O introducere în mediul de rulare scalabil, extensibil, ușor disponibil, autosuficient și extrem de eficient

Node.js este un mediu de rulare multiplataforma pentru JavaScript, care este gratuit și open-source. Este full-stack, deci poate fi folosit pentru a dezvolta atât partea clientului, cât și partea serverului unei aplicații.

Cine folosește Node.js? Node.js este o alegere populară a stivei tehnologice pentru companiile care dezvoltă jocuri online, mesagerie instantanee, platforme de socializare sau instrumente de conferință video. Este perfect potrivit pentru aplicații în timp real, care necesită actualizarea constantă a datelor aplicației.

Înainte de a începe să enumăr avantajele Node.js, trebuie să explic ceva. Există o anumită terminologie de clarificat pentru ca toți să fim pe aceeași pagină. Dacă sunteți conștienți de aceste concepte, nu ezitați să le derulați în jos.

Motorul Google V8 este motorul cu care este implementat Node.js. Inițial, a fost dezvoltat de Google și pentru Google. V8 a fost scris în C ++ și avea scopul de a compila funcțiile JS în codul mașinii. Același motor este utilizat de Google Chrome. Este cunoscut pentru viteze impresionant de mari și performanțe îmbunătățite constant.

Model bazat pe evenimente reprezintă procesul de detectare a evenimentelor de îndată ce au loc și, respectiv, de tratare a acestora. Puteți utiliza Promisiuni, Asincronizare / Așteptare și apeluri inversă pentru gestionarea evenimentelor. De exemplu, acest fragment prezintă gestionarea scrierii fișierelor CSV utilizând modelul evenimentului Promise.

const createCsvWriter = require('csv-writer').createObjectCsvWriter;
const path = ‘logs.csv”;
const header = [ 
	{
		id: 'id',
		 title: 'id’
	}, 
	{
		id: 'message', 
		title: 'message'
	}, 
	{
		id: 'timestamp',
		title: 'timestamp'
	}
 ];
const data = [
	{ 'id': 0, 'message': 'message1', 'timestamp': 'localtime1' },
	 { 'id': 1, 'message': 'message2', 'timestamp': 'localtime2'  }, 
	{ 'id': 2, 'message': 'message3', 'timestamp': 'localtime3'  }
];
const csvWriter = createCsvWriter({ path, header }); 
csvWriter .writeRecords(data) .then(
	()=> console.log('The CSV file was written successfully!')
) .catch(
	err => console.error("Error: ", err)
);

Gestionarea cererilor de intrare / ieșire fără blocare este modul în care Node.js procesează solicitările. De obicei, codul este executat secvențial. O cerere nu poate fi procesată până nu se termină cea anterioară. În modelul care nu blochează, solicitările nu trebuie să aștepte la rând. În acest fel, firul unic în Node.js este cel mai eficient, procesarea cererii este concurentă și timpul de răspuns este scurt.

npm este un manager de pachete Node.js și o piață deschisă pentru diverse instrumente JS. Este cel mai mare registru de software din lume. În prezent, are peste 836.000 de biblioteci.

Deci, de ce dezvoltarea Node.js? Să vedem care sunt beneficiile Node.js.

2-min

JavaScript

Node.js se bazează pe JavaScript. JavaScript este unul dintre cele mai populare și mai simple limbaje de codificare din lumea IT. Este ușor de învățat pentru dezvoltatorii începători. Chiar și persoanele fără cunoștințe de JavaScript, dar cu o experiență tehnică de bază, pot citi și înțelege codul.

Mai mult decât atât, fondul de talente JavaScript este mare, astfel încât, în calitate de proprietar de afacere, aveți libertatea deplină de a alege echipa cu care să lucrați.

Scalabilitate

Aplicațiile Node.js sunt ușor scalabile atât pe orizontală, cât și pe verticală. Pe orizontală, noile noduri sunt ușor adăugate la sistemul existent. Pe verticală, resursele suplimentare pot fi adăugate cu ușurință la nodurile existente.

Când dezvoltați o aplicație cu Node.js, nu trebuie să creați un nucleu monolitic mare. În schimb, puteți dezvolta un set de module și microservicii, fiecare rulând în propriul proces. Toate aceste servicii mici comunică cu mecanisme ușoare și cuprind aplicația dvs. Adăugarea unui microserviciu suplimentar este cât se poate de simplă. În acest fel, procesul de dezvoltare devine mult mai flexibil.

Extensibilitate

Printre alte avantaje ale Node.js, există posibilitatea de a-l integra cu o varietate de instrumente utile. Node.js poate fi personalizat și extins cu ușurință.

Poate fi extins cu API-uri încorporate pentru dezvoltarea serverelor HTTP sau DNS. Pentru a facilita dezvoltarea front-end-ului cu versiuni vechi de Node sau browser, Node.js poate fi integrat cu un compilator JS Babel.

Pentru testarea unității, funcționează perfect cu, de exemplu, Jasmine. În scopuri de monitorizare și depanare a implementării, funcționează bine cu Log.io.

Instrumente precum Migrat, PM2, și Webpack poate fi utilizat pentru migrarea datelor, gestionarea proceselor și respectiv gruparea modulelor. În plus, Node.js este extins cu cadre precum Expres, Hapi, Meteor, Koa, Fastify, Nest, Restify și multe altele.

Disponibilitate

Node.js este open-source. Creatorul a acordat tuturor dreptul de a învăța, dezvolta și distribui tehnologia în orice scop. Mediul Node.js este gratuit sută la sută. Modulele, libs-urile și eșantioanele de cod gata sunt open-source, astfel încât să vă puteți configura aplicația cu ușurință și gratuit. Abilitatea de a învăța să lucreze cu Node.js, de asemenea, disponibilă pentru oricine dorește să dobândească această tehnologie.

Autosuficiență

Există o mulțime de depozite convenabile cu diferite module gata făcute. Managerul de pachete implicit npm oferă, de asemenea, o varietate de biblioteci și instrumente suplimentare. Acestea facilitează semnificativ procesul de dezvoltare.

De asemenea, tehnologia Node.js poate fi utilizată pentru a dezvolta atât front-end cât și back-end cu același limbaj. Puteți lucra cu aceeași echipă până când produsul final este implementat. Simplifică comunicarea și vă scutește de o mulțime de sarcini organizatorice.

Puteți folosi chiar Node.js ca o platformă pentru formarea Machine Learning și Inteligența Artificială.

const tf = require('@tensorflow/tfjs-node');
const trainData = [ 
	{ input: [-120, -100, -60, -40, -60, -80, -80, -60, -40, -60, -80, -100].map(value => Math.abs(value)), output: [1]},
	 { input: [-82, -63, -45, -55, -77, -98, -122, -90, -55, -44, -61, -78].map(value => Math.abs(value)), output: [0]}, 
.
.
.
	{ input: [-80, -60, -40, -60, -80, -100, -120, -100, -60, -40, -60, -80].map(value => Math.abs(value)), output: [0]}, 
];
const model = tf.sequential(); 
model.add(tf.layers.dense({inputShape: [12], units: 12, activation: 'sigmoid'})); model.add(tf.layers.dense({units: 1, activation: 'sigmoid'}));
const preparedData =  tf.tidy(() => { 
	tf.util.shuffle(arr); 
	const inputs = arr.map(d => d.input) 
	const outputs = arr.map(d => d.output); 
	const inputTensor = tf.tensor2d(inputs, [arr.length, arr[0].input.length]); 
	const labelTensor = tf.tensor2d(outputs, [arr.length, 1]); 
	const inputMax = inputTensor.max(); 
	const inputMin = inputTensor.min(); 
	const labelMax = labelTensor.max(); 
	const labelMin = labelTensor.min();
	 const normalizedInputs = inputTensor.sub(inputMin).div(inputMax.sub(inputMin)); 
const normalizedOutputs = labelTensor
return { 
	inputs: normalizedInputs, 
	outputs: normalizedOutputs, 
	inputMax, 
	inputMin, 
	labelMax, 
	labelMin, } 
});
model.compile({ 
	optimizer: tf.train.adam(), 
	loss: tf.losses.meanSquaredError, 
	metrics: ['mse'], 
});
 const batchSize = 32; 
const epochs = 50; 
const trainedModel = model.fit(inputs, outputs, { batchSize, epochs, shuffle: true, });

Universalitate

Node.js este multiplataforma. De exemplu, un dezvoltator Node.js poate crea o aplicație desktop pe mai multe platforme pentru Windows, Linux și Mac. Mai mult decât atât, Node.js nu este numai pentru dezvoltarea de dispozitive mobile, desktop și web. Avantajele Node.js sunt aplicate în mod activ în dezvoltarea soluțiilor cloud sau IoT.

Simplitate

Node.js are un prag de intrare scăzut. Este destul de simplu de achiziționat pentru persoanele cu cunoștințe de JavaScript. De asemenea, este necesar să subliniem că pragul de intrare scăzut se traduce direct într-un număr prea mare de specialiști de calitate scăzută.

Automatizare

Node.js oferă posibilitatea de a automatiza operațiuni repetitive, de a programa acțiuni sau de a partaja înregistrări de modificare. Node.js grupează automat funcțiile și vă menține codul în ordine. În plus, există o bibliotecă extinsă integrată de șabloane UI sau funcționalități gata de utilizare.

Performanță ridicată, viteză și eficiență a resurselor

În Node.js, codul JavaScript este interpretat cu ajutorul motorului Google V8 JS. Google investește foarte mult în motorul său, astfel încât performanța este îmbunătățită constant.

Node.js execută cod în afara unui browser web, ceea ce îmbunătățește foarte mult performanța și eficiența resurselor unei aplicații. De asemenea, permite utilizarea caracteristicilor care nu sunt disponibile pentru browser, cum ar fi un API de sistem de fișiere direct, socket-uri TCP etc.

Executarea codului este rapidă și mai multe solicitări pot fi procesate simultan, deoarece mediul de execuție Node.js acceptă operațiunile de intrare / ieșire care nu sunt blocate. Node.js oferă, de asemenea, caracteristica memorării în cache a unui singur modul, care permite aplicației să se încarce mai repede și să fie mai receptivă.

Asistență comunitară

Printre avantajele utilizării Node.js, dezvoltatorii menționează comunitatea globală de dezvoltatori. Există un număr imens de dezvoltatori activi care contribuie la open-source, dezvoltă și susțin cadrul și își împărtășesc cu alții ideile de învățare sau experiența de codificare.

Node.js este bine acceptat pe GitHub și este mai popular acolo decât, de exemplu, React. Mai mult, companii precum IBM, PayPal, eBay, Microsoft, Netflix, Yahoo !, LinkedIn sau NASA acceptă și utilizează activ Node.js.

In orice caz…

Nu ar fi corect să enumerăm doar beneficiile Node.js fără a menționa dezavantajele Node.js. Prezentarea unui punct de vedere unilateral nu este o practică sănătoasă. Vreau să înțelegeți că nicio soluție nu este perfectă, iar Node.js nu face excepție.

Depozitele sunt extinse, dar uneori seamănă cu un depozit de deșeuri. Există o mulțime de module inutile, excesiv de complicate sau de neînțeles. Limbajul are unele caracteristici confuze, care sunt greu de înțeles. Unele libs și cadre moderne sunt supraîncărcate. Mișcarea mea este după cum urmează: măsura este o comoară. Dacă știți bine cu ce lucrați și cum să o faceți cel mai bine, Node, js este instrumentul de care aveți nevoie. De ce folosim Node js? Deoarece există o mulțime de caracteristici utile, codul este ușor de înțeles, iar soluțiile pot fi eficiente. Altfel – bine.

Anton Trofimov
Anton Trofimov, dezvoltator de software Full Stack

Aveți o idee pentru un proiect Node.js?

Compania mea KeenEthics este un experimentat Companie de dezvoltare Node.js. În cazul în care aveți nevoie de o estimare gratuită a unui proiect similar, nu ezitați Intrați în legătură.

Dacă v-a plăcut articolul, ar trebui să continuați cu Node.js Inject: Cum să efectuați și De ce să utilizați sau Sfaturi de securitate Express.js.

PS

Un strigăt uriaș către Volodia Andrushchak și Anton Trofimov, dezvoltatori de software complet stiva @ KeenEthics pentru că m-a ajutat cu articolul.

Articolul original postat pe blogul KeenEthics poate fi găsit aici: Care sunt avantajele Node.JS?