Poate Edge să fie renașterea IE?

Poate Edge să fie renașterea IE?
⏱️ 6 min read

Istoria Internet Explorer este sinonimă cu istoria a ceea ce se numește “războaiele browserelor”, care a fost în cea mai mare parte o perioadă în care Microsoft a domnit pe piață cu Internet Explorer timp de aproape un deceniu complet înainte de apariția unei concurențe reale.

Prevalența Windows XP timp de mulți ani a însemnat că oamenii au început să-și dorească browsere mai bune decât cel obraznic care a venit cu sistemul lor de operare – acest lucru a însemnat că browserele precum FireFox și Opera au devenit mai frecvent utilizate, urmate de Chrome, în ciuda faptului că a ajuns târziu la joc .

Chiar și cu Internet Explorer 9, 10 și 11 în Windows 8 și 8.1, Microsoft nu a reușit încă să retragă nimic din marea piață pe care Google a luat-o cu asalt.

Acest lucru lasă întrebarea: pot recupera acea piață?

Interfață Edge

Interfața este ceea ce v-ați aștepta în era post-Chrome a browserelor. Nu există o bară de căutare dedicată, ci doar o casetă de text unificată folosită atât pentru introducerea adreselor URL, cât și pentru efectuarea căutării prin motorul dvs. de căutare preferat (și, spre surprinderea nimănui, motorul de căutare implicit este Bing). Chiar în partea stângă a acestei casete se află butoanele tipice din spate, înainte și reîncărcare, iar filele sunt, din fericire, într-un loc logic și sensibil.

UI-ul Edge funcționează în mare parte ca alte browsere moderne; cu toate acestea, are propriul limbaj de design influențat de Metro, ceea ce are ca rezultat îmbinarea plăcută a filelor în partea de sus a browserului. Butonul X este ascuns în mod implicit. Va trebui să plasați mouse-ul peste locul în care ar fi butonul X pentru ca acesta să apară.

Ca test, am deschis o mulțime de file noi pentru a vedea cum ar răspunde la asta – din păcate, spre deosebire de Chrome, Edge nu face ca butoanele de file să se micșoreze la nesfârșit și, în schimb, vă cere să faceți clic pe butoane pentru a derula prin ele o anumită punct. Acesta este un pic mic și majoritatea oamenilor nu o vor observa oricum – dar dacă, din orice motiv, decideți că doriți să aveți toate filele deschise, este posibil să nu doriți să utilizați Edge cu toate cele 50 de rețete de cărți de bucate deschise.

Bara Favorite este ascunsă vizualizării și trebuie activată manual în setări, ceea ce este ușor enervant, deoarece este limitat la partea stângă a ecranului, neputând deschide opțiuni avansate în propria filă.

În partea opusă a ecranului mai sunt încă patru butoane – unul care deschide setările, unul care trimite feedback către Microsoft, unul care vă permite să scrieți o notă web pe pagina pe care vă aflați și unul care vă deschide Hubul unde vă gestionați Favorite și alte lucruri.

Manager de favorite Microsoft Edige.

Un lucru de remarcat este că gestionarea Preferințelor poate fi de-a dreptul enervantă. Dacă aveți Preferințe în Bara Preferințe, nu le puteți face clic dreapta și le puteți elimina așa cum se poate în practic orice browser care nu este Microsoft în ultimul deceniu și nici nu puteți adăuga propriile foldere în Bara Preferințe. Heck, nici măcar nu puteți adăuga propriile foldere în Managerul de favorite dedicat – pentru a adăuga foldere noi la favorite, trebuie să le creați în timp ce marcați o altă pagină web.

Acest tip de mici probleme de accesibilitate se adaugă frustrării.

Personalizare

Personalizați motorul de căutare în Microsoft Edge.

Da, motorul de căutare implicit este Bing; nu există niciun premiu pentru a ghici asta. Se pare că în viitor, acolo ar putea fii o modalitate de a-l schimba, dar deocamdată ești blocat cu utilizarea Bing. În afară de utilizarea unei editări a registrului, nu există o modalitate reală, așa cum stau lucrurile în prezent, de a schimba motorul de căutare cu ceva care nu este Bing.

Acum, motivul pentru acest lucru probabil nu este deloc rău intenționat, ci doar Microsoft primește date în browserul său și în motorul de căutare în timp ce este încă în curs de dezvoltare. Chiar și așa, ar trebui remarcat.

Pe un front cosmetic, Edge nu acceptă în prezent teme sau extensii (deși probabil că va fi în viitor). Majoritatea opțiunilor sunt lucruri demne de remarcat, care sunt în orice alt browser; deși apreciez ceea ce au făcut pentru ca toate opțiunile prevalente ale browserului să fie ușor accesibile.

Majoritatea, oricum – Edge are câteva caracteristici foarte interesante în mânecă.

Note web

Note web în Microsoft Edge.

Notele web vă permit să doodlezi, să evidențiezi, să adaugi text și să extragi din orice pagină web.

Aceasta înseamnă că este ușor să faceți editări pentru propria dvs. referință viitoare și să distribuiți glume stupide cu prietenii dvs. prin intermediul funcției de partajare încorporată.

Desenarea notelor web în Microsofto Edge.

Acum, această caracteristică poate fi de fapt utilă pentru mult mai mult decât să atragi dinozauri pe articolele colegului tău de lucru.

După ce ați salvat nota web pentru dvs., o puteți accesa offline oricând. Deci, să spunem, dacă aveți ceva important de la facultate sau de la muncă pe care trebuie să îl păstrați, îl puteți salva în notele de pe web și puteți adăuga propriile adnotări, fie pentru propria dvs. referință viitoare, fie pentru a fi împărtășite colegilor dvs. de muncă.

Sau, din nou, puteți desena pe el un dinozaur. Web Notes face ca web-ul să fie o pânză și este al tău să faci ce vrei.

Vizualizarea lecturii

Mod de citire în Microsoft Edge.

Reading View convertește, în esență, pagina web pe care vă aflați în ceva mai ușor de citit, similar cu funcția Safari în același scop. În acest moment, Reading View este puțin cam nepotrivit și nu funcționează pe majoritatea site-urilor web.

Opțiunile modului de citire în Microsoft Edge.

Cu toate acestea, Reading View are propria parte echitabilă de personalizare și, odată ce este acceptată pe scară largă, va fi un lucru plăcut, în special pentru utilizatorii de tablete.

Verdict

Înainte de a ne judeca, aș dori să subliniez că Edge este încă un browser în curs de dezvoltare și, de fapt, cred că va fi frumos să îl folosești odată ce va fi lansat.

Interfața mă atrage, maniera unificată de abordare a istoriei, Favorite, descărcări și alte lucruri face ca alte browsere să pară un pic ciudate și complexe în comparație. Nu vă înșelați: aici sunt idei bune.

Încărcarea paginilor web și a performanței sunt foarte rapide (așa cum ar trebui să fie cu un browser modern), iar integrarea Cortana face din acesta un browser distractiv și interesant de utilizat … la un moment dat în viitor. Nu acum.

Ca răspuns la întrebarea anterioară – pot recupera această piață?

Da. Pot, dar întrebarea la joc este cu adevărat dacă vor. În prezent, Edge nu poate rezista la nimic, dar când este finalizat (probabil prin lansarea corectă a Windows 10), este foarte bine să fie un browser excelent de utilizat.

Eu zic să încercați când va ieși – până atunci, s-ar putea să fiți mai potrivit să folosiți altceva ca browser zilnic.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

You may also like...