Akamai este unul dintre cei mai importanți furnizori de rețea de livrare de conținut (CDN) din lume. Prin Platforma inteligentă Akamai multe produse sunt oferite pentru a ajuta performanța, disponibilitatea, securitatea și generarea de informații.

Alte CDN-uri includ Cloudflare, Fastly, MaxCDN, Incapsula și Rackspace.

Aici vom analiza ce este un CDN, apoi câteva detalii despre implementarea Akamai, inclusiv:

 • Platforma inteligentă Akamai și serverele Edge
 • Interfața și administratorul proprietății Akamai
 • Performanță de rutare
 • Caching

Ce este un CDN?

O cerere de utilizator pentru conținut pe internetul public poate părea simplă, conectându-se la serverul care deține conținutul („originea conținutului”) și returnând-o utilizatorului, dar este de fapt foarte complexă.

O introducere in reteaua de livrare a continutului Akamai
Complexitatea ascunsă a conectării la originea conținutului

Este posibil ca conexiunea să aibă nevoie să treacă prin mulți furnizori de servicii de internet (ISP), puncte de peering și centre de date, în rețele concurente și să nu aibă rute disponibile în mod constant.

Pot fi utilizate multe tipuri de dispozitive și lățimi de bandă diferite, din locații globale diferite, cu diferite tipuri de conținut solicitate.

Acest lucru poate duce la fluctuații de viteză și disponibilitate, provocări de securitate și o vizibilitate redusă a ceea ce se întâmplă între utilizator și originea conținutului.

Un CDN pune mai mult control în mâinile furnizorului de conținut și ajută la îmbunătățirea experienței utilizatorului final.

Face acest lucru acționând ca o rețea paralelă de înaltă performanță, menținându-și propria rețea de servere foarte distribuite. Prin faptul că sunt dispersate pe mai multe locații fizice și de rețea, dar optimizate ca o singură rețea, există mai mult control și fiabilitate pentru solicitările utilizatorilor.

Pe măsură ce o afacere crește, scalarea pentru a satisface cerințe mai mari cu privire la originea conținutului are, de asemenea, provocări. Vom analiza, de asemenea, modul în care instrumentele CDN pot fi utilizate pentru a reduce încărcătura asupra originii, ajutând nu doar la îmbunătățirea performanței, ci și la reducerea costurilor, reducând cât de mare trebuie să fie scalată originea.

Platforma inteligentă Akamai

Akamai menține o rețea globală de peste 240.000 de „servere marginale”. Acestea sunt poziționate la „marginea” Internetului, cât mai aproape de utilizatorii finali. Pentru a realiza acest lucru, multe servere marginale sunt chiar situate direct în ISP-uri sau în turnuri de date mobile, pentru a reduce și mai mult latența dintre conectarea la ISP-ul unui utilizator înainte de a se muta în rețeaua Akamai.

1611643327 361 O introducere in reteaua de livrare a continutului Akamai
Rețeaua Akamai de servere Edge

Când un utilizator face o cerere, Akamai o mapează dinamic la cel mai apropiat server edge disponibil. Serverul Edge aplică regulile comerciale specificate de furnizorul de conținut, înainte de a utiliza cea mai bună rută disponibilă între toate celelalte servere Edge din rețeaua Akamai pentru a prelua conținut de la origine. Regulile de afaceri sunt reproduse pe fiecare server de margine.

Orice conținut disponibil și configurat pentru a fi stocat în cache este apoi stocat în cache pe serverul de margine pentru viitoarele cereri de conectare la acel nod. Vom analiza mai detaliat acest lucru mai târziu.

Un site este adăugat la Akamai prin adăugarea unui CNAME înregistrare în DNS care indică de la numele gazdei, să spunem „community.akamai.com”, la un nume de gazdă Akamai edge, „community.akamai.com.edgekey.net”, unde maparea serverului Edge controlat de Akamai preia atribuirea celor mai bune disponibile server de margine. Daca tu ‘săpa„un nume de gazdă și vedeți„ edgekey.net ”, atunci știți că Akamai este utilizat de furnizorul de conținut.

1611643328 9 O introducere in reteaua de livrare a continutului Akamai
Intrarea în rețeaua Akamai

Interfața Akamai

1611643328 248 O introducere in reteaua de livrare a continutului Akamai
A lui Akamai Centrul de Control Luna și Administrator imobiliar

Akamai oferă o interfață grafică web numită „Centrul de Control Luna‘, mai multe API-uri, și a CLI.

După cum se vede în Monitor filă, multe instrumente de raportare și analiză sunt disponibile pentru generarea de informații la nivel CDN. Jurnalele de pe serverele Edge sunt, de asemenea, disponibile la cerere.

În Configurați filă ne vom concentra pe introducerea Managerului de proprietăți și vom lăsa alte opțiuni pentru o postare viitoare.

A proprietate, uneori denumit și a configurare, este principala modalitate de a controla modul în care serverele Edge răspund la solicitările utilizatorilor. Proprietățile aplică o listă de reguli la un set de nume de gazdăși nu puteți aplica decât o singură proprietate la un anumit nume de gazdă. Regulile sunt alcătuite din criterii / condiții de meci și comportamente. Un exemplu suplimentar în acest sens va fi văzut mai târziu atunci când ne uităm la cache. Regula implicită a fiecărei proprietăți trebuie să specifice o validă Furnizor de continut (CP) cod să factureze și să raporteze pentru serviciu. Regulile sunt „ultimele victorii ale meciului”.

Un API de administrare a proprietății (și CLI) există, cu o mare glosar de concepte.

Când faceți modificări la o proprietate, este creată mai întâi o nouă versiune, care permite modificarea și testarea în timp ce proprietatea anterioară rămâne activă. Noua versiune poate fi activată mai întâi pe scenariul Akamai rețea, că un dezvoltator poate direcționa mașina locală pentru a rula teste, înainte de a activa în producție. Activarea producției durează aproximativ zece minute pentru a lansa la nivel global noua versiune pe toate serverele Edge, cu o opțiune de rezervă rapidă care revine în câteva minute.

Performanța traseului

În plus față de furnizarea unei cantități din ce în ce mai mari de servere marginale distribuite, pentru a putea servi conținut cache de la cât mai aproape de fiecare utilizator posibil, ruta către originea conținutului poate fi optimizată. În cazul lui Akamai, acest lucru este via SureRoute.

1611643329 788 O introducere in reteaua de livrare a continutului Akamai
Vedere SureRoute a posibilelor rute către Content Origin

Rețeaua de servere Akamai (un utilizator se conectează mai întâi la serverul edge și la orice părinte ulterior la acel server) suprapuneri ruta implicită către origine. Ruta implicită poate trece între mai mulți furnizori de servicii Internet și rețele diferite, care ar putea să nu fie întotdeauna bine între ele. După cum s-a văzut mai sus, o legătură cu pierderi (sau o astfel de degradare) poate însemna că o cale neevidentă este cea mai bună opțiune.

Cel mai bun traseu se găsește în doi pași.

 • În primul rând, serverele Akamai rulează în mod continuu sonde unul împotriva celuilalt și, la o rată mai mică, împotriva tuturor originilor clientului Akamai. Acestea sunt utilizate pentru a calcula și distribui o listă centralizată de rute candidate între fiecare pereche server / origine de margine.
 • În al doilea rând, pentru a restrânge aceste rute candidate brute la o singură opțiune optimă, o statică Obiect de testare SureRoute este plasat de fiecare client la originea lor specifică de dimensiuni similare cu conținutul mediu așteptat. Cursele pentru a prelua acest obiect sunt rulate periodic între fiecare server de margine și origine, astfel încât o înregistrare a acelora cu cea mai mică latență și / sau rata de pierdere a pachetelor să poată fi actualizată.

Aceasta înseamnă că, la fiecare solicitare către un server de margine, se poate utiliza ruta cea mai rapidă și mai fiabilă din acel moment pentru a ajunge la origine.

Caching

Memorarea în cache a unui server edge poate reduce mult latența utilizatorului final.

Pe măsură ce organizațiile de stocare în cache pot deveni tot mai importante pentru a reduce încărcarea pe originea conținutului atât pentru o performanță mai bună, cât și pentru a reduce costurile.

Așa cum este descris în răspunsul dat la „Serverele Akamai edge împart conținutul cache”, Serverele marginale sunt grupate împreună în„ regiuni ”ale rețelei. Dacă memoria cache a unui anumit server de margine nu este completată, va trimite o cerere locală către celelalte servere de margine din regiunea sa și dacă un partener are conținut, acesta va răspunde înainte de a-l memora în memorie.

Dacă toate cache-urile de peer local sunt goale (sau învechite), atunci cererea va fi redirecționată către serverul părinte al marginii, unde va avea loc aceeași verificare locală între colegii părintelui. Dacă nu există conținut în cache de-a lungul întregului traseu, acesta va reveni la origine și va repopula memoria cache cu răspunsul său.

1611643329 478 O introducere in reteaua de livrare a continutului Akamai
Comportamente de modificare a memoriei cache

Cheia cache standard utilizată este alcătuită din numele gazdei (domeniu), cale și șir de interogare. Acest lucru poate fi modificat pentru a reduce cardinalitatea și / sau pentru a oferi mai mult control asupra purjării cache-ului. Acest lucru se poate face doar prin includerea parametrilor de interogare specifici, excluzând astfel lucruri precum ID-urile produselor, adăugând valorile anumitor cookie-uri, anteturi sau variabile definite de utilizator.

Condiții de potrivire (dacă ‘X„cookie-ul există de exemplu) poate fi combinat cu comportamente de„ ocolire cache ”pentru a crea scenarii avansate, cum ar fi stocarea în cache a conținutului diferit pentru utilizatorii cu o sesiune sau pentru utilizatorii din locații diferite.

O extensie de browser precum ModHeader poate fi folosit pentru a vizualiza Anteturi Akamai Pragma pentru investigarea locală a comportamentului de cache.

Gânduri finale

Utilizarea unui CDN oferă mai mult control furnizorilor de conținut și instrumente precum cele descrise mai sus beneficii care sunt din ce în ce mai importante atunci când se lucrează la scară.

În timp ce produsele specifice Akamai au fost discutate aici, există concepte similare de lucru la scară cu alți furnizori de CDN.

Alte detalii despre Akamai pot fi acoperite într-o postare viitoare, nu ezitați fii atent sau citiți următoarele subiecte sugerate, cum ar fi:

 • Îmbunătățiri de securitate cu certificat management și firewall-uri pentru aplicații web (WAFs)
 • Manager de imagine pentru livrarea optimizată a imaginii
 • Cloudlets pentru a oferi control granular în afara ciclului de activare Gestionare proprietate, cu multe tipuri disponibile pentru diferite cazuri de utilizare
 • Managementul traficului global (GTM) pentru echilibrarea încărcării bazată pe DNS
 • mPulse pentru utilizarea valorilor utilizatorului real (RUM) pentru monitorizarea performanței

Mulțumesc că ai citit?

Vă puteți bucura, de asemenea: