PC-ul dvs. nu poate rula Windows 11? Încercați să schimbați aceste setări

Windows 11 Tpm Secure Boot Feature
⏱️ 14 min read

Ați încercat să faceți upgrade la Windows 11 doar pentru a descoperi că cea mai recentă versiune a sistemului de operare Microsoft nu poate rula pe computerul dvs.? Înainte să rămâi și să cumperi un computer complet nou, există câteva lucruri pe care le poți încerca mai întâi. Iată ce să faci.

Cerințe hardware pentru Windows 11

Înainte de a face ceva, trebuie să vă asigurați că computerul dvs. are următoarele cerințe hardware minime necesare pentru a rula Windows 11. Din păcate, dacă computerul dvs. nu îndeplinește aceste cerințe, nu veți putea rula Windows 11.

Dispozitive PC Windows 11
Sursa imaginii: Microsoft

Verificați mai jos pentru a vedea dacă computerul dvs. are ceea ce este necesar:

 • 1 GHz sau mai rapid cu 2 sau mai multe nuclee pe un procesor compatibil pe 64 de biți sau System on a Chip (SoC)
 • 4 GB RAM
 • Spațiu de stocare de 64 GB sau mai mare
 • UEFI, firmware capabil de pornire sigură
 • Trusted Platform Module versiunea 2.0
 • Placă grafică compatibilă cu DirectX 12 sau o versiune ulterioară cu driver WDDM 2.0
 • Afișaj de înaltă definiție (720p) mai mare de 9” în diagonală, 8 biți pe canal de culoare
 • Pentru toate edițiile de Windows 11, este necesar accesul la internet pentru a efectua actualizări și a profita de unele funcții. În plus, este necesar un cont Microsoft pentru anumite funcții.

Executați verificarea stării PC-ului

Dacă doriți să instalați Windows 11 pe dispozitivul dvs., cel mai simplu mod de a determina dacă este compatibil este să rulați Microsoft PC Health Check. PC Health Check este un instrument de diagnosticare care are unele caracteristici de întreținere, totuși funcția sa principală este de a verifica dacă un computer este sau nu capabil să ruleze Windows 11. Acesta realizează acest lucru evaluând automat hardware-ul unui computer pentru a se asigura că îndeplinește sau depășește cerințele. enumerate în secțiunea anterioară.

Tableta Windows 11
Sursa imagine: Microsoft

Mulți utilizatori de Windows 10 vor descoperi că aplicația PC Health Check este deja instalată pe computerul lor, cu condiția să fi activat actualizările automate pe computer. Dacă nu aveți PC Health Check, puteți instalați-l manual.

După ce ați instalat aplicația PC Health Check, utilizați câmpul Căutare din bara de activități pentru a o căuta. Din lista de rezultate, faceți clic pe PC Health Check și programul se va lansa. Pentru a vedea dacă computerul dvs. poate rula Windows 11, pur și simplu faceți clic pe butonul etichetat „Verificați acum” de sub bannerul „Prezentarea Windows 11”.

Verificarea stării computerului

Dacă puteți instala Windows 11 pe dispozitivul dvs., este grozav! Nu trebuie să citiți mai departe. Cu toate acestea, dacă sunteți ca mine, întâlniți un mesaj care vă spune că computerul dvs. nu îndeplinește în prezent cerințele de sistem Windows 11.

Verificarea stării computerului a fost respinsă

Din păcate, PC Health Check nu intră cu adevărat în detalii despre cum puteți remedia unele dintre aceste probleme de compatibilitate. Cele mai frecvente probleme cu care se confruntă oamenii au de-a face cu TPM și Secure Boot.

Ce este TPM?

TPM înseamnă Trusted Platform Module. TPM este un cip de securitate fizică găsit pe placa de bază a unui computer care generează și stochează chei de criptare. Pe Windows 10, un computer ar avea nevoie de un TPM pentru a executa anumite funcții, cum ar fi BitLocker. Acestea fiind spuse, nu a fost necesar un TPM pentru a instala Windows, până acum.

Windows 11 Mobo
Sursa imaginii: Pexeli

Windows 11 necesită TPM (versiunea 2.0) pentru a configura caracteristicile de securitate ale sistemului de operare. Dacă încercați să instalați Windows 11 pe un dispozitiv care nu are un cip TPM 2.0, nu veți putea continua cu instalarea. Acest lucru este adevărat chiar dacă computerul dvs. îndeplinește și depășește toate celelalte cerințe hardware Windows 11.

Ce este Secure Boot?

Secure Boot este o caracteristică de securitate care împiedică încărcarea programelor malware la pornirea computerului. Vestea bună este că majoritatea computerelor moderne sunt capabile de Secure Boot. Vestea proastă este că unele dispozitive nu au Secure Boot activată în mod implicit. Din fericire, există o modalitate de a activa Secure Boot prin BIOS-ul computerului dvs.

Cum să aflați dacă computerul dvs. are un TPM

Vestea bună este că a afla dacă PC-ul tău are un TPM (Trusted Platform Module) este foarte simplu.

 1. presa Victorie + R. Aceasta va lansa caseta de dialog Run.
 2. Introduceți tpm.msc și lovit introduce sau faceți clic pe butonul OK.
Windows 11 Tpm Run
 1. Procedând astfel, se va deschide o fereastră etichetată Management TPM pe computerul local. Acest lucru vă va spune dacă computerul dvs. are sau nu un Modul de platformă de încredere. În plus, va dezvălui și versiunea TPM de pe computer. Rețineți că pentru a instala Windows 11, veți avea nevoie de TPM 2.0.
Windows 11 Tpm Manage
 1. În mod alternativ, dacă vedeți un mesaj care spune „TPM compatibil nu poate fi găsit”, aceasta înseamnă unul dintre două lucruri. Fie PC-ul tău nu are un TPM, fie PC-ul tău are un TPM, dar acesta a fost dezactivat în BIOS. Din păcate, nu există nicio modalitate de a ști dacă aveți un TPM dezactivat fără să cercetați puțin.

Activarea unui TPM necesită să faceți acest lucru prin intermediul UEFI BIOS al computerului. BIOS-ul este software-ul care rulează înainte de Windows când porniți computerul. Înainte de a continua, rețineți că jocul cu setările plăcii de bază ale computerului poate împiedica dispozitivul să pornească corect. Prin urmare, urmați cu atenție instrucțiunile din secțiunea următoare, cu excepția cazului în care știți exact ce faceți.

Cum să activați TPM pe computerul dvs

 1. Pentru a începe, faceți clic pe butonul Start și deschideți meniul Setări făcând clic pe pictograma roată.
 2. În meniul Setări, faceți clic pe „Actualizare și securitate”.
Windows 11 Setări Actualizare Recuperare
 1. Accesați Recuperare.
Windows 11 Recovery Advancedstartup
 1. În secțiunea „Pornire avansată”, faceți clic pe butonul „Reporniți acum”.
 2. Pe ecranul următor, faceți clic pe Depanare.
Depanare Windows 11
Sursa imaginii: Dell
 1. Acum accesați „Opțiuni avansate-> Setări firmware UEFI-> Restart”.
Opțiuni avansate Windows 11
Sursa imaginii: Dell

Notă: dacă computerul nu afișează aceste opțiuni (sau dacă nu rulați Windows 10), puteți accesa în continuare BIOS-ul când porniți computerul. Când PC-ul dvs. pornește pentru prima dată, veți vedea un ecran de pornire în timpul procesului inițial de pornire. Va trebui să apăsați o anumită tastă în timp ce acest ecran este vizibil pentru a accesa BIOS-ul. De obicei, cheia este identificată în partea de jos a acestui ecran de introducere. Cel mai adesea este una dintre tastele funcționale (F1, F2 etc), Șterge sau Evadare. Consultați documentația producătorului dacă este necesar.

Când computerul repornește, veți fi în UEFI BIOS. Apoi, veți dori să navigați la un submeniu care are setările TPM. Pentru a îngreuna lucrurile, nu există o convenție universală de denumire la care fiecare producător să adere. Așa că veți dori să vă uitați și să căutați ceva precum Securitate, Setări de securitate, Securitate avansată sau Computing de încredere.

Windows 11 Bios Gigabyte
Sursa imaginii: Gigabyte

Odată ce găsiți meniul relevant, veți putea activa TPM-ul pe dispozitivul dvs. (cu condiția să aibă unul instalat).

Windows 11 Tpm
Sursa imaginii: Dell

Acum că ați activat TPM, puteți părăsi setările UEFI și reporniți computerul. Când computerul repornește, TPM-ul va fi pornit și veți putea instala Windows 11.

Acestea fiind spuse, dacă nu puteți găsi meniul în care se ascund setările TPM, nu începeți să faceți clic pe lucruri frustrat. După cum am menționat mai devreme, efectuarea de modificări în BIOS-ul computerului dvs. poate transforma computerul într-un gramaj de hârtie foarte scump. Vă recomandăm să consultați site-ul web al producătorului care a realizat dispozitivul dvs. Ei vor avea documentație care vă va spune pas cu pas cum să ajungeți la setările TPM ale dispozitivului.

Cum să activați pornirea securizată

Ca și în cazul TPM, pentru a activa Secure Boot, va trebui să accesați BIOS-ul computerului. Pentru instrucțiuni despre cum să ajungeți acolo, consultați secțiunea anterioară. După ce ați ajuns la BIOS-ul computerului dvs., veți dori să găsiți setarea Secure Boot. Din păcate, ca și setările TPM, setările Secure Boot pot fi dificil de găsit.

Pe majoritatea PC-urilor, veți găsi Secure Boot ascuns fie în secțiunile Securitate, Boot sau Autentificare. După ce l-ați localizat, pur și simplu activați-l, salvați modificările și părăsiți BIOS-ul, iar computerul se va reporni cu Secure Boot activat.

Windows 11 Secure Boot 1
Sursa imaginii: Asus

În cazuri rare, computerul nu va reporni după ce activați Secure Boot. Dacă acesta este cazul computerului dvs., reveniți în BIOS și dezactivați Secure Boot. Din păcate, anumite componente hardware, cum ar fi plăcile grafice și software-ul, nu sunt compatibile cu Secure Boot. Puteți încerca să dezinstalați oricare dintre acestea care nu sunt compatibile și apoi să reactivați Secure Boot. În unele cazuri, poate fi necesar să reîmprospătați sau să eliminați totul la starea inițială înainte de a putea activa Secure Boot.

Windows 11 Recovery Advancedstartup

Reîmprospătarea computerului nu șterge niciunul dintre fișierele dvs. personale și nici nu vă modifică setările, așa că acesta este un loc bun pentru a începe.

 1. Pentru a vă reîmprospăta computerul, deschideți meniul Setări și faceți clic pe „Actualizare și securitate”.
 2. Apoi, faceți clic pe Recuperare.
 3. Sub titlul „Resetați acest computer”, faceți clic pe butonul „Începeți”. Procedând astfel, se va deschide o nouă fereastră, care vă va cere să alegeți dacă să păstrați fișierele sau să eliminați totul.
Reîmprospătare Windows 11

întrebări frecvente

1. Ce se întâmplă dacă nu pot instala Windows 11?

Dacă descoperiți că computerul dvs. nu poate rula Windows 11, nu vă speriați. Înseamnă doar că ai rămas blocat cu Windows 10. Din fericire, Microsoft încă plănuiește să accepte Windows 10 pentru încă cinci ani. Deci, veți primi în continuare actualizări de performanță și securitate.

2. Pot dezinstala PC Health Check?

În ciuda faptului că are unele funcții superflue, PC Health Check este în primul rând un instrument de diagnosticare folosit pentru a determina dacă un dispozitiv poate rula Windows 11. Deci, dacă nu doriți să rulați Windows 11 sau ați rulat deja aplicația și ați găsit răspunsul , nu trebuie neapărat să-l păstrați instalat pe dispozitiv. Pentru a-l dezinstala, tastați „add remove programs” în câmpul Căutare din bara de activități. Din rezultatele căutării, faceți clic pe „Adăugați sau eliminați programe”. În fereastra Setări care apare, găsiți Verificarea stării PC-ului și dezinstalați-l. Rețineți, totuși, că unii utilizatori de Windows raportează că PC Health Check reapare pe computerul lor după instalarea actualizărilor Windows.

3. Ce pot face dacă PC-ul meu nu are un TPM?

Windows 11 Tpm Chip
Sursa imaginii: Amazon

Dacă computerul dvs. bifează toate căsuțele pentru Windows 11, dar placa de bază nu are un cip Trusted Platform Module, aveți două opțiuni. Primul este să cumpărați pur și simplu un computer nou. Știm că nu este ideal, dar este o posibilitate. De asemenea, puteți încerca să instalați singur un TPM sau să solicitați pe cineva să o facă pentru dvs.

Credit imagine: Unsplash

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x