Prima dată când primești un laptop? Iată ce trebuie să aveți în vedere

Prima dată când primești un laptop?  Iată ce trebuie să aveți în vedere
⏱️ 7 min read

Când cumpără un laptop pentru prima dată, unii utilizatori vor găsi toate specificațiile sistemului publicitare destul de confuze. Și mai rău, nu există nicio modalitate reală de a spune dacă un laptop va satisface nevoile dvs. numai prin nume de mărci și numere.

Evident, hardware-ul este cel mai important aspect atunci când studiați un laptop pentru a cumpăra. Doriți să vă asigurați că aparatul va face ceea ce doriți. În același timp, achiziționarea unui computer mai puternic decât ai nevoie va însemna că vei cheltui bani în plus pentru capabilități pe care nu le vei folosi niciodată pe deplin. Obținerea echilibrului corect este cheia obținerii unei mașini care să facă ceea ce vrei și să nu-ți adâncească contul bancar!

Procesor

Procesorul este inima unei mașini, deci este o idee bună să analizați opțiunile pe care le aveți. Desigur, vin cu propriile nume confuze, deci este dificil pentru cineva nou pe piață să identifice ce înseamnă fiecare procesor. Să descompunem fiecare procesor și ce înseamnă fiecare în termeni de performanță.

Nucleu unic

Veți descoperi că unele laptopuri vor avea un singur nucleu de procesor, cum ar fi un procesor „Intel Celeron” sau „Pentium”. În ceea ce privește viteza, nucleele unice nu sunt grozave! Comparativ cu frații săi, un procesor cu un singur nucleu va dura ceva timp pentru a încărca software-ul și a procesa sarcini. Cu toate acestea, laptopurile cu un singur nucleu vor fi foarte ieftine de achiziționat, așa că, dacă aveți nevoie doar de ceva pentru a procesa documentele Word sau pentru a afișa prezentări din mers, un singur nucleu ar trebui să fie bine. Totuși, orice altceva decât utilizarea simplă a muncii îl poate impozita!

Cu două nuclee

Unele laptopuri vor avea două nuclee în interiorul lor, sau așa cum se știe în lumea IT, „Dual Core”. Acestea includ procesoare din gama „Intel Core i3”. Procesoarele dual core sunt un cal de lucru solid pentru activitățile de zi cu zi, de la navigarea pe web la jocuri chiar mai puțin intensive. Dacă nu doriți să vă impozitați procesorul tot timpul, un nucleu dual este o alegere solidă pentru un procesor oarecum rapid, fără a rupe banca.

Cu patru nuclee

Cu toate acestea, procesoarele quad core sunt patru nuclee de procesor grupate împreună și le veți vedea în procesoare precum cele din gamele „Intel Core i5” și „i7”.

Procesoarele care scad scala quad core, cum ar fi i5, sunt excelente pentru jocuri și streaming de filme HD, deoarece pot gestiona sarcini puternice fără a rupe prea mult banca. Dacă doriți o mașină rapidă care să poată face față unor sarcini destul de intense, fără a avea puterea procesorului „de pierdut”, un i5 este o alegere solidă pentru un cumpărător pentru prima dată.

La o scară mai înaltă, cum ar fi i7, sunt procesoare ideale pentru activități foarte intense care maximizează procesorul pentru perioade lungi de timp. Activități precum redarea video, munca 3D complexă sau chiar ceva de genul Folding @ Home, vor beneficia cel mai mult de un i7. În timp ce un procesor foarte puternic se va ocupa cu ușurință de orice sarcini de încărcare pe care i le oferiți, s-ar putea să ajungă să fie prea mult decât prea puțin! Luați în considerare dacă veți obține cu adevărat la maximum ceva ca un i7 înainte de a cumpăra unul.

Dar „GHz?”

Veți observa că procesoarele raportează, de asemenea, o statistică în „GHz”. Aceasta înseamnă „gigahertz” și reprezintă viteza unui procesor. Cu cât numărul este mai mare, cu atât procesorul este mai rapid. Un lucru de reținut, totuși: GHz-ul declarat este de obicei viteza unui nucleu. Un procesor dual core 3GHz (3 + 3 = 6) va fi mai lent decât un quad core de 2,8 GHz (2,8 + 2,8 + 2,8 + 2,8 = 11,2).

Cum verificați nucleele?

Dacă nu este evident imediat câte nuclee are un procesor, puteți vizita pagina producătorului pentru respectivul procesor și ar trebui să vă spună viteza acestuia, precum și cantitatea de nuclee pe care o are.

laptop-hardware-core

Dar tehnologia „Core2”?

În unele laptopuri, în special în cele mai vechi, veți găsi că există procesoare Intel care utilizează tehnologia „Core2”, cum ar fi Core2 Duo și Core2 Quad. De asemenea, veți observa că sunt procesoare ieftine dual / quad core. Deci, oferă i5 / i7 ieftin? Nu chiar! Sunt o serie mai veche de procesoare dual / quad, deci nu sunt la fel de puternice ca seria i. S-ar putea să descoperiți că un Core2 Quad puternic poate oferi un i3 cu o gamă scăzută pentru bani, dar orice lucru mai mare va lăsa aceste procesoare mai vechi în praf.

Berbec

laptop-hardware-ram

RAM poate fi destul de criptic, deoarece nu este foarte evident modul în care RAM afectează performanța sistemului. De obicei, cu atât mai mult, cu atât mai mult, dar cât de mult ar trebui să te uiți la laptop?

2 GB RAM poate fi găsit pe majoritatea laptopurilor bugetare. Cu 2 GB, puteți încărca cu siguranță software de birou și puteți naviga pe web fără prea multe bătăi de cap. Cu toate acestea, este posibil să observați că lucrurile devin puțin lente uneori. Dacă vă puteți permite mai mult, 4 GB de memorie RAM sunt recomandate peste 2 GB. Pentru cei fără bani de cheltuit, 2 GB ar trebui să fie în regulă, atâta timp cât nu deschideți prea multe aplicații.

4 GB RAM este o sumă bună de cumpărat. Se potrivește multor cazuri de utilizare și nu veți observa multe (dacă există) probleme cu 4 GB RAM. Unele sarcini mai intensive din sistem vor necesita mai multă memorie RAM, dar dacă nu vă împingeți sistemul la limitele sale, nu ar trebui să găsiți prea multe probleme cu 4 GB.

RAM de 6 GB sau mai mare poate fi un pic excesiv pentru unii utilizatori. În același timp, însă, laptopurile cu atât de multă memorie RAM uneori nu sunt prea scumpe. Unele jocuri moderne necesită această cantitate de memorie RAM, așa că, dacă intenționați să faceți jocuri grele, 6 GB + este o investiție sigură, mai ales având în vedere cât de dureros poate fi actualizarea RAM-ului unui laptop!

Placa video

laptop-hardware-card video

Plăcile video sunt un alt caz confuz pentru noii veniți. Practic, o placă video este o piesă hardware independentă care se ocupă de redarea graficelor. Acest lucru poate fi de la vizionarea videoclipurilor pe YouTube până la desenarea de modele 3D de înaltă calitate într-un joc video. Deci, care este potrivit pentru tine?

Integrat este puțin confuz, deoarece înseamnă că laptopul nu are o placă video independentă. Ceea ce înseamnă este că procesorul din laptop se ocupă și de ieșirea grafică a mașinii. După cum vă puteți imagina, nu este ideal pentru aplicații grafice cu adevărat intensive. Cu toate acestea, dacă cel mai intens program grafic pe care îl deschideți este un procesor de text, nu veți avea deloc nevoie de o placă video dependentă! O placă grafică integrată ar trebui să se potrivească bine.

O placă video mai mică de 1 GB înseamnă că laptopul are propriul card dependent. Acest lucru va fi util dacă doriți să vizionați filme de înaltă calitate sau să jucați câteva jocuri video cu specificații reduse pe laptop.

O placă video mai mare sau egală cu 1 GB este pentru atunci când te referi cu adevărat la afaceri cu rezultatul tău grafic! Dacă doriți să jucați jocuri sau să faceți modelare 3D, orice altceva decât 1 GB vă poate dăuna experienței. Căutați laptopuri cu carduri de ultimă generație și citiți recenzii și consumați site-uri web pentru a vă asigura că este cel pe care îl doriți.

Pe Spec

Sperăm că acum înțelegeți mai bine ce înseamnă fiecare componentă a unui laptop și puteți cumpăra mașina care face ceea ce doriți cel mai bine. De ce ai nevoie cel mai mult de un laptop? Spuneți-ne mai jos.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x