Vrei să înveți să administrezi computere Linux? O alegere excelenta. Deși se poate menține în spațiul desktop pentru consumatori, unde Linux domină absolut este lumea serverelor, în special a serverelor virtuale și cloud.

Deoarece cea mai serioasă administrare a serverului în aceste zile are loc de la distanță, lucrul printr-o interfață GUI de un fel sau altul adaugă doar cheltuieli generale inutile.

Dacă doriți să gestionați serverele și arhitecturile de rețea care atrag în prezent toată atenția, va trebui să vă învățați drumul în jurul liniei de comandă Linux.

Vestea bună este că setul de comandă Linux principal va funcționa pentru dvs. pe linii geografice și corporative, aproape oriunde se intersectează computerele și afacerea. Vestea cea mai bună este că, relativ vorbind, abilitățile Linux au putere.

Deoarece este un sistem de operare atât de matur și stabil, majoritatea instrumentelor utilizate acum un sfert de secol sunt încă la fel de eficiente ca oricând și majoritatea instrumentelor utilizate astăzi vor fi probabil folosite în mod activ după un alt sfert de secol. Învățarea Linux, cu alte cuvinte, este o investiție pe tot parcursul vieții.

Cum funcționează Linux în acțiune

Dar ești ocupat și ai termene limită. Ei bine, nu pot să vă promit că stăpânirea Linux va fi la fel de simplă ca și învățarea legării pantofilor. Dar vă pot ajuta să vă concentrați ca un laser, astfel încât să puteți lăsa toate lucrurile de care nu aveți nevoie culcat pe autostradă, sufocându-vă de aburii de evacuare (presupunând că nu conduceți un Tesla, desigur).

O alta modalitate de a invata administrarea
Linux-ul lui Manning în acțiune

Cum o voi scoate pe asta? Ale mele Cartea Linux în acțiune transformă formarea tehnologică lateral. Adică, în timp ce alte cărți, cursuri și resurse online își organizează conținutul în funcție de categorii („Bine băieți și fete, toată lumea îți scoate regulile de diapozitive și creioanele de cărbune. Astăzi vom învăța despre sistemele de fișiere Linux.”), Eu folosiți proiecte din lumea reală pentru a preda.

1612120149 784 O alta modalitate de a invata administrarea
Abilitățile și subiectele asociate acoperite de Linux în acțiune

Deci, de exemplu, aș fi putut construi un întreg capitol (sau două) pe sistemele de fișiere Linux. În schimb, veți învăța cum să creați servere de fișiere pentru întreprinderi, unități de recuperare a sistemului și scripturi pentru a reproduce arhive de date critice. În acest proces, veți prelua cunoștințele despre sistemul de fișiere ca bonus gratuit.

Nu credeți că voi acoperi fiecare instrument de administrare Linux. Asta este imposibil: sunt literalmente mii de oameni acolo. Dar nu-ți face griji. Abilitățile și funcționalitățile de bază necesare în primii ani ai unei cariere în administrarea Linux vor fi acoperite și acoperite bine, dar numai atunci când sunt necesare pentru un proiect practic, critic misiune. Când ați terminat, veți învăța nu mai puțin decât ceea ce ați avea dintr-o sursă tradițională, dar veți ști, de asemenea, cum să finalizați mai mult de o duzină de proiecte administrative majore și să vă simțiți confortabil să abordați alte zeci.

Esti in? M-am gândit eu.

Cine ar trebui să citească această carte

Această carte este concepută pentru a vă ajuta să dobândiți o gamă solidă de abilități de administrare Linux. Poate că sunteți un dezvoltator care dorește să lucreze mai direct cu mediul server în care vor trăi aplicațiile dvs. Sau poate sunteți gata să vă deplasați în administrarea serverului sau în lumile DevOps. Oricum ar fi, ești cu noi.

Ce ar trebui să știi deja? Cel puțin, ar trebui să vă simțiți confortabil să lucrați cu fișierele, rețelele și resursele de bază ale unui sistem de operare modern. Experiența cu administrarea sistemului, gestionarea rețelei și limbajele de programare cu siguranță nu va afecta, dar nu sunt necesare. Mai presus de toate, nu ar trebui să vă fie frică de explorarea de noi medii și entuziasmat de experimentarea cu noi instrumente.

Încă un lucru: vă așteptați să știți cum să efectuați o instalare simplă și simplă a unui sistem de operare Linux.

Doar câteva cuvinte despre modul în care este construită cartea. Fiecare capitol Linux în acțiune acoperă unul sau două proiecte practice – cu excepția capitolului 1. Capitolul 1, deoarece este conceput pentru a completa orice goluri de bază care ar putea exista în cunoștințele dvs. Linux, va fi diferit de toate celelalte. Nu aveți nevoie de elementele de bază? Sunt absolut sigur că veți găsi o mulțime de jucării noi și distractive cu care să vă jucați în capitolul 2.

Împreună cu proiectele cărții, vă voi prezenta, de asemenea, abilitățile și instrumentele individuale de care veți avea nevoie. În plus, proiectele fiecărui capitol se bazează de obicei pe abilitățile pe care le-ați învățat anterior în carte. Doar pentru a vă arăta că mă refer la afaceri, iată o listă destul de completă a principalelor proiecte (sub capitolul capitol), domenii de calificare și instrumente pe care le veți întâlni pe parcursul cărții:

În prezent există zeci de distribuții Linux întreținute activ. Chiar dacă majoritatea elementelor de bază Linux sunt comune tuturor distribuțiilor (distribuții), vor exista întotdeauna lucruri mici care vor funcționa „aici”, dar nu și „acolo”. Din punct de vedere practic, mă voi concentra mai ales pe două distribuții: Ubuntu și CentOS. De ce cei doi? Pentru că fiecare reprezintă o întreagă familie de distribuții. Ubuntu își împărtășește rădăcinile cu Debian, Mint, Kali Linux și alții, în timp ce CentOS se bucură de compania Red Hat Enterprise Linux (RHEL) și Fedora.

Asta nu înseamnă că nu prețuiesc alte distribuții precum Arch Linux, SUSE și Gentoo, sau că ceea ce veți învăța în această carte nu vă va ajuta să lucrați cu acele medii. Dar acoperirea completă a familiilor Ubuntu și CentOS înseamnă apucarea celei mai mari felii de plăcintă Linux pe care aș putea ajunge folosind doar două distribuții.

Acest articol a fost adaptat de la introducerea la Linux în acțiune. Pe lângă carte, poți să treci și tu Linux în mișcare– un curs hibrid format din mai mult de două ore de videoclip și aproximativ 40% din textul Linux în acțiune.