Un sistem de operare (SO) este software-ul de nivel scăzut care gestionează resursele, controlează perifericele și oferă servicii de bază altor software. În Linux, există 6 etape distincte în procesul tipic de boot.

Procesul de pornire Linux 6 pasi descrisi in detaliu

1. BIOS

BIOS înseamnă Basic Input / Output System. În termeni simpli, BIOS-ul încarcă și execută încărcătorul de boot Master Boot Record (MBR).

Când porniți computerul pentru prima dată, BIOS-ul efectuează mai întâi câteva verificări de integritate ale HDD-ului sau SSD-ului.

Apoi, BIOS-ul caută, încarcă și execută programul de încărcare a încărcării, care poate fi găsit în Master Boot Record (MBR). MBR este uneori pe un stick USB sau CD-ROM, cum ar fi cu o instalare live de Linux.

Odată ce programul de încărcare este detectat, acesta este apoi încărcat în memorie și BIOS-ul îi oferă controlul sistemului.

2. MBR

MBR înseamnă Master Boot Record și este responsabil pentru încărcarea și executarea încărcătorului de încărcare GRUB.

MBR este situat în primul sector al discului de boot, care este de obicei /dev/hda, sau /dev/sda, în funcție de hardware. MBR conține, de asemenea, informații despre GRUB sau LILO în sisteme foarte vechi.

3. GRUB

Uneori numit GNU GRUB, care este prescurtarea pentru GNU GRand Unified Bootloader, este încărcătorul de încărcare tipic pentru majoritatea sistemelor Linux moderne.

Ecranul GRUB splash este adesea primul lucru pe care îl vedeți când porniți computerul. Are un meniu simplu în care puteți selecta câteva opțiuni. Dacă aveți instalate mai multe imagini de nucleu, puteți utiliza tastatura pentru a selecta cea cu care doriți să porniți sistemul. În mod implicit, este selectată cea mai recentă imagine a nucleului.

Ecranul de pornire va aștepta câteva secunde pentru a selecta și opțiunea. În caz contrar, va încărca imaginea implicită a nucleului.

În multe sisteme puteți găsi fișierul de configurare GRUB la /boot/grub/grub.conf sau /etc/grub.conf. Iată un exemplu de simplu grub.conf fişier:

#boot=/dev/sda
default=0
timeout=5
splashimage=(hd0,0)/boot/grub/splash.xpm.gz
hiddenmenu
title CentOS (2.6.18-194.el5PAE)
   root (hd0,0)
   kernel /boot/vmlinuz-2.6.18-194.el5PAE ro root=LABEL=/
   initrd /boot/initrd-2.6.18-194.el5PAE.img

4. Miezul

Nucleul este adesea denumit nucleul oricărui sistem de operare, inclusiv Linux. Are control complet asupra a tot ce există în sistemul dvs.

În această etapă a procesului de boot, nucleul care a fost selectat de GRUB montează mai întâi sistemul de fișiere rădăcină specificat în grub.conf fişier. Apoi execută /sbin/init program, care este întotdeauna primul program care se execută. Puteți confirma acest lucru cu ID-ul procesului (PID), care ar trebui să fie întotdeauna 1.

Nucleul stabilește apoi un sistem de fișiere rădăcină temporar utilizând Discul RAM inițial (initrd) până când sistemul de fișiere real este montat.

5. Init

În acest moment, sistemul dvs. execută programe de execuție. La un moment dat ar căuta un fișier init, de obicei găsit la /etc/inittab pentru a decide nivelul de rulare Linux.

Sistemele Linux moderne folosesc systemmd pentru a alege un nivel de rulare. Conform TecMint, acestea sunt nivelurile de rulare disponibile:

Rulați nivelul 0 este asortat de poweroff.target (și runlevel0.target este o legătură simbolică către poweroff.target).

Rulați nivelul 1 este asortat de salvare.tinta (și runlevel1.target este o legătură simbolică către salvare.tinta).

Rulați la nivel 3 este emulat de multi-user.target (și runlevel3.target este o legătură simbolică către multi-user.target).

Rulați nivelul 5 este emulat de grafic.tinta (și runlevel5.target este o legătură simbolică către grafic.tinta).

Rulați nivelul 6 este emulat de reporniți.target (și runlevel6.target este o legătură simbolică către reporniți.target).

De urgență este asortat de urgență. țintă.

systemmd va începe apoi executarea programelor runlevel.

6. Rulați programe de nivel

În funcție de distribuția Linux pe care ați instalat-o, este posibil să puteți vedea diferite servicii de pornire. De exemplu, ai putea prinde starting sendmail …. OK.

Acestea sunt cunoscute sub numele de programe de execuție și sunt executate din diferite directoare în funcție de nivelul de execuție. Fiecare dintre cele 6 niveluri de rulare descrise mai sus are propriul director:

 • Rulați nivelul 0 – /etc/rc0.d/
 • Rulați nivelul 1 – /etc/rc1.d/
 • Run nivel 2 – /etc/rc2.d/
 • Rulați nivelul 3 – /etc/rc3.d/
 • Rulați nivelul 4 – /etc/rc4.d/
 • Rulați nivelul 5 – /etc/rc5.d/
 • Run nivel 6 – /etc/rc6.d/

Rețineți că locația exactă a acestor directoare variază de la distribuție la distribuție.

Dacă vă uitați în diferitele directoare la nivel de rulare, veți găsi programe care încep fie cu un „S”, fie cu „K” pentru pornire și respectiv kill. Programele de pornire sunt executate în timpul pornirii sistemului și elimină programele în timpul opririi.

Asta este tot ce trebuie să știți despre procesul de pornire Linux. Acum ieșiți acolo și faceți Tux mândru.