Pericolele utilizării software-ului piratat și de ce ar trebui să te oprești chiar acum

Pericolele utilizării software-ului piratat și de ce ar trebui să te oprești chiar acum
⏱️ 6 min read

Pericolele utilizării software-ului piratat sunt evidente pentru economie. Programe software în valoare de 82 miliarde dolari se vând în mod legitim în întreaga lume, în timp ce programe de calculator în valoare de 63 miliarde dolari sunt piratate.

Copierea lucrărilor altor persoane a devenit aproape un lucru acceptabil, deși prezența Stop Online Piracy Act (SOPA) ar trebui să sublinieze consecința acestei probleme.

Te-ai întrebat vreodată cât de mult te poate costa un produs ieftin? Este înțelept de penny și prostie, în funcție de modul în care îl privești.

Unele dintre pericolele utilizării software-ului piratat sunt evidente, în timp ce altele nu. Să explorăm cinci dintre aceste pericole legate de utilizarea software-ului piratat.

1. Te lasă vulnerabil la atac

Potrivit unui studiu, treizeci și patru la sută din software-ul pirat descărcat de pe P2P au fost încorporate cu programe malware care infectează un computer după descărcare. Aproximativ jumătate dintre aceștia erau troieni.

Vă expuneți la malware atunci când instalați un software piratat. Ransomware, troieni, viruși și alte programe malware pot corupe dispozitivul și datele pe care le aveți în el.

Codurile rău intenționate încorporate în unele programe software piratate pot avea acces la datele dvs. Dispozitivul și camera web pot fi controlate în acest fel. Software-ul piratat te face vulnerabil la un atac de refuz de serviciu.

Riscurile la care sunteți expus includ:

  • Acces la informații financiare și confidențiale
  • Acces la secretele dvs. comerciale
  • Acces la tranzacțiile și evidențele personale ale clienților
  • Furt de identitate
  • Pierderea și distrugerea datelor

Acestea sunt doar câteva din ceea ce este posibil.

2. S-ar putea să nu mai funcționeze atunci când aveți cel mai mult nevoie

pericolele utilizării software-ului pirat nu mai funcționează

S-ar putea să aflați că software-ul piratat nu funcționează cu dispozitivul dvs. Acest lucru se datorează faptului că programele sunt versiuni de crack ale celor originale. Este posibil ca aceste programe software să vă modifice acuratețea rezultatelor dacă ajung să funcționeze.

Unele companii verifică înregistrarea software-ului lor, deci este posibil ca programul să ruleze o perioadă și să funcționeze defectuos pe măsură ce trece timpul.

3. Va duce la probleme juridice

pericole-de-utilizare-software-pirat-ilegal

Tot ceea ce are un original este probabil să fie contrafăcut. Este nedrept când cineva îți fură ideea, se preface că este a lor și o vinde. Este firesc ca companiile să își protejeze activele.

Nu este acceptabil să achiziționați software-ul fals, deoarece acestea urmează cu greu procesul corespunzător. Este încălcarea drepturilor de autor.

Departamentul șerifului din județul LA a achiziționat o licență care le-a permis să instaleze 3.700 de copii ale unui software de către DataWall. A instalat 6.000 de exemplare, susținând că doar 3700 de angajați foloseau software-ul. Departamentul a fost dat în judecată și a trebuit să plătească o amendă și taxe de avocat de peste 750.000 de dolari.

4. Produsul nu poate fi actualizat

pericolele utilizării software-ului piratat fără actualizări

100% dintre eșantioanele de software pirat studiate de Microsoft Australia au dezactivat Windows Update și s-au modificat regulile FireWall.

Actualizarea software-ului dvs. pe măsură ce sunt lansate noi patch-uri sau actualizări vă permite să obțineți o experiență mai bună din acesta. Este imposibil să vă bucurați de acest lucru din versiunea piratată, așa că sunteți blocat cu el, indiferent de limitări. S-ar putea chiar să fii penalizat dacă încerci să treci la un pachet original.

5. Îi scoate pe oameni muncitori din muncă

pericole-de-folosire-software-pirat-fără-loc de muncă

Un raport al IDC a afirmat că, pentru fiecare procent de software pirat, se pierd aproximativ 40 de miliarde de dolari. Aceasta elimină 150.000 de locuri de muncă din economia mondială.

Ai scos oamenii buni de la muncă și afectezi negativ economia. Între timp, servicii precum Netflix par să salveze în mod eficient sistemul.

Dincolo de pericolele utilizării software-ului piratat

Să recunoaștem, unele programe sunt destul de scumpe și este posibil să nu aveți nevoie de toate caracteristicile pe care le aduce cu versiunea sa premium. Deci, ce să facă un tehnician?

Aveți opțiuni:

  • Utilizați versiunea gratuită a software-ului: Dacă software-ul are o versiune gratuită, alegeți-o, mai ales dacă versiunea gratuită acoperă nevoile dvs. Majoritatea furnizorilor oferă acum software gratuit pe care îl puteți folosi pe viață. Dacă nu aveți nevoie vreodată de versiunea premium, puteți rămâne cu versiunea freemium.
  • Utilizați o versiune mai puțin costisitoare a software-ului: Dacă nu vă deranjează să cheltuiți câțiva bani, puteți cumpăra o versiune a acelui software cu caracteristici limitate care să vă satisfacă nevoile.

pericole-de-folosire-de-alternative-software-piratate

  • Alegeți un software alternativ: Găsiți un software alternativ care să vă rezolve nevoile gratuit! O aplicație concurentă poate dori să preia utilizatorii oferind gratuit funcții premium din alegerea dvs. originală de software.

De exemplu, puteți utiliza un software alternativ de prezentare PowerPoint în loc să plătiți o sumă uriașă pentru întreaga suită Office (sau să recurgeți la piraterie).

Naiba! Puteți chiar să creați prezentări fără a utiliza software!

O altă modalitate de a utiliza o aplicație alternativă este de a găsi versiuni mai puțin costisitoare ale alegerii dvs. originale. Dacă nu vă deranjează să cheltuiți niște bani, ar fi o potrivire excelentă.

  • Verificați dacă vă calificați pentru o versiune premium gratuită: Microsoft oferă Microsoft Office gratuit studenților și organizațiilor academice care se califică. Este posibil ca unele aplicații să ofere probe gratuite pentru opțiunea premium sau vă pot oferi acces gratuit la programul lor în anumite condiții.

Luați cuvântul „calificați” cu ușurință. Este posibil să fie nevoie doar să utilizați o versiune online sau mobilă a software-ului lor dacă creați un cont cu ei, la fel ca ceea ce face Microsoft Office 365.

pericolele utilizării software-ului piratat Microsoft-365

  • Cumpărați software-ul: Dacă aveți cu adevărat nevoie de versiunea premium a unui software cu toate caracteristicile sale și este cea mai bună din clasa sa pentru scopurile dvs., cumpărați-o. Probabil că merită să cheltuiți acești bani dacă aplicația sau software-ul are caracteristici unice pe care nu le puteți găsi nicăieri.

Pentru a-l încheia

Amintiți-vă că aveți opțiuni! Nu trebuie să vă expuneți la aceste pericole legate de utilizarea software-ului piratat. Folosiți o versiune gratuită a programului sau un plan de prețuri mai puțin costisitor. Mergi după o alternativă. Sau pur și simplu cumpărați software-ul dacă are caracteristici unice.

Pentru a evita aceste pericole legate de utilizarea software-ului piratat, căutați întotdeauna furnizori de renume atunci când cumpărați software. Verificați autenticitatea unui site web înainte de a cumpăra software de la acestea. Prețul nu trebuie să fie întotdeauna primul factor în decizia dvs. S-ar putea să aflați că alegerea dvs. „rentabilă” a fost mai scumpă.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x