C Sharp, mai des denumit „C #”, este un limbaj de programare cu scop general, orientat pe obiecte. C # a fost dezvoltat de Anders Hejlsberg și echipa sa de dezvoltare de la Microsoft și se află în prezent în versiunea 7.0.

C # își are rădăcinile în familia limbilor C. Moștenește majoritatea caracteristicilor sale de la C, C ++ și Java. Din acest motiv, programatorii familiarizați cu aceste limbaje pot fi capabili să se ridice la viteză cu C # într-un interval de timp mai scurt.

C # este un limbaj orientat obiect care oferă suport pentru programarea orientată pe componente și funcțională.

Clase și obiecte

Cursurile ne permit să modelăm obiecte de zi cu zi din lumea care ne înconjoară în software. Puteți crea clase personalizate pentru a reprezenta aproape orice. La fel ca un substantiv este o persoană, un loc sau un lucru în limbaj, la fel și clasele reprezintă obiecte.

Când scrieți codul C #, de obicei se întâmplă deoarece aveți nevoie de un program care face ceva util.

În cazul unei nevoi comerciale, urmați cerințele de care are nevoie afacerea. Să presupunem că afacerea ta vine la tine, îți cere o bază de date electronică de cărți. Trebuie să poată stoca titluri de cărți, autori, să calculeze statistici, cum ar fi numărul de plăți într-o lună dată sau o medie lunară.

Cerințele descriu programul care trebuie dezvoltat. Cum scrieți un program pentru cerințele date?

În general, folosim clase pentru a crea abstracții pentru diferitele substantive cu care trebuie să lucrăm. Un substantiv, cum ar fi o carte, un autor sau un titlu.

Un concept important în C # este că definiția clasei este utilizată pentru a crea instanțe de obiecte. Vă puteți gândi la el ca la un plan pentru crearea de instanțe de obiecte. Definiția clasei permite crearea de obiecte care stochează o referință la acel obiect. De exemplu, să spunem că vrem să creăm un nou obiect de carte. Linia de cod arată astfel:

Book book = new Book();

Aceasta creează un nou obiect de carte pe care îl putem folosi pentru a manipula date și a le stoca într-o bază de date. Variabila, carte, este de fapt un tip de referință de carte (cu majuscul B). Putem folosi metode disponibile în definiția clasei cu acea variabilă, carte, cum ar fi AddTitle(), AddAuthor(), și așa mai departe.

Caracteristicile C # includ:

 1. Colectare automată a gunoiului
 2. Manevrarea excepțiilor
 3. Siguranță de tip
 4. Versionarea
 5. Delegați
 6. Proprietăți
 7. LINQ (Language-Integrated Query) și Lambda Expressions
 8. Generice
 9. Indexatori
 10. Multithreading

Funcții noi adăugate în C # 7.0:

 1. Deconstructori
 2. Sintaxă nouă pentru a lucra cu Tuples
 3. Potrivirea modelului cu expresiile este
 4. Funcții locale
 5. Reveniți prin referință
 6. Variabile în afara
 7. Ameliorări literale
 8. Tipuri de returnare asincronizate generalizate
 9. Mai mulți membri cu expresie
 10. Aruncați expresii
 11. Tipul de înregistrare
 12. Minimizarea OUT
 13. Tipul de referință care nu este „NULL”

Aplicații ASP.NET și .NET

Limbajul C # este, de asemenea, utilizat cu cadrul ASP.NET, dezvoltat de Microsoft Corp., special pentru crearea de aplicații web independente de mașină și browser.

Cadrul mai larg .NET, dezvoltat și de Microsoft, este utilizat pentru crearea altor tipuri de aplicații, cum ar fi desktop, mobil, server și aplicații de rețea. Cadrul .NET include bibliotecile .NET de clase de bază (BCL), ASP.NET, ADO.NET, Windows Forms, Windows Presentation Foundation (WPF) și bibliotecile eXtensible Markup Language (XML).