Noul Windows Zero-Day oferă acces de administrator local

Noul Windows Zero-Day oferă acces de administrator local
⌛ Reading Time: 2 minutes

Se pare că există un nou exploit local zero-day care acordă privilegii de administrator pe Windows aproape în fiecare zi, iar astăzi nu face excepție. Un cercetător a dezvăluit public o vulnerabilitate care permite oricui cu privilegii standard să deschidă un prompt de comandă cu acces la nivel de SISTEM.

Cu această vulnerabilitate, actorii amenințărilor ar putea trece prin promptul de comandă ridicat pentru a-și ridica privilegiile și a acorda mult mai mult acces decât ar trebui să aibă. Cineva poate obține acces la un sistem care rulează Windows 10, Windows 11 și Windows Server 2022.

Cum să verificați dacă un proces rulează cu privilegii de administrator în Windows 11

LEGATE DECum să verificați dacă un proces rulează cu privilegii de administrator în Windows 11

Exploata a fost descoperită de cercetătorul Abdelhamid Naceri și publicată pe GitHub. Pentru a verifica problema, BleepingComputer l-a testat pe un PC Windows care rulează Windows 10 21H1 build 19043.1348 și a constatat că „a durat doar câteva secunde pentru a obține privilegii de SISTEM dintr-un cont de test cu privilegii „Standard””.

Când a fost întrebat de BleepingComputer de ce a ales să dezvăluie public vulnerabilitatea în loc să o raporteze programului Microsoft de recompensă pentru erori, el a citat scăderea masivă a plăților pentru raportarea problemelor. „Recompensele Microsoft au fost aruncate la gunoi din aprilie 2020, chiar nu aș face asta dacă MSFT nu ar lua decizia de a reduce acele recompense”, a explicat Naceri.

Deoarece aceasta este o exploatare locală, persoana ar trebui să vă acceseze computerul personal. Cu toate acestea, după cum am menționat, durează doar câteva secunde pentru ca aceștia să obțină acces la nivel ridicat, astfel încât nu va trebui să fie în posesie mult timp. Aceasta este o problemă la care veți dori să fiți atenți și asigurați-vă că descărcați patch-ul de îndată ce Microsoft face unul disponibil.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.