Introducere

În ultimii ani, dispozitivele Internet of Things (IoT) au început să devină o componentă din ce în ce mai importantă în viața noastră de zi cu zi. Unele aplicații obișnuite pentru dispozitivele IoT sunt:

 • Smart Home (de exemplu, lămpi inteligente)
 • Articole de purtat (de ex. Ceasuri inteligente)
 • Vehicule autonome
 • Orașe inteligente
 • Comerț inteligent cu amănuntul

Conform Wikipedia, dispozitivele IoT sunt definite ca:

Internetul Lucrurilor (IoT) este extensia conectivității la internet în dispozitive fizice și obiecte de zi cu zi. Încorporate cu electronice, conectivitate la Internet și alte forme de hardware (cum ar fi senzorii), aceste dispozitive pot comunica și interacționa cu alții prin Internet și pot fi monitorizate și controlate de la distanță “- Wikipedia [1]

Una dintre cele mai interesante caracteristici ale dispozitivelor IoT este că acestea sunt capabile să producă cantități mari de date. Acest lucru poate fi utilizat în special în aplicații precum inteligența artificială și învățarea automată.

Majoritatea dispozitivelor IoT pot produce, de fapt, o mare varietate de date din seria temporală, care prezintă un interes imens pentru inteligența artificială.

Potrivit unui studiu realizat de Date globale, se preconizează că piața IoT va atinge 318 miliarde de dolari noi până în 2023 (în creștere constantă comparativ cu anii precedenți).

O introducere in internetul obiectelor
Figura 1: Proiecții ale piețelor IoT [2].

Aceste proiecții sunt confirmate de interesul crescut al companiilor precum Google și Microsoft de a investi în platforme cloud IoT.

Cum funcționează dispozitivele IoT?

Un sistem IoT este compromis din patru componente principale:

 1. Senzori: permite dispozitivelor să colecteze date din mediul înconjurător al dispozitivului (de exemplu, viteză, coordonate GPS, temperatură etc …).
 2. Conectivitate: succesiv, datele colectate sunt trimise în cloud (fie prin conexiune WiFi, fie prin Bluetooth).
 3. Procesarea datelor: odată ce datele sunt primite de infrastructura cloud, acestea pot fi apoi procesate (de exemplu, verificați dacă datele primite respectă cerințele și dacă nu alertează utilizatorul).
 4. Interfața cu utilizatorul: Odată ce datele sunt procesate, rezultatele sunt apoi date utilizatorului și.

Ca exemplu simplu de flux de lucru, să luăm în considerare un sistem de securitate într-o casă.

Dispozitivul nostru IoT va verifica dacă există intruși în casa noastră care utilizează un sistem de viziune computerizată (Senzori). Înregistrările video ale casei sunt apoi trimise în cloud pentru a vedea dacă există sau nu intruși (Conectivitate). Succesiv, datele sunt procesate în cloud (Procesarea datelor) și dacă sunt detectați unii intruși, vom fi alertați (Interfața cu utilizatorul).

Un sistem IoT ar putea să ne poată alerta în multe moduri diferite (de exemplu, apel telefonic / mesaj sau notificarea aplicației) și, în unele cazuri, am putea fi capabili să controlăm de la distanță sistemul în sine (de exemplu, să blocăm ușile casei).

1611181506 130 O introducere in internetul obiectelor
Figura 2: Componentele principale ale unui sistem IoT [3]

Platforme cloud Internet of Things

Vă voi prezenta acum unele dintre cele mai interesante platforme cloud IoT care pot fi utilizate pentru analiza și controlul dispozitivelor IoT.

1611181507 533 O introducere in internetul obiectelor
Figura 3: Platforme IoT Cloud [4]

Internetul obiectelor Google Cloud

Google Cloud este în prezent unul dintre principalii furnizori de soluții Cloud de pe piață. Unele dintre pachetele oferite de Google Cloud pentru implementările IoT sunt:

 • Core IoT Cloud: este utilizat pentru a configura dispozitivul (dispozitivele) și a stabili o conexiune sigură între ele.
 • Cloud Machine Learning Engine: permite utilizatorilor să creeze modele Machine Learning din datele culese de dispozitivele IoT pentru a crește și monitoriza performanțele.
 • Cloud Pub / Sub: oferă analize în timp real ale dispozitivelor IoT.

Internetul obiectelor azur

Microsoft Azure este un alt furnizor de servicii cloud cu adevărat important. Azure poate oferi atât soluții pre-personalizate, cât și complet personalizabile. În acest fel, Azure este capabil să ofere soluții atât pentru începători, cât și pentru experți în IoT. Microsoft Azure permite scalarea cu ușurință a sistemelor IoT pentru a include dispozitive de la diferiți producători și oferă, de asemenea, servicii de analiză și suport pentru servicii de învățare automată.

Servicii Web Amazon (AWS)

AWS este una dintre cele mai populare soluții pentru serviciile bazate pe cloud. AWS poate permite realizarea de proiecte IoT de la capăt la cap și folosind următoarele patru pachete:

 • AWS IoT Core: este pachetul de bază care poate fi utilizat pentru configurarea dispozitivelor IoT. Folosind IoT Core putem integra diferite dispozitive pentru a comunica reciproc printr-o conexiune securizată, făcând posibil schimbul de date prin stocarea în cloud.
 • Analiza AWS IoT: este utilizat pentru a procesa și analiza toate datele produse de dispozitivele IoT. Odată ce toate datele sunt stocate utilizând un format semi-structurat (de exemplu, JSON, CSV), acestea pot fi apoi utilizate în scopuri de învățare automată (de exemplu, monitorizați și optimizați interacțiunea dintre dispozitivele IoT).
 • AWS IoT Device Defender: este utilizat pentru a construi și personaliza mecanismele de securitate ale dispozitivelor IoT (cum ar fi alegerea autentificării dispozitivului și criptarea datelor).
 • Gestionarea dispozitivelor AWS IoT: permite integrarea cu ușurință a noilor dispozitive IoT într-un mediu și monitorizarea / actualizarea funcționalităților acestora.

Concluzie

Dispozitivele Internet of Things vor juca cu siguranță un rol foarte important în viitoarele progrese tehnologice. Deși există încă aceleași probleme care trebuie abordate. De fapt, una dintre principalele preocupări legate de dispozitivele IoT poate fi securitatea cibernetică.

Deoarece majoritatea dispozitivelor IoT folosesc un centru cloud pentru a-și stoca datele și pentru a colecta informații utile de pe internet, ceea ce le face vulnerabile la atacurile hackerilor (creând un singur punct de eșec).

Pentru a rezolva această problemă, ar putea fi posibilă creșterea standardelor de criptare (încetinirea transferului de date) sau utilizarea tehnicilor de securitate cu inteligență artificială, cum ar fi Confidențialitate diferențială și învățare federată.

În cazul în care un hacker ar putea accesa controlul unui dispozitiv IoT (sau al unui întreg grup), ar exista două riscuri principale asociate acestuia:

 • Hackerul ar putea accesa și fura date sensibile ale utilizatorilor dispozitivului IoT.
 • Hackerul ar putea să preia controlul de la distanță al dispozitivului în sine.

În plus față de serviciile cloud furnizate anterior, și următoarele pot fi considerate o alternativă validă: SAP, Oracle Internet of Things, Cisco IoT Cloud Connect, IBM Watson Internet of Things, etc …

Contacte

Dacă doriți să fiți la curent cu ultimele mele articole și proiecte urma mă și abonează-te la mine listă de email-uri. Acestea sunt câteva dintre detaliile mele de contact:

Copertă fotografie din acest articol.

Bibliografie

[1] Wikipedia, Internetul obiectelor. Accesat la: https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_of_things

[2] Piața globală IoT va ajunge la 318 miliarde de dolari până în 2023, spune GlobalData. Michelle Froese, Windpower Engineering & Development. Accesat la: https://www.windpowerengineering.com/business-news-projects/global-iot-market-to-reach-318-billion-by-2023-says-globaldata/

[3] Anni Junnila, CUM FUNCȚIONEAZĂ – REZUMAT – BLOG TRACKINNO. Accesat la: https://trackinno.com/2018/08/09/how-iot-works-part-4-user-interface/how-iot-works-summary-001/

[4] Prezentare generală a celor mai bune platforme IOT. Sfaturi pentru selectarea soluției cloud potrivite în 2019. Anna Davydova, Edsson. Accesat la: https://www.edsson.com/en/blog/article?id=iot-platforms