Este posibil să fi auzit despre USB de tip C – la urma urmei, porturile USB sunt destul de omniprezente în lumea tehnologiei și electronice.

Dar știți de ce USB C este diferit și de ce este minunat? În acest articol vom parcurge pe scurt caracteristicile diferitelor tipuri de porturi USB și apoi ne vom adânci în USB de tip C.

Un pic de fundal

Știați că USB înseamnă autobuz serial universal? Această interfață „plug-and-play” a fost dezvoltată pentru prima dată în 1996, când a fost lansat USB 1.0. A permis computerelor să fie conectate și să comunice cu diferite alte dispozitive și periferice, cum ar fi șoareci de computer, camere, playere muzicale etc.

Nu numai că un USB și cablul său pot încărca dispozitivul respectiv, dar pot și să transfere date prin cablu. Deci, este mai mult decât un cablu de alimentare. Acesta este motivul pentru care ne pasă de viteza de transfer a datelor, așa cum veți vedea mai jos.

În deceniul următor, au fost lansate versiuni mai noi (și mai rapide) ale USB-ului.

  • În 2001 am primit USB 2.0, sau „USB de mare viteză”, care poate gestiona viteze de transfer de până la 60 megabytes pe secundă (Mbps)
  • În 2009, a ieșit USB 3.0 sau „SuperSpeed ​​USB” (sistem de denumire creativ, știu). Nu numai că a oferit viteze de transfer mai mari (până la 640 Mbps), dar a activat două căi de date unidirecționale care vă permit să trimiteți și să primiți date în același timp.
  • În cele din urmă, în 2013, a fost lansat USB 3.1 („SuperSpeed ​​+”). Este cea mai recentă versiune a protocolului USB și poate transfera date la 10 Gbps (da, gigabyte, nu megabyte). Deoarece convenția de numire este atât de similară cu cea 3.0, USB 3.0 este acum cunoscut sub numele de USB 3.1 Gen 1. Din nou, creativitatea!

Diferite companii au lansat aceste versiuni diferite de USB, dar există un corp general care lucrează pentru a dezvolta o tehnologie USB mai bună și mai rapidă: USB Implementers Forum (USB-IF). Este un consorțiu format din aproximativ 700 de companii (inclusiv mari, cum ar fi Apple, Dell, HP, Microsoft, Samsung). Acest lucru este bun pentru potențialul de adopție universal (mai multe despre acest lucru mai jos).

Ceva de remarcat: Porturile USB sunt toate compatibile înapoi (și înainte). Deci, dacă doriți să utilizați un dispozitiv USB 3.0 într-un port 1.0, puteți. Dar veți fi limitat la viteza 1.0.

Acesta este un lucru important de reținut despre viteza de transfer de date: portul / cablul mai lent va câștiga întotdeauna. Mai multe despre acest lucru mai jos.

Deci, să învățăm puțin mai multe despre fiecare tip înainte de a vorbi despre motivul pentru care USB C a devenit atât de popular.

Diferitele tipuri de porturi USB

Portul USB C explicat Cat de diferit este USB

A (dopul dreptunghiular plat)

USB A este de obicei considerat un simplu port de date pentru conectarea unor lucruri precum șoareci (sau alte periferice) la computer. O puteți găsi pe majoritatea computerelor din ultimele decenii.

B (cele cu forme ciudate)

De obicei, veți găsi porturi USB B pe dispozitive mai mari, cum ar fi imprimante.

C (noul conector “reversibil”)

USB C este cea mai nouă generație de port USB și a primit multă atenție în ultima vreme. Protocolul său implicit este USB 3.1 (ultima versiune, așa cum am menționat mai sus), iar viteza maximă este de 10 Gbps.

Veți găsi acest port mai nou pe orice, de la telefoane inteligente la laptopuri.

Micro și mini

Aceste porturi mai mici conectează adesea camere, telefoane inteligente și alte dispozitive mai mici la computer.

Mini USB nu mai este folosit atât de mult, dar micro este adesea folosit încă pe smartphone-uri, controlere de jocuri video și așa mai departe.

O notă despre lungimea (și viteza) cablului

Cablurile care conectează porturile USB la dispozitive pot dura atât de mult înainte de a risca o anumită pierdere de date în timpul transferului. Lungimea maximă pentru dispozitivele de mare viteză este de 16ft 5in, iar pentru viteza mică este de 9ft 10in.

De asemenea, când primiți un cablu pentru a merge cu dispozitivul, asigurați-vă că obțineți cablul care acceptă viteza pe care o acceptă dispozitivul / portul. De exemplu, dacă aveți un USB 3.0, asigurați-vă că obțineți un cablu care acceptă viteze 3.0. În caz contrar, veți fi limitat la viteze mai mici.

Amintiți-vă: este vorba despre cablu.

De ce USB C este bun

Portul USB C explicat Cat de diferit este USB
Fotografie de Shiro hatori pe Unsplash

Bine, deci să discutăm mai multe despre USB C și să prezentăm toate avantajele sale.

În primul rând, USB C oferă viteze mai mari de transfer de date (până la 10 Gbps dacă aveți combinația potrivită de cablu / port).

În al doilea rând – și poate caracteristica preferată a tuturor – nu există o parte dreaptă în sus care să o facă să fie mult mai puțin frustrantă. Dacă utilizați un dispozitiv USB de tip C, trebuie doar să conectați dispozitivul în orice mod doriți. Gata cu „ok, nu-l gândiți prea mult. Îl conectez întotdeauna într-un mod greșit, dar de obicei îl răsucesc mai întâi [doubting myself] Așa că dracului o voi conecta în primul mod în care îl ridic … rahat. Încă o cale greșită. “Simpatic?

Am văzut această caracteristică numindu-se „flippability” și îmi place.

Pe aceeași linie, are același tip de conector la ambele capete – astfel încât să puteți apuca un capăt și să îl conectați, indiferent de capătul pe care îl apucați. Din nou, mai puțin frustrant. De această dată voi lăsa monologul interior.

În cele din urmă, USB C este adoptat de mulți producători diferiți, ceea ce înseamnă, probabil, că ne îndreptăm către un adevărat USB „universal” (la urma urmei este denumit „Universal Serial Bus”). Nu ar fi frumos.

Dar este și puțin confuz, așa cum veți vedea mai jos în secțiunea privind nomenclatura.

Dar Thunderbolt?

1611785108 183 Portul USB C explicat Cat de diferit este USB
Fotografie de Jari Hytönen pe Unsplash

Tehnologia Thunderbolt (dezvoltată de Intel) permite porturilor USB C să livreze până la 40 Gbps – de două ori mai rapid decât cel mai rapid USB C. „Un conector Thunderbolt 3 (cea mai recentă versiune) combină Thunderbolt, USB, alimentare și DisplayPort pentru a permite pentru viteze de transfer super rapide.

Veste mai bună – este, de asemenea, reversibilă și poate fi conectată în orice mod (nu există partea dreaptă în sus). Poate fi folosit și în orice port USB C (cele două prize arată identic) și orice USB C poate fi conectat la un port Thunderbolt. Cu toate acestea, acel USB C va fi limitat la propriile viteze și nu va putea să se potrivească cu viteza Thunderbolt.

Deci, practic, Thunderbolt este doar un dispozitiv USB C. deosebit de rapid, elegant.

La sfarsit…

Dacă ai ocazia să folosești un dispozitiv USB C, mergi după el. Veți obține viteze mai mari, o experiență mai satisfăcătoare și este pur și simplu mai ușor de utilizat.

Doar asigurați-vă că verificați dacă aveți cablurile potrivite, astfel încât dispozitivul dvs. să profite din plin de toată fantezia C.

Câteva note suplimentare despre nomenclatura USB C

În cazul în care vrei cu adevărat să te descurci și să afli toate diferitele nume, viteze și modul în care s-au schimbat, iată un rezumat:

  • Confuz: porturile 3.1 pot avea, de asemenea, o formă mai veche / originală. Acestea se numesc USB 3.1 tip A (Acestea sunt cele mai frecvente pe desktop-uri acum.)
  • Mai confuz: există, de asemenea, USB 3.1 Gen 1 (viteze mai mici – 5 Gbps) și Gen 2 (viteze mai mari – 10 Gbps; pot ajunge la jumătate mai rapid [theoretically] ca Thunderbolt, dar atât portul, cât și dispozitivul trebuie să accepte standardele Gen 2)
  • În viitor: cel mai confuz – USB 3.2 va prelua toate nomenclaturile anterioare. Atât de vechi 3.0, 5 Gbps, se va numi USB 3.2 Gen 1. Iar USB 3.1 mai rapid (10 Gbps) va fi numit USB 3.2 Gen 2.
  • Porturile USB 3.2 vor putea uneori să atingă viteze de 20 Gbps – care se va numi USB 3.2 Gen 2×2 (de 2 ori mai rapid decât Gen 2) – vine de la a avea de două ori mai multe benzi de date în cablu pentru a transfera date mai repede. Căutați-i în curând.