de Arnav Bansal

O introducere în SOLID, noul Web re-descentralizat al lui Tim Berners-Lee

O introducere in SOLID noul Web re descentralizat al lui Tim

Recent, Prof. Tim Berners-Lee a ridicat vălul de pe un proiect numit Solid. Am decis să o verific. În acest articol, descriu ce intenționează Solid să facă și, de asemenea, modul în care puteți începe cu el.

Ce este Solid?

Solid este o încercare de a descentraliza re-webul.

Redescentraliza?

În trecut, viziunea pentru web era un spațiu de citire-scriere descentralizat, colaborativ. Primul browser (numit WorldWideWeb) a fost de asemenea, editor.

Cu toate acestea, pe măsură ce a progresat, proiectarea aplicațiilor web a început să se centralizeze din mai multe motive. Datele utilizatorilor au devenit sursa de energie și venit pentru companiile de internet.

Solidul este o soluție la acest lucru.

Solid este o nouă paradigmă pentru aplicațiile web, una care este compatibilă cu versiunea web existentă.

Solid este un stack tehnologic, un grup de protocoale conexe, implementări și o comunitate în creștere. La fel ca pe web.

Separarea aplicației și a datelor

În calculul pre-internet, computerul dvs. personal a stocat datele dvs.

Pe măsură ce oamenii au început să folosească mai multe computere și au adăugat smartphone-uri în viața lor, modelul „datele tale rămân cu tine” a fost înlocuit cu „Datele tale se află într-unul sau mai multe centre de date masive din întreaga lume, administrate de dezvoltatorul aplicației”.

Și astfel, aplicațiile au fost profund asociate cu datele lor. Crearea unei aplicații pe web implică gestionarea la scară largă a datelor oamenilor.

Aplicațiile și capacitatea lor de a câștiga bani sunt măsurate de propriile lor siloz de date. Datele dvs. sunt dificil de migrat, deoarece diferite aplicații stochează datele dvs. în mod diferit.

Rezultatul? Aproape fiecare aplicație are caracteristici de grădină cu pereți. Acest lucru reduce stimulentele pentru inovare la dezvoltatori la nivel de aplicație. Platformele existente sunt protejate împotriva întreruperii, deoarece blocarea datelor face dificilă deplasarea utilizatorilor.

Reglementări privind protecția datelor

Unele țări au adoptat legi privind protecția datelor. Companiile trebuie să vă pună la dispoziție datele și puteți alege să le descărcați sau să le ștergeți.

Aceasta încearcă să returneze utilizatorilor controlul asupra datelor. Dar este o prescripție legală, și nu realitatea tehnică. Datele utilizatorilor se află în continuare la dezvoltatorii de aplicații, iar capacitatea de a descărca datele dvs. nu este foarte utilă dacă nu puteți migra la o alternativă.

Pods: aduceți-vă propriile date

Remediile solide sunt din punct de vedere tehnic. Permite construirea aplicațiilor într-un mod în care citesc și scriu datele stocate pe computerul dvs. pod.

Ai un păstăi. Prietenii tăi au un pod. Pod-urile stochează datele dvs. Permiteți aplicațiilor să vă acceseze podul.

Poate ai mai multe păstăi. Poate că sunt separate pentru acasă și serviciu. Podul dvs. poate locui pe computerul dvs. sau poate fi distribuit pe dispozitivele dvs. Sau ar putea fi găzduit pentru dvs.

Și magazin de păstăi date legate. Podul dvs. se poate conecta la ceva de pe podul meu sau oriunde pe web.

Vrem aplicații care rulează pe dispozitivele noastre. Dar vrem, de asemenea, autonomia datelor noastre. Și dorim posibilitatea ca diferite aplicații să folosească aceleași date și să scrie pe ele.

Ideile din spatele Solid

Intrarea în Solid mi-a amintit că am început cu dezvoltarea web. Îmi amintesc că am învățat HTML, CSS, JavaScript și cadrele zilei, toate în același timp.

Singura diferență: Solid este nou, iar ajutorul este mai greu de găsit.

Iată o colecție de concepte din prima zi pe care doriți să le cunoașteți pentru a începe să dezvoltați pentru Solid:

(PS: dacă doriți doar să intrați, treceți înainte la „Primii pași”)

Date legate

Puterea Solidului și, în general, a internetului, provine din modul în care datele sunt hyperlinkate împreună.

În Solid, stocați datele pe care le produceți oriunde doriți. Datele dvs. personale se află probabil pe podul dvs. Pentru a vă referi la aceste date, utilizați adrese URL, cum ar fi pe web.

Acesta este, de asemenea, un moment bun pentru a introduce forma completă a Solid: ASA DEcial LInked Dla un.

Citește despre Date legate în contextul Solid

Cadrul de descriere a resurselor

RDF este o modalitate de a reprezenta date legate cu declarații ale formularului subject-predicate-object. Acestea sunt numite și triple.

RDF este un model abstract. Ai putea chiar reprezenta RDF în propoziții în engleză. Iată o sarcină pe o listă Todo:

T1 is a taskT1 is labelled "Write an article about Solid"T1 is due October 5rd 2018T1 is assigned to @itsarnavbT1 is incomplete

Broasca testoasa

Turtle este un mod compact de reprezentare a datelor RDF, folosind URL-uri pentru a reprezenta subject, predicate și object.

Este repetitiv și greu de citit, astfel încât broasca țestoasă are un prefix și un sistem de stenografie. Acest lucru devine deosebit de important cu documentele mai lungi.

Puteți citi mai multe despre broasca testoasa. Sau ați putea verifica un document complet despre broasca țestoasă Aici. Este un profil public detaliat al prof. Ruben Verborgh, care face parte din echipa Solid.

Web semantic

Tim Berners-Lee explică cel mai bine acest lucru:

Am un vis pentru web [in which computers] deveni capabil să analizeze toate datele de pe web – conținutul, linkurile și tranzacțiile dintre oameni și computere. Un „web semantic”, care face acest lucru posibil, nu a apărut încă, dar atunci când se va întâmpla, mecanismele de zi cu zi ale comerțului, birocrației și vieții noastre de zi cu zi vor fi gestionate de mașini care vorbesc cu mașini. „agenți inteligenți”Oamenii au susținut de vârste se vor materializa în cele din urmă

Primii pasi

Faceți aceste lucruri, în orice ordine care funcționează pentru dvs.

Du-te solid

Puteți ajuta ecosistemul Solid prin

  • contribuind la dezvoltarea Solidului în sine și a infrastructurii conexe.
  • dezvoltarea de aplicații folosind Solid.
0*tapHw7Osr5LbkuUh

Dar atenție, în acest moment, învățarea și dezvoltarea pentru Solid necesită o mulțime de încercări și erori și adresarea de întrebări potențial prostești. Nu există nici un Stack Overflow la care să faceți referire. Depanarea unor erori s-ar putea să vă impună să intrați în sursă.

Iată comunitățile în care puteți obține ajutor:

Și în cele din urmă, DM-urile mele sunt deschise: @itsarnavb. Voi încerca să răspund la fiecare întrebare pe care o primesc sau să găsesc pe cineva care poate.

Și voi menține acest articol la curent cu cele mai bune resurse pentru a afla despre Solid.

Lecturi suplimentare