Prompt de comandă vs. PowerShell: Care sunt diferențele?

Prompt de comandă vs. PowerShell: Care sunt diferențele?
⏱️ 4 min read

Fiind un utilizator Windows, nu trebuie să vă ocupați de interfața liniei de comandă pentru activitățile zilnice. Acestea fiind spuse, pentru orice sarcini avansate, linia de comandă oferă o mai mare flexibilitate și control asupra sarcinii. De fapt, acesta este singurul motiv pentru care Windows are atât Command Prompt, cât și PowerShell. Deoarece ambele sunt interfețe de linie de comandă, PowerShell și Promptul de comandă pot arăta similare la prima vedere. Dar există diferențe semnificative între amândoi. Să aflăm ce înseamnă de fapt PowerShell și Promptul de comandă și cum diferă PowerShell de Promptul de comandă.

Ce este promptul de comandă

Promptul de comandă este interfața implicită a liniei de comandă furnizată de Microsoft începând de la Windows NT (Windows NT 3.x și mai sus). Este o aplicație win32 simplă care poate interacționa și vorbi cu orice obiecte win32 din sistemul de operare Windows. Are o structură de comandă ușor de utilizat și este utilizat pe scară largă pentru a executa fișiere batch, pentru a depana problemele Windows, pentru a efectua acțiuni avansate, pentru a obține informații etc. Datorită interfeței sale de utilizator și structurii liniei de comandă, mulți îl numesc „promptul DOS”, deși nu are nimic de-a face cu MS-DOS.

Ce este PowerShell

Prima versiune a PowerShell, care se bazează pe cadrul .NET, a fost lansată în 2006 și este mult mai avansată decât Command Prompt. PowerShell are multe funcții avansate diferite, cum ar fi canalizarea comenzilor, automatizarea sarcinilor, executarea de la distanță etc.

powershell-cmd - diff-cmdlet

Pe de altă parte, PowerShell se integrează profund cu sistemul de operare Windows, oferind în același timp interfață interactivă de linie de comandă și limbaj de scriptare. Având în vedere integrarea profundă și suportul pentru limbajul de scriptare, acesta este adesea utilizat de administratorii de sistem și de profesioniștii IT pentru a efectua automatizarea sarcinilor și gestionarea configurației.

Cum diferă PowerShell de la linia de comandă

PowerShell este mult mai avansat în ceea ce privește caracteristicile, capacitățile și funcționarea interioară în comparație cu linia de comandă moștenită. De fapt, aproape fiecare modul sub capotă al Windows poate fi expus de PowerShell, făcându-l astfel un instrument util pentru profesioniștii IT, administratorii de sistem și utilizatorii cu putere.

Când spun PowerShell, este posibil ca majoritatea dintre voi să vă gândiți la interfața standard a liniei de comandă, dar Windows vine și cu PowerShell ISE (Integrated Scripting Environment) care vă ajută să creați scripturi PowerShell personalizate și complexe pentru tot felul de lucrări.

powershell-cmd - diferență

Mai mult, PowerShell folosește ceea ce este cunoscut sub numele de cmdleturi. Aceste cmdleturi pot fi invocate fie în mediul de execuție, fie în scripturile de automatizare. Spre deosebire de Command Prompt sau chiar de shell-ul * nix, ieșirea generată dintr-un cmdlet nu este doar un flux de text (șiruri), ci o colecție de obiecte.

Deoarece PowerShell le tratează ca obiecte, ieșirea poate fi transmisă ca intrare către alte cmdlet-uri prin conductă. Acest lucru vă permite să manipulați datele cât doriți fără a căuta ajutorul expresiilor Reg complexe. Acest lucru nu este posibil doar în linia de comandă.

Când comparați toate acestea cu linia de comandă moștenită, o veți găsi dureros de inferioară PowerShell atât în ​​ceea ce privește funcționalitatea cât și cât de mult puteți face cu ea.

Dar toată această putere a PowerShell are un cost; aceasta este curba de învățare. Dacă nu vă deranjează curba de învățare abruptă, atunci încercați PowerShell. Desigur, dacă intrați în domeniul administrării sistemului, atunci cu siguranță trebuie să învățați PowerShell pentru a vă ușura viața.

Dacă sunteți un utilizator mediu de Windows care nu folosește cu prompt promptul de comandă, este posibil să nu obțineți prea multe din PowerShell.

Ce preferați să utilizați, Command Prompt sau PowerShell? Faceți comentarii mai jos, împărtășind gândurile și experiențele dvs. despre utilizarea atât a PowerShell, cât și a Liniei de comandă.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x