OLED vs. QLED: Care este cea mai bună tehnologie TV?

OLED vs. QLED: Care este cea mai bună tehnologie TV?
⏱️ 6 min read

În cele din urmă, ați decis să cumpărați un televizor 4K – este zorii HDR, iar unele dintre cele mai bune servicii de streaming, cum ar fi Netflix, s-au alăturat benzii 4K. De asemenea, ați restrâns marca dorită, dimensiunea ecranului și dacă ar trebui să mergeți plat sau curbat.

Dar asteapta. Mai trebuie să faceți o alegere și este una mare: tehnologia panoului. Ar trebui să alegeți un televizor LED, OLED sau QLED? Este posibil să existe o singură diferență de literă între OLED și QLED, dar acestea sunt la fel de diferite ca creta și brânza.

Deci, care este cea mai bună tehnologie TV? Iluminăm luminile puternice și întunericele mohorâte ale televizoarelor OLED și QLED pentru a vă face mai ușor alegerea.

Ce este OLED?

OLED înseamnă Organic Light-Emitting Diode și este tehnologia TV utilizată de LG în televizoarele lor de top. Panourile OLED emit propria lor lumină atunci când un curent electric este trecut prin ele. Televizoarele OLED sunt astfel capabile să regleze luminozitatea fiecărui pixel individual. În acest fel, pixelii pot fi opriți complet, producând niveluri de negru pur și contrast infinit. Acesta este ceea ce oferă televizoarelor OLED LG un avantaj față de concurență.

Ce este QLED?

QLED înseamnă Quantum-dot Light-Emitting Diode, care este numele de marketing folosit de Samsung pentru a descrie televizoarele lor de ultimă generație. Spre deosebire de OLED, QLED nu este o tehnologie de afișare emisivă. Punctele cuantice nu emit direct culorile pe care le vedeți. Televizoarele QLED funcționează plasând un film cu puncte cuantice în fața unui panou LED pentru a spori performanța în zonele majore de calitate a imaginii. Televizoarele QLED sunt astfel capabile să producă o gamă de culori și o luminozitate mai ridicate decât televizoarele convenționale.

OLED vs. QLED: Care este cea mai bună tehnologie TV?

Pentru a determina tehnologia TV mai bună, vom compara diverși parametri care contează cel mai mult pentru utilizatori.

Nivelul negru

Capacitatea unui ecran de a produce negri adânci este, fără îndoială, cel mai important factor în determinarea calității imaginii. Negrii mai adânci asigură culori mai bogate și un contrast mai mare – astfel, cu cât negrii sunt mai întunecați, cu atât devine mai orbitoare calitatea imaginii. Apropo de negri, nici o tehnologie TV nu a reușit să se apropie chiar de ceea ce oferă OLED.

OLED activează și dezactivează fiecare pixel în mod individual, deci dacă o parte a imaginii este neagră, pixelii se opresc și nu afișează deloc lumină. În acest fel, OLED poate atinge niveluri perfecte de negru. QLED-urile, pe de altă parte, se bazează pe lumini de fundal care iluminează panourile LCD. Chiar și cu tehnologia avansată de atenuare locală care aproape replică efectele de „oprire” ale OLED-urilor, televizoarele QLED încă suferă de rase ușoare.

Câştigător: OLED

Luminozitate

luminozitate Samsung-Qled-TV

Când vine vorba de luminozitate, QLED este campionul incontestabil. Samsung susține că televizoarele sale QLED din 2017 pot atinge o luminozitate maximă de 1.500 t0 2.000 de niți. Un nit este o unitate de măsură care determină cât de luminos este un afișaj. Noul UHD Alliance cerințele pentru certificarea HDR premium necesită ca televizoarele să îndeplinească unul dintre cele două etaloane de mai jos.

  • Un nivel de negru mai mic de 0,05 nits => luminozitate maximă de cel puțin 1000 de nits
  • Un nivel de negru mai mic de 0,0005 nits => luminozitate maximă de cel puțin 540 nits

Aceste cerințe au fost puse în aplicare, deoarece televizoarele OLED nu primesc multă luminozitate, iar televizoarele LED nu pot atinge nivelul perfect de negru. Televizoarele LED pot deveni extrem de luminoase. Adăugarea punctelor cuantice oferă televizoarelor QLED o luminozitate fără precedent, care nu a fost atinsă până acum. Chiar și cel mai bun televizor OLED din 2016, LG Signature OLED G6, a reușit să atingă un nivel maxim de luminozitate de 800 de nituri comparativ cu televizorul Samsung Q8 QLED din 2017 care are un nivel de luminozitate de vârf de 1500 de nituri.

Câştigător: QLED

Unghiuri de vizualizare

lg-oled-wide-angle-de-vizualizare-1

Unghiurile de vizualizare reprezintă o mare preocupare pentru mulți oameni, iar unii oameni iau acest aspect foarte în serios. Acesta este un alt domeniu pentru care OLED a fost lăudat și mulți oameni au ridicat panourile OLED pentru unghiurile excelente de vizualizare. Televizoarele OLED pot fi vizualizate fără degradarea luminanței la unghiuri largi de vizualizare de până la 84 de grade. Ecranele QLED au centrul ca cel mai bun unghi de vizualizare. Cu QLED, îndepărtarea de centru tinde să diminueze culoarea și contrastul, afectând astfel calitatea generală a imaginii.

Câştigător: OLED

Timp de raspuns

lg-oled-time-response-1

Timpul de răspuns este timpul necesar pentru ca fiecare diodă să treacă de la pornit la oprit. Timpul de răspuns mai rapid are ca rezultat mai puțină neclaritate de mișcare și mai puține artefacte. În această zonă, OLED suflă QLED din apă datorită diodelor sale mai mici care funcționează ca pixeli individuali. În schimb, diodele din panourile QLED iluminează un grup de pixeli, nu pixeli individuali care duc la o rată de tranziție mai lentă de la pornit la oprit. În ceea ce privește rata de răspuns, OLED este considerat a avea cea mai rapidă rată de răspuns dintre orice tehnologie TV utilizată vreodată.

Câştigător: OLED

Păstrarea imaginii

Samsung-qled-image-retention

La fel ca seturile de plasmă, OLED poate păstra doar imagini care au fost păstrate pe ecran câteva minute. Acesta este un dezavantaj imens pentru afișajele OLED și se observă cel mai mult la modelele de capăt inferior, cum ar fi LG EG9100. Lăsând o imagine statică pe ecran chiar și mai puțin de cinci minute, rămâne o versiune slabă a acesteia, asemănătoare cu o fantomă. Deși ecranele QLED nu sunt imune la acesta, ele pot păstra imagini statice pe ecran pentru o perioadă considerabil mai lungă.

Câştigător: QLED

Concluzie

Pe baza comparației punct-la-punct evidențiată mai sus, putem spune fără îndoială că OLED este câștigătorul. OLED este, de asemenea, mai subțire, mai ușor și eficient din punct de vedere energetic. Cu toate acestea, comparativ cu QLED, acestea sunt mai scumpe și au o durată de viață mai scurtă.

Televizoarele QLED, pe de altă parte, au avantaje distincte față de OLED. Sunt mai luminoase, au o durată de viață mai lungă, iar ultimele modele au niveluri de negru îmbunătățite. Pentru cei cărora le place să se uite la televizor în timpul zilei, QLED ar putea fi o opțiune mai bună.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x