de Sumedh Nimkarde

O introducere la sistemul de nume de domeniu

O introducere la sistemul de nume de domeniu

Este posibil să fi auzit cu toții despre sau să știți despre sistemul de nume de domeniu (DNS) dacă înțelegeți cum funcționează internetul sau cum funcționează rețelele de calculatoare. Dacă nu sunteți familiarizați cu DNS, v-aș recomanda să mergeți și să verificați postarea anterioară pe blog, care este axată pe rețelele de calculatoare Aici.

Numele de gazdă singure nu ne pot spune unde se află în lume anumite mașini / hardware cu care încercăm să comunicăm. Prin urmare, toate comunicările se fac cu adrese IP.

Serverele de nume de domeniu sunt dispozitivele care mapează numele gazdei la adresele IP ale aparatului / hardware-ului pe care rulează serviciile dvs.

În această postare, voi explica în detaliu tipurile de interogări DNS, tipurile de servere DNS și tipurile de înregistrări DNS.

DNS Resolver

DNS Resolvers sunt computerele utilizate de furnizorii de servicii de internet (ISP) pentru a efectua căutări în baza lor de date pentru numele de gazdă solicitat de utilizator. Apoi, redirecționează acel utilizator către adresa IP mapată. Acestea joacă un rol vital în rezoluția DNS.

De asemenea, rezoluțiile DNS memorează în cache datele. De exemplu, site-ul meuexample.com este găzduit în prezent pe o mașină cu adresa IP 35.195.226.230 . Deci, cache-urile DNS Resolvers din întreaga lume au mapat următoarele:

example.com – & gt; 35.195.226.230

Luați în considerare, în viitor, dacă vreau să găzduiesc site-ul meu web pe orice alt server din întreaga lume cu un IP de, să zicem, 35.192.247.235. Cache-urile DNS ale tuturor rezoluților DNS din întreaga lume vor avea în continuare vechea adresă IP de ceva timp. Acest lucru poate duce la indisponibilitate prin mijloacele convenționale ale site-ului web până când propagarea DNS are loc complet.

Înregistrarea din cache-ul DNS Resolver rămâne acolo pentru o perioadă de timp, care se numește timp pentru a trăi (TTL pe scurt).

Acesta este momentul în care o înregistrare este stocată în cache în DNS Resolver. Acest lucru poate fi setat în tabloul de bord al registratorului de unde ați achiziționat domeniul.

Notă: de acum înainte, mă voi referi la DNS Resolver ca Resolver numai în această postare de blog.

Tipuri de servere DNS

Root server DNS

Serverele DNS Root sunt cele care au adresele tuturor serverelor de domeniu TLD. O cerere întâlnește mai întâi serverele DNS Root în timpul călătoriei sale pentru a obține adresa IP de la numele gazdei.

Există 13 servere de nume de domeniu rădăcină în întreaga lume începând cu 2016. Acest lucru nu înseamnă că există doar 13 mașini care gestionează încărcarea cererilor provenite din întreaga lume – există mai multe servere la nivelul solului care gestionează încărcarea.

Diferite organizații gestionează serverele DNS Root:

O introducere la sistemul de nume de domeniu
Credite: https://iana.org

Server de domeniu TLD

Acestea sunt cele clasificate în funcție de domeniul de nivel superior. De obicei, acestea sunt următoarele pe care interogarea iterativă le atinge după serverul DNS Root. Acestea stochează înregistrările specifice TLD pentru numele gazdei.

Să spunem dacă solicităm o adresă IP de medium.com , apoi sunt interogate serverele de domeniu TLD pentru „.com” TLD. Serverele de domeniu TLD returnează adresa serverelor DNS autorizate la Rezolvator.

1612138808 331 O introducere la sistemul de nume de domeniu
Fig. Servere de nume TLD care indică serverele de nume autorizate

Acum, apare întrebarea: cum știe serverul de nume TLD adresa serverului de nume autoritar? Răspunsul este simplu: atunci când cumpărați orice domeniu cu registratori precum Godaddy sau Namecheap, registratorii comunică, de asemenea, domeniile către serverul de nume TLD. Deci, este capabil să contacteze serverele de nume autorizate.

În zilele noastre, unii dintre registratori oferă posibilitatea de a utiliza servere de nume autorizate de la terți. După cum se arată în figura de mai sus, puteți configura serverele de nume autorizate în tabloul de bord al registratorului.

Server DNS autorizat

Acestea sunt interogate în mod iterativ în cele din urmă de Rezolver. Acestea stochează înregistrările reale pentru tipul A, NS, CNAME, TXT etc.

Astfel, ele returnează adresa IP a numelui de gazdă, dacă sunt disponibile. Dacă nu este disponibil chiar și pe serverul DNS autorizat, atunci acestea aruncă o eroare cu mesajul respectiv și se termină procesul de căutare a adreselor IP pe serverul de nume.

Tipuri de interogări DNS

Există trei tipuri de interogări DNS:

Recursiv: Interogările recursive sunt făcute de utilizatori către Resolver. Este de fapt prima interogare făcută în timp ce efectuați orice căutare DNS.

Rezolvatoarele pot fi ISP sau administratorul dvs. de rețea, dar de obicei, este ISP în aproape toate cazurile.

Non-recursiv: în interogările nerecursive, Resolver știe răspunsul și răspunde imediat fără a mai face alte interogări către alte servere de nume. Acest lucru se întâmplă deoarece serverul DNS local are adresa IP stocată în memoria cache locală sau doar interogă direct serverele de nume autorizate. Se întâmplă să dețină recordul și acest lucru evită în cele din urmă interogările recursive.

Iterativă: Interogările iterative se întâmplă atunci când rezolvatorul nu poate returna rezultatele, deoarece este posibil să nu fi memorat în cache. Deci, face o cerere către serverul DNS Root. Și serverele DNS Root știu unde să găsească un anumit server de domeniu TLD.

Deci, de exemplu, dacă încercăm să obținem adresa IP medium.com , atunci serverul de domeniu Root va avea adresa fișierului .com Serverul TLD stocat în el și apoi îl va trimite înapoi la Resolver. Rezolvatorul solicită apoi serverului TLD adresa IP. Este posibil ca serverul de domeniu TLD să nu știe, dar știe adresa serverului DNS autorizat pentru medium.com .

Bine, suficient din teorie. Să o înțelegem printr-o diagramă de flux:

1612138808 618 O introducere la sistemul de nume de domeniu
Fig. Rezoluția DNS

Să descompunem diagrama de mai sus în pași:

  1. Utilizatorul face o solicitare către Resolver cu numele de gazdă pentru care dorește adresa IP. Aceasta este o interogare recursivă.
  2. Rezolvatorul efectuează o căutare în memoria cache pentru a vedea dacă este prezent în acesta.
  3. Dacă este, îl returnează înapoi utilizatorului.
  4. Dacă nu îl are în cache, face o cerere iterativă către serverele DNS Root care sunt prezente la nivel global. Începând din 2016, există 13 servere DNS Root numite de la A – M. Acum, serverul Root DNS caută TLD-ul domeniului solicitat. De exemplu, dacă numele gazdei este medium.com , apoi TLD devine „.com” și serverul DNS Root are intrarea pentru serverele de domeniu „.com” și returnează rezultatele înapoi la Resolver. Rezolvatorul trebuie să aibă adresele tuturor serverelor de nume de domeniu Root. Dacă nu, căutarea DNS poate eșua în primul rând.
  5. Acum, Resolver face din nou o cerere iterativă către serverul de domeniu TLD cerând adresa IP a domeniului. Serverul de domeniu TLD returnează apoi adresa serverului autoritar pentru domeniul solicitat.
  6. De acum, cred, este posibil să înțelegeți ce sunt serverele DNS autorizate. Acestea conțin înregistrările efective în care numele gazdei este mapat la adresa IP și, prin urmare, adresa IP este returnată înapoi la Resolver (care, la rândul său, o returnează utilizatorului).
  7. Dacă nu se găsește nicio înregistrare potrivită în serverele de nume autorizate, atunci se aruncă o eroare cu un mesaj care spune „DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN”, indicând că nu există nicio înregistrare pentru numele de gazdă solicitat.
  8. În toate serverele de nume prin care trece solicitarea, rezultatele pentru numele de gazdă solicitat sunt memorate în cache, astfel încât atunci când orice alt utilizator solicită același domeniu, înregistrarea va fi deja prezentă în memoria cache DNS.
  9. Una peste alta, este nevoie de maxim patru interogări pentru a efectua căutarea DNS. Dar, durează cu greu câteva milisecunde pentru a efectua căutarea.

Conceptul de propagare DNS

Luați în considerare, aveți site-ul dvs. găzduit de un furnizor, cum ar fi Digital Ocean, pe orice aparat cu IP „x” și doriți să transferați site-ul care găzduiește pe orice alt aparat cu adresă IP diferită, spuneți „y”. Va trebui să schimbați adresa IP din înregistrările autoritare, astfel încât traficul să navigheze către noua adresă IP.

Chiar dacă actualizați înregistrările din tabloul de bord al registratorului / serverului de nume, este nevoie de ceva timp pentru a reflecta în toate cache-urile Resolvers din lume. Propagarea DNS poate dura 24-72 de ore, dar de obicei se întâmplă mai devreme decât atât, deoarece majoritatea furnizorilor de servicii Internet mențin TTL scăzut.

Si asta e!

Vă mulțumim că ați citit articolul. Dacă aveți întrebări, nu ezitați să le întrebați în comentariile de mai jos și să împărtășiți această postare cu oricine doriți.

Ne vedem în următorul. Distreaza-te. Mulțumesc.

Puteți consulta celălalt articol despre Rețele de calculatoare care le explică în detaliu:

Ce sunt rețelele de calculatoare și cum să le înțelegem
Fie că sunteți nou în lumea dezvoltării, fie că ați construit lucruri de mult timp – sau chiar dacă sunteți un …medium.freecodecamp.org

Dacă îți place munca mea, îmi poți cumpăra o cafea la:

Cumpărați o cafea Sumedh Nimkarde – BuyMeACoffee.com
Bună ziua, sunt Sumedh și munca mea este de a construi, sparge și reconstrui lucruri.buymeacoffee.com

Simțiți-vă liber să mă contactați Stare de nervozitate.