Un produs cu caracteristici suficiente pentru a aduna feedback calitativ cuprinzător

Dovada conceptului, prototipuri, fireframes, machete … ce constituie de fapt un produs minim viabil (MVP)?

În practică, este la fel de ușor de înțeles conceptul de MVP ca și cum ai merge cu bicicleta. Deci ar trebui să comparăm MVP-urile cu o bicicletă atunci?

S-o facem. În acest articol, voi face lumină asupra:

  • Ce este un MVP?
  • Cum este dezvoltat un MVP?
  • Cum ar fi dezvoltat un MVP dacă ar fi o bicicletă?
  • De ce este important să construiești un MVP?

Fiecare client își dorește să fie auzit și înțeles. Lumea software-ului oferă un număr excesiv de aplicații și site-uri web, dar doar unele dintre ele primesc atenția și dragostea utilizatorilor. Pentru a afla dacă ideea dvs. poate găsi un loc în acest mediu competitiv, creați mai întâi un produs minim viabil.

Ce este un MVP?

Un produs minim viabil reprezintă una dintre etapele majore ale procesului de descoperire a produselor software. În esență, este setul de caracteristici minime necesare care poate fi utilizat de către utilizatorul final. Conceptul de produs minim viabil a devenit cunoscut pe scară largă în 2009, când Eric Ries l-a inventat în cartea sa Startul Lean.

Produsul minim viabil este o oportunitate perfectă de a permite utilizatorilor potențiali să își exprime opiniile și să testeze un produs înainte de lansarea sa finală.

Colectarea și analiza feedback-ului calitativ este o sarcină principală a dezvoltării MVP. Pe baza acestor constatări, vă puteți modifica MVP-ul și îl puteți testa din nou.

Acest proces se transformă într-un ciclu de dezvoltare a produsului MVP care are loc din nou și din nou până la atingerea satisfacției finale a clienților.

Ciclul de dezvoltare MVP

Cum se desfășoară dezvoltarea software-ului MVP

Fiecare produs este diferit, la fel și procesul de dezvoltare al acestuia. Înainte de a intra în detalii cu privire la modul în care este creat un MVP, vreau să subliniez că este un proces individual și iterativ.

Idee

La început, ai o idee. Chiar dacă simțiți că este revoluționar și genial, s-ar putea să fie încă destul de vag.

Descoperirea produsului

Prima ta sarcină este să îți faci ideea să prindă viață. Puteți începe prin dirijare descoperirea produsului. Trebuie să studiați nevoile, interesele și caracteristicile demografice ale publicului țintă. De asemenea, analizează punctele tari și punctele slabe ale concurenților.

Apoi, trebuie să examinați toate caracteristicile care pot fi implementate și să le selectați pe cele esențiale. Organizați și prezentați aceste informații în timpul atelierelor cu ajutorul graficelor, diagramelor, tabelelor sau a oricăror alte imagini pe care credeți că le reprezintă cel mai bine datele.

Acum, ideea dvs. pare mai clară, dar încă nu poate fi prezentată.

Dovada de concept

Apoi, trebuie să creați o dovadă a conceptului. Practic, are ca scop rezumarea etapei de descoperire și verificarea faptului că ideea ta inovatoare poate fi implementată în viața reală.

Ok, știi că ideea ta este fezabilă și cuprinzătoare. Știți că se poate face – dar cum?

Călătorie utilizator

Acum trebuie să înțelegeți ce vrea să vadă utilizatorul odată ce deschide aplicația. Vrei să știi ce acțiuni sunt cel mai probabil să întreprindă și ce obiective încearcă să realizeze.

În acest scop, trebuie să mapați o călătorie a utilizatorului. Călătoriile utilizatorilor sunt o reprezentare vizuală a unui utilizator ipotetic și experiența lor cu aplicația. Acestea acoperă totul, din momentul în care utilizatorul își dă seama că are nevoie de acel serviciu, în momentul în care găsesc și fac clic pentru prima dată în aplicația dvs. și până când iau o decizie dacă fac din acest serviciu o parte din stilul lor de viață.

Călătoriile utilizatorilor seamănă cu un set de afirmații, care arată după cum urmează:

Ca , Vreau sa fac [functions] astfel încât [goal].

De exemplu, „În calitate de administrator al site-ului web, vreau să pot adăuga sau elimina utilizatori, astfel încât aplicația să nu conțină spam”. Sau „În calitate de utilizator neînregistrat, vreau să pot deschide un meniu, astfel încât să înțeleg ce oferă aplicația înainte de a mă înscrie”.

Prototip

După aceea, este timpul să începem prototipare. Un prototip este o versiune simplificată a produsului. Acesta demonstrează designul și navigarea produsului final. Practic, este un set de imagini cu interfața viitoarei aplicații. Dacă se poate face clic, puteți naviga între ecrane făcând clic pe butoane pentru a înțelege fluxurile utilizatorilor.

Prototipurile pot chiar să arate ca o versiune de bază a platformei sau a aplicației dvs. mobile. Dar nu este un produs final și nu un MVP, deoarece nu îl puteți arăta utilizatorilor reali.

Aici, aveți ideea implementată. Cam. Poate fi arătat tuturor părților interesate, dar nu și utilizatorului final, atâta timp cât este doar o schiță brută.

Dezvoltare minimă de produse viabile

În acest stadiu, trebuie să luați decizii finale cu privire la UI / UX și să finalizați designul vizual. După aceea, este timpul să începeți codificarea produsului minim viabil.

Produsul minim viabil arată ca o aplicație finală și se simte ca o aplicație finală. Cu toate acestea, are mai puține caracteristici, designul sau performanța nu sunt neapărat calitatea produsului, iar calitatea codului poate fi mai mică.

Ideea dvs. este ilustrată, ați introdus codul și este parțial implementat – acum este gata să-și întâlnească primul utilizator.

Lansarea și testarea minimă a produselor viabile

După ce terminați dezvoltarea și lansați MVP, ar trebui să îl prezentați unui eșantion de utilizatori reali. De-a lungul noilor câteva zile sau săptămâni, colectați feedback-ul clienților, analizați rezultatele și vă modificați MVP în consecință.

După ce vedeți că clienții dvs. sunt pe deplin mulțumiți, puteți începe să implementați produsul final.

Ce zici de un exemplu?

Să ne imaginăm că vrei să creezi o bicicletă. O bicicletă răcoroasă, robustă și ecologică. Ce se întâmplă dacă potențialilor clienți nu le place și efortul tău merge în zadar? Sau ce se întâmplă dacă aveți un buget redus și trebuie mai întâi să convingeți investitorii?

Procesul de dezvoltare va fi destul de similar cu ceea ce am descris mai devreme.

Descoperirea produsului:

Efectuați o etapă de descoperire: aflați despre ce este o bicicletă, din ce părți constă, ce le place oamenilor și despre ce se plâng călăreții. După aceea, răspundeți la cea mai importantă întrebare: ce puteți face pentru ca bicicleta dvs. să iasă în evidență printre celelalte.

Dovada de concept:

Să presupunem că ați aflat cum să creați un lanț pentru biciclete care nu cade niciodată din inelul lanțului. Odată ce ai o idee clară, îți creezi mecanismul: un lanț, cu un inel cu lanț și pedale – dovada ta de concept.

Îi arăți investitorilor tăi, le spui mai multe despre ideea ta și primești aprobarea și sprijinul lor pentru a continua cu proiectul.

dovada de concept

Prototip:

Cu toate acestea, nu este momentul pentru bicicleta finală, deoarece nu ați văzut-o încă în dimensiunea reală. Creați o copie pe scară largă a bicicletei, alegeți cu atenție toate culorile și materialele, faceți-o să semene cu un produs real.

Cu toate acestea, pedalele nu se vor roti încă, iar volanul nu se va roti. Acesta este prototipul dvs. – arată destul de impresionant, dar nu funcționează încă.

Prototip

Dezvoltare MVP:

Investitorii dvs. revizuiesc din nou ideea și vă aprobă designul, dar acum trebuie să vadă funcționalitatea. Creați din nou o bicicletă la scară largă, dar acum are o roată de lucru, pedale, frâne, trepte de viteză și un scaun. Acesta va fi MVP-ul tău.

În acest moment, puteți permite utilizatorilor să încerce. Se urcă pe o bicicletă, o testează și își împărtășesc părerea cu tine. Cu cât oamenii o încearcă mai mult, cu atât feedback-ul dvs. este mai cuprinzător. Cu toate acestea, asigurați-vă că nu vă arătați bicicleta persoanelor în care nu aveți încredere, sau s-ar putea să vă dezvăluie ideea unui producător de alături care face și biciclete pentru a-și trăi viața.

Testare MVP:

În cele din urmă, vă modificați produsul în conformitate cu ceea ce au avut de spus clienții dvs. până când sunteți sigur că îl aveți.

MVP

Dezvoltarea produsului final:

Abia după toți acești pași, când ați primit sprijin financiar de la investitori și aprobarea clienților dvs., sunteți gata să lansați producția.

Schimbați scaunul din lemn cu unul amortizat, instalați lumini de siguranță pe bicicletă, ungeți lanțul de biciclete, puneți autocolante și un clopot, dezvoltați o campanie de marketing și începeți să vindeți produsul.

MVP produs final

De ce este important un MVP?

Un produs minim viabil are un singur avantaj real – dar este unul foarte important. Vă oferă posibilitatea de a vă testa viitorul produs în setări din viața reală cu utilizatorii reali.

Acest beneficiu simplu are multe consecințe pozitive:

  • Un MVP vă permite să vă ajustați planul de dezvoltare a produsului înainte de a fi prea târziu.
  • Acesta servește ca un avertisment cu privire la orice greșeli pe care sunteți obligat să le faceți sau ca o confirmare a deciziilor comerciale bune.
  • Această abordare vă economisește mult timp, efort și bani, optimizând procesul de planificare și reducând riscurile.
  • Un produs minim viabil stimulează motivația, deoarece echipa știe că ceea ce fac contează.
  • Dezvoltarea MVP oferă o experiență unică de testare a ideii de produs, care va fi cu siguranță utilă în viața ta profesională în viitor.

Abordarea MVP poate și trebuie utilizată în industrii de tot felul. În timp ce pentru producătorii de produse tradiționale, este un proces lung și obositor, pentru dezvoltatorii de software, este destul de simplu și accesibil.

Unele companii pot alege să nu ia în considerare etapa minimă a produsului viabil atunci când creează ceva inovator, dar acest lucru este oarecum de înțeles și poate fi justificat. Dar pentru o companie de dezvoltare software, este de neiertat.

În cele din urmă, dacă decideți să vă asumați un risc și să vă puneți în aplicare ideea înainte de a vă adresa publicului țintă, puneți bani, timp, efort, energie, inspirație și susținători pe linie.

Ai o idee pentru un MVP?

Compania mea KeenEthics are experiență în dezvoltarea de produse minime viabile. În cazul în care aveți nevoie de o estimare gratuită pentru un proiect similar, nu ezitați Intrați în legătură.

Dacă v-a plăcut articolul, ar trebui să continuați cu Ce este prototiparea și de ce avem nevoie de ea și Ce este o machetă și de ce avem nevoie de ea.

PS

Un strigăt uriaș către Tania Matviiok pentru ajutorul ei cu acest articol.

Articolul original postat pe blogul KeenEthics poate fi găsit aici: Produs viabil minim: între o idee și produs.