de Shaira Williams

Principalele diferențe dintre Flexbox și CSS Grid

Principalele diferente dintre Flexbox si CSS Grid

Dimensiunile definesc delimitarea primară între Flexbox și CSS Grid. Flexbox a fost conceput special pentru aspectele unidimensionale, în timp ce CSS Grid este proiectat pentru a permite aspectele bidimensionale. Prin urmare, CSS Grid poate reda cu ușurință rânduri și coloane simultan.

În termeni speciali, CSS Grid prezintă o pânză mai mare, în timp ce Flexbox oferă funcționalități minuscule care funcționează într-un spațiu restricționat. Grilele au fost proiectate pentru o organizare bidimensională.

Cu toate acestea, cele două specificații împărtășesc câteva puncte comune și, dacă știi cum să folosești cutii flexibile, vei găsi câteva concepte care te vor ajuta să înțelegi grilele CSS.

În acest articol, vom trece prin principalele diferențe dintre Grid și Flexbox, rezumate după cum urmează:

 • Flexbox este conceput pentru aspectele unidimensionale, iar Grid pentru aspectele bidimensionale.
 • Abordarea CSS Grid este primul aspect, în timp ce abordarea Flexbox este în primul rând conținutul.
 • Aspectul Flexbox este cel mai potrivit pentru componentele aplicației și aspectele la scară mică, în timp ce aspectul Grid este conceput pentru aspectele la scară mai mare, care nu sunt liniare în design.

Cunoașterea Flexbox și Grid

Flexbox-ul unidimensional

Aspectul flexibil al cutiei CSS (sau Flexbox) permite proiectanților să poziționeze elementele receptive în mod adecvat în cadrul ecranelor de diferite dimensiuni. Instrumentele includ:

 • aspectul casetei pentru documente,
 • un aspect inline pentru definirea aspectului textului pe ecrane,
 • un aspect de tabel pentru a descrie date tabulare într-o singură dimensiune,
 • și un mod de aspect poziționat care permite poziționarea explicită a elementelor responsive.

Flexbox este popular printre dezvoltatorii front-end, deoarece permite dezvoltatorilor să creeze instanțe multiple de machete dinamice și să alinieze efort conținutul în containere.

modul cutie flexibilă a fost conceput ca un model de prezentare unidimensional și ca o metodă care poate asigura distribuția spațiului între elementele interfeței și funcțiile puternice de aliniere. Când descriem flexbox-ul ca fiind unidimensional, descriem faptul că flexbox-ul procesează aspectele într-o dimensiune la un moment dat, ca un rând sau o coloană. Acest lucru poate fi comparat cu modelul bidimensional al aspectului grilei CSS, care controlează coloanele și rândurile împreună.

<div class=”wrapper”> <div>One</div> <div>Two</div> <div>Three</div> <div>Four</div> <div>Five</div></div>
.wrapper { width: 500px; display: flex; flex-wrap: wrap;}.wrapper > div { flex: 1 1 150px;}
1611913689 655 Principalele diferente dintre Flexbox si CSS Grid

Pro:

 • Flexul poate fi aranjat în orice direcție
 • Flex poate avea ordinea vizuală inversată sau rearanjată.
 • Articolele pot fi aliniate în container sau între ele.
 • Suportă toate browserele.

Contra:

 • Probleme de performanta
1611913689 303 Principalele diferente dintre Flexbox si CSS Grid

Grila bidimensională

Grila CSS aliniază elementele din coloane și rânduri, permițând dezvoltatorilor să controleze cu ușurință redarea și aspectul aspectelor mari și a paginilor întregi destinate afișajelor desktop, tabletă și smartphone.

Elementele sunt plasate în interiorul celulelor definite de grilă. Crearea și definirea aspectelor generale rămâne costumul puternic pentru CSS Grid. Internet Explorer, Chrome, Safari, Edge și Firefox acceptă Grid. În special, Opera Mini, Blackberry Browser, QQ Browser și Baidu Browser nu acceptă Grid.

Oferă automatizare pentru a crea un aspect sau pentru a defini reguli de plasare automate care efectuează plasări într-o grilă dată.

<div class=”wrapper”> <div>One</div> <div>Two</div> <div>Three</div> <div>Four</div> <div>Five</div></div>
.wrapper { display: grid; grid-template-columns: repeat(3, 1fr);}
1611913690 173 Principalele diferente dintre Flexbox si CSS Grid

Pro:

 • Urmările de grilă sunt create în foaia de stil.
 • Dimensiuni reduse ale fișierelor.
 • Prototiparea cu CSS Grid este rapidă și eficientă.

Contra:

 • Nu este acceptat de fiecare browser
1611913690 835 Principalele diferente dintre Flexbox si CSS Grid

Diferențele dintre Flex și Grid

Dimensionalitate și flexibilitate

Flexbox oferă un control mai mare asupra alinierii și distribuției spațiului între articole. Fiind unidimensional, Flexbox se ocupă doar de coloane sau rânduri. Acest sistem funcționează pentru aspectele mai mici, dar nu poate reda afișaje complexe, cum ar fi textul sau proprietățile centrate pe documente care permit flotări și coloane.

Grila are capacități de dispunere în două dimensiuni, care permit lățimi flexibile ca unitate de lungime. Acest lucru compensează limitările din Flex.

Aliniere

Flexbox permite reglarea fină a alinierilor pentru a asigura partajarea exactă a specificațiilor. Flex Direction permite dezvoltatorilor să alinieze elementele pe verticală sau orizontală, care este utilizat atunci când dezvoltatorii creează și inversează rânduri sau coloane.

Pentru alinieri mai largi în ambele dimensiuni simultan, CSS Grid implementează unități de măsurare fracționată pentru fluiditatea rețelei și funcționalitatea de cuvinte cheie automate pentru a regla automat coloanele sau rândurile. Automatizarea încorporată salvează dezvoltatorii de regimuri de refacere care pot proveni din calcule confuze.

Managementul articolelor

Flex Container este elementul părinte, în timp ce Flex Item reprezintă copiii. Containerul Flex poate asigura o reprezentare echilibrată prin ajustarea dimensiunilor articolului. Acest lucru permite dezvoltatorilor să proiecteze pentru dimensiuni de ecran fluctuante.

Pentru a regla această estetică, Grid acceptă plasarea de conținut atât implicită, cât și explicită. Automatizarea sa încorporată îi permite să extindă automat elementele rând și să copieze valorile în noua creație din elementul precedent.

Concluzie

Flexbox și CSS Grid permit o măsură puternică de control asupra domeniilor lor de dezvoltare front-end. Cu toate acestea, capacitățile lor sunt exponențiate atunci când sunt combinate, utilizând punctele lor forte respective pentru a crea o experiență extrem de fluidă, personalizabilă, frumoasă, netedă și simplă.

Combinând codul lor, rezultă, de asemenea, o configurație mai ușoară în care abstractizarea în ambele domenii se revarsă în celălalt. Există ambele aplicații pentru ambele opțiuni și chiar mai multe atunci când sunt combinate într-o configurare puternică.

Află mai multe despre relația dintre aspectul grilei și alte metode de aspect aici.

Acest articol a fost propus de membrii blogul techiespad.