Patch-urile de topire și Spectre probabil nu vă încetinesc computerul

Patch-urile de topire și Spectre probabil nu vă încetinesc computerul
⏱️ 5 min read

În ianuarie 2018, lumea securității cibernetice a fost zguduită de știrile despre vulnerabilitățile masive Meltdown și Spectre din procesorul Intel, dar pentru majoritatea utilizatorilor, îngrijorarea mai tangibilă a fost că soluția software ar încetini computerele cu până la treizeci la sută.

Din fericire, la fel ca multe previziuni apocaliptice, această cifră preliminară se dovedește a fi oarecum exagerată. Dacă dețineți un computer afectat (probabil că aveți), sunt mari șanse ca acesta să aibă câteva puncte scoase din performanță, dar nu suficient pentru a fi vizibil.

Cum Se Remediază Datele Mobile Car...
Cum Se Remediază Datele Mobile Care Nu Funcționează Pe Android

Ce au fost din nou Meltdown și Spectre?

Deși cercetătorii de securitate i-au găsit în 2017, exploatările Meltdown și Spectre au devenit cunoscute publicului doar la începutul lunii ianuarie 2018. În timp ce sunt disponibile explicații tehnice mai amănunțite, iată un rezumat cu o singură frază: Meltdown „topește” barierele procesorului între procesele de aplicare și sistem memorie (care poate conține câteva lucruri foarte importante), în timp ce Spectre poate păcăli procesorul în accesarea locurilor din memorie care nu erau destinate accesării. Dacă utilizați ceva cu un cip de procesare a computerului (mai ales Intel, dar și unele AMD-uri și ARM-uri), acest exploit ar putea funcționa pe sistemul dvs.

Patch-urile au fost lansate aproape imediat pentru a remedia (sau, mai exact, „atenua”, deoarece nu există o singură soluție), dar noi versiuni, în special cele care implică Spectre, continuă să apară. Deoarece acest lucru afectează atât de multe sisteme diferite și este o problemă atât de complexă de identificat, munca va continua probabil o perioadă de timp.

Daunele: cât de mult am pierdut viteza?

cip spectru-topire

Aceste patch-uri au influențat performanța, dar variază extrem de mult în funcție de configurația hardware și software. Impactul mediu al patch-urilor în timp nu a provocat până acum multe reclamații, ceea ce este încurajator. Este imposibil să venim cu o medie exactă pentru toate sistemele, iar numerele oficiale nu sunt cu adevărat disponibile, dar site-urile de revizuire hardware le plac foarte mult să ruleze benchmark-uri, deci avem cel puțin aceste date.

Compararea rapoartelor din Microsoft, Phoronix, Tom’s Hardware, Raport tehnic, și Anandtech, impactul mediu de la începutul patch-urilor pare să fi fost destul de mic. Cele mai mari încetiniri raportate au provenit din teste care puneau sarcini foarte grele pe procesoarele mai vechi și apoi doar pentru sarcini specifice. În ansamblu, testarea cazurilor de utilizare medie a arătat rareori efecte peste 5%.

Totuși, mai multe patch-uri sunt lansate tot timpul, deci aceasta nu este o garanție pentru viitor. Cu toate acestea, vă puteți simți confortat de faptul că patch-urile inițiale, care sunt teoretic cele mai importante, nu au făcut prea multe daune.

spectre-topire-grc-inspectre

Pentru a vă face o idee despre locul în care se află computerul dvs., puteți utiliza Instrumentul Gibson Research Inspectre pentru a verifica rapid starea generală a computerului. Dacă vă spune că sunteți corecți atât împotriva Specter, cât și a Meltdown și computerul dvs. este „Bun”, înseamnă că probabil sistemul dvs. nu este mult mai lent ca urmare a corecțiilor. Dacă vă spune că nu sunteți protejat, ar trebui să faceți ceva în acest sens cât mai curând posibil.

Pentru cei mai curioși din punct de vedere tehnic, declanșați programul dvs. preferat de comparare, dezactivați conexiunea la internet (fără sens, riscați) și executați parametrii de referință cu patch-urile dezactivate și activate. Dacă aveți rezultate interesante, lăsați un comentariu!

Factori care afectează pierderea performanței

spectru-topire-grafic

Patch-urile afectează diferite sisteme în moduri diferite, în funcție de modul în care acele sisteme interacționează cu procesoarele. Din nou, aceasta este o țintă în mișcare – noi patch-uri și actualizări apar tot timpul – dar, în general, acești factori vă vor afecta experiența.

  • Utilizare caz: Unele aspecte ale performanței computerului sunt mai afectate decât altele. Aplicațiile care se bazează foarte mult pe procesor, cum ar fi virtualizarea sau extragerea criptomonedelor, vor observa, evident, cele mai mari scăderi.
  • Model de procesor: Nu toate procesoarele sunt afectate în același mod. O regulă generală bună: cu cât procesorul dvs. este mai nou, cu atât veți fi mai puțin afectat, mai ales cu Intel. Kilometrajul dvs. poate varia în funcție de AMD-uri și ARM-uri.
  • Sistem de operare: Nu toate sistemele de operare sunt afectate în același mod. Windows 7 și 8 pot fi cele mai afectate (dacă estimările inițiale ale Microsoft sunt valabile), în timp ce Windows 10 nu vede impacturi vizibile. Mac-ul a fost testat mai puțin, dar, de asemenea, pare relativ nevătămat, în timp ce rezultatele Linux variază destul de mult între distribuție și nucleu.
  • Ce patch a fost folosit și când: Diferite companii au realizat remedieri diferite în momente diferite, iar unele dintre ele au cauzat scăderi ale performanței mai mari decât altele. Pe 22 maind, de fapt, Intel a anunțat că cel mai nou patch al acestora ar putea cauza scăderi de două până la opt procente în unele sisteme.

Concluzie: o amenințare continuă

Vulnerabilitățile Meltdown și Spectre nu au fost încă implicate într-un atac major, dar au fost găsite în numeroase programe malware existente. Ar putea fi chiar mai obișnuit acum decât înainte de a deveni public, deoarece există variante Spectre acolo care nici măcar nu au fost încă descoperite.

Procesoarele rezistente la spectru sunt în lucru, dar nu există încă o dată oficială de lansare pentru o soluție hardware. Deocamdată, numele jocului este „whack-a-mole”, întrucât apar noi variante și continuă să fie corecți. Impactul de performanță până acum a fost foarte ușor de gestionat, dar asta nu înseamnă că s-ar putea să nu existe probleme mai grave în viitor. Între timp, instalați actualizările software-ului, practicați o bună securitate a computerului și, probabil, opriți-vă actualizarea hardware-ului până când apar cipurile noi, poate peste un an sau doi.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x