Noțiuni de bază despre Blender 3D: Ghidul introductiv

Noțiuni de bază despre Blender 3D: Ghidul introductiv
⏱️ 6 min read

În acest articol vă oferim un ghid pentru începători pentru construirea obiectelor în 3D cu Blender – software-ul grafic și video 3D multiplataforma gratuit. Acoperim orientarea în interfață, plus modelarea simplă.

Evident, Blender are multe altele, dar această simplă introducere de tip 101 vă va permite să cunoașteți elementele de bază și veți putea construi cel puțin un obiect simplu în acest software desconcertant de complex.

Interfață Puzzling

Dacă nu aveți experiență grafică 3D, atunci deschiderea Blender poate fi descurajantă. Există un cub, o cameră și o lumină. Asta e. În jurul acestei vederi elementare este o mulțime de comenzi și numere, care arată mai puțin ca un program grafic și mai mult ca puntea de zbor a unui Airbus.

Procesul de construire a obiectelor simple este de fapt destul de ușor, dar ceea ce ar trebui să faci nu este evident doar uitându-te la interfață.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți dai seama ce face mouse-ul. Spre deosebire de majoritatea celorlalte aplicații, în Blender selectați cu butonul din dreapta al mouse-ului. Vă deplasați făcând clic și menținând apăsat butonul din dreapta al mouse-ului. Dacă faceți clic pe butonul stâng al mouse-ului, mutarea dvs. este de obicei finalizată. Dacă faceți clic pe butonul din dreapta al mouse-ului, mutarea dvs. va fi anulată.

Felicitări. Tocmai ați stăpânit cel mai dificil lucru de înțeles în acest tutorial.

Realizarea unei forme

Fereastra gri cu grilă este studioul dvs. de film. Modelați, animați și redați în această fereastră.

Selectați cubul cu butonul din dreapta al mouse-ului. Apăsați tasta Ștergere. Vi se va solicita să ștergeți obiectul și ar trebui să faceți clic pe OK.

blender-3d-basic-delete

Aveți nevoie doar de o cameră dacă doriți să redați o imagine. Vom doar să modelăm, așa că scăpați și de cameră. Selectați camera în același mod. Apăsați tasta Ștergere. Din nou, vi se va solicita să ștergeți camera și ar trebui să faceți clic pe OK. (Vedeți o temă în curs de dezvoltare? De fiecare dată când ștergeți, vi se va cere să confirmați.)

Selectați lumina și ștergeți-o. De altfel, confirmarea ștergerii necesită de obicei doar apăsarea tastei de returnare.

Acum că aveți o zonă curată în care puteți lucra, puteți începe modelarea. În timp ce puteți face doar o grămadă de forme și le puteți fixa împreună, este mult mai bine dacă puteți face forma de bază a obiectului pe care îl modelați dintr-o singură plasă. Se redă mai bine și arată mai bine așa.

Să facem o formă organică cu adevărat de bază. Apăsați „Shift + A” pentru a deschide meniul plutitor. Selectați „Mesh -> UV Sphere”.

blender-3d-basic-addmesh

Pentru a mări și a micșora vizualizarea, utilizați rotița de derulare din centrul mouse-ului. Pentru a roti vederea în jur, apăsați în jos pe rotița de derulare (care funcționează de obicei ca un al treilea buton al mouse-ului) și mutați mouse-ul. Pentru a obține diferite vizualizări ale obiectului, apăsați numerele de pe tastatura numerică (sau alegeți meniul de vizualizare din partea de jos a ecranului, care vă arată și tastele de apăsat).

blender-3d-basic-view-menu

Selectați sfera pe care ați făcut-o cu butonul din dreapta al mouse-ului. Faceți clic pe fila Modificatori din panoul din dreapta, faceți clic pe „Adăugați modificator” și „Adăugați modificator de suprafață subdiviziune”.

blender-3d-basic-add-subdivision

Rotiți subdiviziunile până la 6 pentru vizualizare și redare. Dacă memoria devine o problemă, puteți oricând să vizualizați 3 și să redați 6, astfel veți vedea o versiune rapidă cu efect redus a efectului pe ecran, dar va reda mult mai ușor.

blender-3d-subdiviziuni-de-bază

Subdiviziunea va netezi ochiurile și va folosi mai degrabă suprafețe decât poligoanele sferei, ceea ce va crea un model organic neted.

blender-3d-model-de-bază-neted

Faceți clic pe tasta Tab, intrând în modul de editare pentru obiectul selectat în prezent.

blender-3d-basic-edit-mode

Puteți alege ceea ce selectează mouse-ul în plasă făcând clic pe unul dintre aceste butoane de sub fereastra grilei; primul este vârfuri, al doilea este margini și al treilea este fețe. Faceți clic pe al treilea.

blender-3d-basic-selection-mode

Acum puteți selecta o față sau un grup de fețe (ținând apăsată tasta Shift) cu butonul din dreapta al mouse-ului.

blender-3d-basic-select-faces

Acum, pe măsură ce mișcați fețele, suprafața subdiviziunii se va mișca, ghidată de fețe. Aceasta înseamnă că formele vor fi netede și organice și nu vor avea fațete precum poligoanele originale. Este ca plastilina digitală.

Pentru a muta fețele cu precizie, vizualizați obiectul din lateral și nu o vedere în perspectivă. Deplasarea ochiului în modul de editare vă ajută acum să deformați suprafața într-o formă.

Deplasarea poligoanelor prin tragerea săgeților axei îi face să se miște în linie dreaptă.

blender-3d-săgeți-ax-de-bază

Trageți și împingeți fețele în jur până când ați făcut forma dorită. Joacă-te puțin cu el pentru a te obișnui cu cum se mișcă ochiurile și uită-te la el din toate unghiurile pentru a vedea cum se conturează. Trageți vârfurile (și nu uitați că le puteți împinge și pe ele) pe toată rețeaua pentru o formă organică cu adevărat nebună.

blender-3d-basic-mesh-mesh

Când ați terminat de jucat, ar trebui să vă salvați munca, astfel încât să puteți reveni la ea. Pentru a salva obiectul, accesați „Fișier -> Salvare” și alegeți o locație pentru fișierul .blend.

Sfaturi generale de modelare

Acesta a fost un tutorial foarte simplu pentru a vă obișnui cu procesele de realizare a unei forme. Vom intra în mai multe detalii despre modul în care puteți crea forme specifice în articolele viitoare. Dar ce sfaturi generale vă putem oferi în timp ce vă jucați și încercați să creați forme pe care doriți să le faceți?

Este ușor ca rețeaua să se îndepărteze de tine, așa că planifică din toate punctele de vedere ceea ce faci în prealabil. Deși este distractiv să te joci și să faci doar forme libere, înveți mult mai multe despre procesul de construire din realizarea unui anumit obiect.

Gândiți-vă la ceea ce faceți, desenați-l și măsurați-l și aflați care sunt formele de bază și lucrați de acolo. Ce trebuie să fie geometria reală și ce ați putea face cu texturile suprafeței?

În articolele viitoare vom analiza tehnici avansate de modelare, iluminare și aplicarea texturilor geometriei pentru a adăuga un alt strat de realitate modelelor dvs.

Dacă aveți întrebări, vă rugăm să ne anunțați în comentariile de mai jos.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x