în două variante – versiunea standard bazată pe Kubuntu și o versiune continuă bazată pe Manjaro Linux. Pe lângă schimbările cosmetice evidente, cum ar fi brandingul inconfundabil și aspectele și stilurile noi care sunt adesea introduse, Netrunner 16, bazat pe Kubuntu, își propune să îmbunătățească sistemul cu mai mult decât un tapet frumos.

Sistemul de operare este sponsorizat de Blue Systems, compania care sponsorizează și Kubuntu, dezvoltarea KDE Plasma 5 și diverse proiecte KDE. Scopul sistemului de operare Netrunner este de a oferi un sistem desktop pentru utilizarea de zi cu zi. Vine preîncărcat cu multe aplicații utile pe lângă oferta obișnuită Kubuntu, încercând să facă totul să funcționeze chiar din cutie.

Instalarea Netrunner

Instalarea într-o mașină virtuală VirtualBox nu a fost simplă. Mediul live a pornit, dar după pornire programul de instalare a fost blocat. Nu există nicio opțiune de a sări peste sistemul live la momentul pornirii. Din fericire, modul de compatibilitate a funcționat așa cum era de așteptat, în afară de faptul că mouse-ul a fost deplasat în mod constant, iar instalatorul a trebuit să fie navigat cu tastatura. Problema a fost rezolvată după actualizarea manuală a modulelor din mediul instalat. Versiunea livrată a modulelor kernel-ului Virtualbox a fost 4.3.26, care nu s-a jucat frumos cu Virtualbox 4.3.28 pe care o rulează în interior. Acest lucru nu ar trebui să afecteze în niciun fel o instalare normală.

Instalatorul în sine a fost la fel de simplu și simplu pe cât ne așteptăm de la un sistem bazat pe Kubuntu; acceptarea opțiunilor implicite a fost de obicei suficientă. Instalarea în sine a durat aproximativ 5 minute.

KDE Plasma 5.3

Netruner aduce de obicei câteva actualizări care nu sunt neapărat disponibile în sistemul Kubuntu de bază. De data aceasta, așa cum a fost cazul Nertunner 15, se întâmplă să fie o versiune mai nouă a Plasmei. În timp ce Kubuntu 15.04 (pe care se bazează Netrunner 16) este livrat cu Plasma 5.2, Netrunner 16 a făcut din noua plasmă 5.3 mediul desktop implicit, cu toate avantajele și marginile sale aspre.

netrunner16-login

Site-ul Netrunner specifică doar trei probleme minore:

 • Unele traduceri lingvistice pentru setări noi pot lipsi sau pot fi defecte.
 • Instalarea UEFI poate necesita câțiva pași suplimentari atunci când instalați alături de un sistem non-UEFI (puteți găsi instrucțiunile de aici).
 • Kontact se bazează în continuare pe vechiul cadru KDE 4, deoarece dezvoltarea sa nu a rulat încă un ciclu complet.

netrunner16-splash

Dacă puteți trăi cu aceste probleme minore, puteți obține un sistem complet funcțional și destul de bine construit, care rulează cel mai recent desktop Plasma. Plasma 5.3 este un pas major înainte și are multe îmbunătățiri față de versiunea anterioară, iar Netrunner este cunoscut pentru a îmbunătăți în continuare sistemele desktop TS pentru a fi cât mai rapide și mai receptive posibil.

netrunner16-menu

Desktopul în sine arată frumos. Dacă vă plac sistemele KDE și Plasma, vă veți bucura cu siguranță de cea mai nouă versiune care pare să fi eliminat în cele din urmă mult criticatul halou albastru neon din jurul obiectelor active. Opera de artă suplimentară specifică Netrunner este cea mai frumoasă de până acum.

netrunner16-artwork

Spre deosebire de ceea ce vedem de obicei de la Netrunner, cel mai recent sistem de operare a revenit în mod implicit la decorațiunile de ferestre “Oxygen” destul de implicite, deși ca întotdeauna sunt disponibile mai multe.

netrunner16-settings

Opțiuni software

Punctul forte al Netrunner, în afară de modificările obișnuite de utilizare și de o experiență rapidă și rapidă pentru desktop chiar și pe mașinile de ultimă generație, este alegerea aplicațiilor implicite. Acesta este preîncărcat cu tot ce trebuie pentru a avea un sistem de operare desktop bine echipat, fără a fi nevoie să modificați sau să instalați multe pachete noi.

Software-ul ales include:

 • Kernel 3.19.0 ~ 16
 • Plasma 5.3
 • Aplicații KDE 15.04
 • Firefox 37.0
 • Thunderbird 31.6
 • LibreOffice 4.4
 • VLC Media Player 2.2
 • Gmusicbrowser 1.1.14
 • Îndrăzneț 3.5
 • Krita și Karbon 2.8.5
 • Gimp 2.8.10
 • Pidgin 2.10.9
 • vokoscreen 2.1

De ce oricine ar vrea să descopere altfel excelent Audacious Music Player pentru a arăta ca Winamp rămâne un mister. Cu toate acestea, Audacious în Netrunner 16 arată exact așa …

netrunner16-îndrăzneț

Și un pic de patos …

Numele lansării Netrunner 16 “Ozymandias” a fost inspirat de poemul similar al lui Percy Shelly scris cu ocazia ca muzeul britanic să primească o statuie masivă din piatră a lui Ozymandias, mai cunoscută sub numele de Ramses II.

Toate lucrările de artă din sistemul de operare sunt tematice egiptene, iar notele de lansare includ chiar și o mică versetă, bazată pe poezia lui Shelly:

Am întâlnit un călător dintr-o țară antică …

Și a spus că odată a existat un rege puternic în țara desktopurilor antice, numit KDE – Regele desktopurilor!

netrunner16-artwork2

Patosul continuă în Note de lansare

(Puteți citi și poezia originală a lui Shelly aici.)

Obținerea Netrunner

Dacă sunteți gata să faceți să vă aruncați în lumea reîncarnării Plasmei 5.3 a lui Ozymandias, puteți descărca Netrunner 16 din pagina oficială de descărcare, sau dacă executați deja Netrunner 15, trebuie doar să descărcați scriptul de actualizare și urmează instrucțiunile.

Netrunner este cea mai ștearsă distribuție KDE de astăzi, iar ultima sa iterație este cu adevărat de remarcat. Dacă vă plac sistemele KDE, instalarea Netrunner 16 va fi o experiență pe care nu o veți regreta.

Scroll to Top