Chef Gusteau a fost un vizionar care a creat experiențe alimentare pentru ca lumea să se bucure. Cum putem lua lecțiile sale și le putem aplica în lumea cartografierii?

Inspirându-mă dintr-un culinar grozav

Dacă ai văzut Pixar film Ratatouille, ar trebui să știi cine Chef Gusteau este. El l-a ajutat pe „micul nostru bucătar” Remy șobolanul navighează în lumea culinară și devine bucătarul de top al Parisului.

Oricine poate Harta Inspiratie si o introducere in lumea cartografierii
Remy din Ratatouille cu vedere la Gusteau din Paris

De-a lungul filmului, primim o mulțime de citate grozave în călătoria lor. Dar cel care ne interesează aici este deviza lui Gusteau, iar titlul cărții sale, „Oricine poate găti!” Deci, cum putem aplica acest lucru și lecțiile pentru propria noastră călătorie de cartografiere?

Recunosc, o parte din distracția de aici a fost traducerea unor lecții învățate de la unul dintre filmele mele preferate, dar aici sunt multe de luat. Voi parcurge câteva exemple și tipuri de hărți care ar trebui să vă motiveze să începeți cu propria aplicație de cartografiere. Deci, să ne scufundăm!

Inspirați-vă învățând despre hărți și impactul pe care îl au asupra lumii

Mâncarea vine întotdeauna pentru cei cărora le place să gătească. – Chef Gusteau

Prin munca mea, Mi-a fost ușor să mă îndrăgostesc de lucrul la hărți. În fiecare zi, oamenii de știință folosesc hărți pentru a vizualiza date care îi pot ajuta să ia decizii mai eficiente. Acest lucru se traduce direct în a aduce beneficii oamenilor din întreaga lume și a salva vieți.

Cu această inspirație, veți fi plecați într-o călătorie pentru a afla mai multe despre diferitele tipuri de hărți din această lume și despre modul în care sunt utilizate. S-ar putea să dai peste niște date interesante care explorează propriul cartier!

Incendii active în întreaga lume

Luați de exemplu Serviciul FIRMS al NASA, care oferă o privire în timp real asupra datelor de incendiu active din întreaga lume.

1611133508 458 Oricine poate Harta Inspiratie si o introducere in lumea cartografierii
Incendii active în întreaga lume prin FIRME NASA

Incendiile sunt un exemplu real de dezastre din care putem învăța. Acest instrument este utilizat pentru a ajuta la gestionarea resurselor pentru oprirea și prevenirea acestor incendii, permițând oamenilor de știință și celor curioși să analizeze zonele arse și să modeleze datele în sine.

Cazuri globale de COVID-19

Și ceva foarte actual, cazuri de COVID-19 (Coronavrius) în jurul lumii prin Centrul Johns Hopkins pentru Știința și Ingineria Sistemelor.

1611133509 266 Oricine poate Harta Inspiratie si o introducere in lumea cartografierii
Cazuri globale de coronavirus (COVID-19) de la John Hopkins CSSE

Această hartă urmărește răspândirea virusului în timp real, permițând oamenilor de știință să modeleze acoperirea acestuia și să producă rezultatele studiului pentru a le împărtăși comunității globale.

Instrumentele de cartografiere ca aceasta oferă un mijloc eficient de a oferi cât mai multe informații posibil într-un mod ușor de înțeles pentru persoanele care pot face diferența cu informațiile.

Speranța de viață crescută

Pe o notă mai pozitivă, putem obține o privire detaliată în timp modul în care speranța de viață se îmbunătățește în întreaga lume.

1611133510 698 Oricine poate Harta Inspiratie si o introducere in lumea cartografierii
Speranța de viață în 2019 de la Lumea noastră în date

Deși a crescut mai mult în unele domenii decât în ​​altele, îmbunătățirile globale sunt clare și vom vedea această creștere în unele țări de acum sute de ani!

Explorează frumusețea hărților și aplicarea datelor acestora

Cum o pot descrie? Mâncarea bună este ca muzica pe care o poți gusta, culoarea pe care o poți mirosi. Există excelență în jurul tău. Trebuie doar să fii conștient să-l oprești și să-l savurezi. – Chef Gusteau

Există, de asemenea, o parte creativă și o frumusețe a hărților grozave. Seturile de date groase aplicate pe o hartă (sau pe orice mediu) pot deveni adesea opere de artă literale.

1611133510 475 Oricine poate Harta Inspiratie si o introducere in lumea cartografierii
Camera schimbării de la Pentagram

Indiferent dacă este prezentat într-o expoziție sau una dintre numeroasele opțiuni de achiziționat de pe Etsy, prezentarea de date semnificative într-un mod frumos poate avea un impact nu doar dintr-o perspectivă informațională, ci și culturală.

Uneori interacțiunile pot fi distractive

Hărțile pot oferi, de asemenea, o anumită interactivitate care le face distractive de explorat în timp ce aflați mai multe despre setul de date, cum ar fi acest glob care mapează mărfurile globale de la DailyFX.

1611133511 587 Oricine poate Harta Inspiratie si o introducere in lumea cartografierii
Harta interactivă Global Commodities de la DailyFX

Deși datele pot fi deseori groase și plictisitoare singure, asta nu înseamnă că nu putem găsi modalități mai interesante de a prezenta datele cu care să interacționăm.

Și uneori hărțile pot oferi o experiență de ascultare

Această hartă de la at radiooooo.com vă permite să călătoriți în jurul lumii și în timp.

1611133512 103 Oricine poate Harta Inspiratie si o introducere in lumea cartografierii
Music Radio de la radiooooo.com

Folosirea lor de o hartă face ușoară identificarea părții de lume pe care persoana dorește să o exploreze.

Opriți-vă și apreciați hărțile din jurul vostru

Indiferent dacă îl observați sau nu când navigați pe web în fiecare zi, cel mai probabil vă confruntați cu vizualizări ale seturilor de date care creează modalități puternice de a prezenta acele date într-un mod mai ușor de înțeles.

1611133512 488 Oricine poate Harta Inspiratie si o introducere in lumea cartografierii
Înregistrările u / dancingchopstix despre călătoriile lor cu camionul

Din fericire, nu trebuie să muncim din greu pentru a găsi această inspirație, deoarece putem vizita agregări de hărți frumoase și seturi de date generale, cum ar fi / r / dataisbeautiful.

Experimentați, fiți creativi, explorați alte modalități de a vizualiza datele

Trebuie să fii imaginativ, puternic. Trebuie să încercați lucruri care s-ar putea să nu funcționeze și nu trebuie să lăsați pe nimeni să vă definească limitele din cauza de unde proveniți. Singura ta limită este sufletul tău. – Chef Gusteau

Hărțile sunt de toate formele și dimensiunile. Deși zonele geografice umbrite funcționează de obicei bine cu rezultatele alegerilor, s-ar putea să nu funcționeze la fel de bine pentru a vă prezenta călătoria de vară.

1611133513 159 Oricine poate Harta Inspiratie si o introducere in lumea cartografierii
Harta de călătorie a proiectului de stat 50

Explorarea tipurilor comune de hărți

Probabil ați experimentat mai multe tipuri de hărți decât vă dați seama. Având în vedere că este un mod puternic de prezentare a datelor, hărțile sunt utilizate frecvent pe web.

A harta choropleth este văzut în mod obișnuit pentru rezultatele alegerilor și seturile de date regionale în care o anumită locație geografică reprezintă un punct de referință.

1611133513 90 Oricine poate Harta Inspiratie si o introducere in lumea cartografierii
CNN Harta primarelor democratice după Super Marți

Hărți de căldură pe de altă parte, vă permite să reflectați asupra intensității unui punct de date pe o anumită zonă. Acest lucru este puternic atunci când doriți să reprezentați atât zona acoperită a unui set de date, dar și intervalul pe care îl reprezintă datele în același timp, cum ar fi densitatea populației.

1611133514 894 Oricine poate Harta Inspiratie si o introducere in lumea cartografierii
Harta de căldură a densității populației ArcGIS GPW 2015 din

Învață de la ceilalți, dar nu te teme să creezi o nouă cale

Explorați și jucați-vă cu diferite tehnici pentru a vizualiza datele pe o hartă. De multe ori nu există o modalitate de a face acest lucru, ceea ce înseamnă că puteți fi creativ și puteți experimenta diferite moduri de a vă prezenta harta.

Dar asta înseamnă, de asemenea, că nu trebuie să fiți blocați în limitele tipurilor comune de hărți. Folosiți instrumentele disponibile sau creați altele noi și deschideți noi drumuri. Cel mai important lucru este prezentarea datelor într-un mod care să ofere cel mai mare impact celor care le consumă.

Nu renunțați, învățați din experiențele voastre

Ceea ce spun este adevărat – oricine poate găti … dar numai cei neînfrici pot fi grozavi. – Chef Gusteau

Deși este posibil să nu existe întotdeauna un mod corect, acolo uneori sunt căi greșite. Dar nu lăsa eșecul să te oprească!

Luați aceste eșecuri ca o experiență de învățare în călătoria dvs. de a crea hărți interesante și eficiente. Fiind îndrăzneț cu experimentarea dvs., veți descoperi tehnici sau creați noi moduri care pot ajuta oamenii să înțeleagă mai bine datele de pe hartă.

Nu trebuie să fii cartograf pentru a construi hărți grozave

Nu toată lumea poate deveni un mare artist; dar un mare artist poate veni de oriunde. – Anton Ego

Spre sfârșitul călătoriei lui Remy, criticul alimentar Anton Ego, care a criticat cândva afirmația lui Gusteau că „oricine poate găti” a ajuns la realizarea a ceea ce a vrut să spună bucătarul nostru.

1611133514 990 Oricine poate Harta Inspiratie si o introducere in lumea cartografierii
Revelația criticului Ratatouille Anton Ego

Deși nu este rezonabil să presupunem că fiecare dintre noi va fi un excelent cartograf, toată lumea are ocazia să încerce să exploreze mediul.

Și cu siguranță ne ajută să avem o mulțime de instrumente care să ne ajute să ajungem acolo. Fie că îți construiești propriul cu Pliant sau identificarea câtorva locații pe o hartă Google, resursele și comunitatea din jurul cartografierii sunt nesfârșite.

Accesați câteva resurse pentru a începe

Pentru dezvoltatorii de acolo care sunt inspirați să înceapă, iată câteva resurse pentru a începe cu maparea:

Care este experiența sau instrumentul tău preferat pe hartă?

Distribuiți cu mine pe Twitter!