Răcirea cu aer vs. Răcirea cu lichid: tot ce trebuie să știți

Raffreddamento ad aria e raffreddamento a liquido: tutto ciò che devi sapere
⏱️ 7 min read

Dacă v-ați uitat vreodată mai adânc în răcirea procesorului, în special în ceea ce privește productivitatea de ultimă generație sau jocurile, este posibil să fiți dat peste termenul de „răcire lichidă” și nu ați fost total siguri ce însemna sau care era diferența. Dacă sună familiar sau doriți doar să vă asigurați că știți tot ce este important despre diferențele dintre răcirea aerului și răcirea lichidului, sunteți în locul potrivit!

Ce este răcirea cu aer?

În primul rând, să definim ce este răcirea cu aer.

Credit de imagine: FASTIL pe Wikimedia Commons

În imaginea de mai sus este răcitorul de aer standard. Piesa cu ventilator pe el se numește radiator, care este ceea ce atașați la CPU cu un strat de pastă termică între ele. Acest lucru permite căldura procesorului să radieze prin radiator și să fie disipată de ventilator, de unde provine „aerul” din răcirea cu aer. Marea majoritate a PC-urilor de pe piață vor folosi o configurație de răcire la fel ca aceasta, deși, de obicei, cu un radiator mult mai mic.

Ce este răcirea cu lichid?

În imaginea de mai sus este un răcitor de lichid standard – un răcitor de lichid all-in-one (AIO), mai precis. Răcitoarele de lichid atașează învelitori mici la CPU și folosesc lichid prin tubulatură și radiatoare pentru a disipa căldura generată. Într-un sistem de răcire cu lichid, ventilatoarele vor fi atașate la radiatoare pentru a disipa căldura, similar cu modul în care un ventilator este atașat la un radiator de pe un răcitor de aer pentru a disipa căldura.

Ce diferențiază răcitoarele de aer unele de altele?

În general, radiatoarele și dimensiunea / sloturile ventilatorului vor fi cele mai mari diferențe între două răcitoare de aer distincte.

Unele răcitoare de aer sunt construite pentru a avea un profil redus și utilizează ventilatoare mici, permițându-le să se încadreze în cutii mai mici, fără a avea probleme de degajare. Între timp, un răcitor de aer de înaltă performanță poate avea sloturi pentru două ventilatoare și poate avea un radiator mare, înălțime de 120 mm în sus.

Înainte de a cumpăra un răcitor de aer de înaltă performanță, asigurați-vă că se potrivește în interiorul computerului, mai ales dacă utilizați o carcasă pentru computer Mini ITX sau SFF (factor de formă mic).

Ce face diferitele răcitoare de lichide unul de altul?

Dacă faceți cumpărături cu amănuntul pentru răcitoare lichide, tot ce veți vedea sunt răcitoare lichide AIO (all-in-one). Acestea se pot distinge prin dimensiunea radiatorului, care corespunde dimensiunii ventilatoarelor de pe ele. Mai jos sunt câteva dimensiuni comune ale radiatoarelor de răcire cu lichid și dimensiunile potrivite ale ventilatorului:

  • Radiator 120/140 mm – ventilator unic 120/140 mm
  • Radiator de 240 mm – ventilatoare duale de 120 mm
  • Radiator de 280 mm – ventilatoare duale de 140 mm
  • Radiator de 360 ​​mm – trei ventilatoare de 120 mm
  • Radiator de 420 mm – trei ventilatoare de 140 mm

Toate setările ventilatorului cu radiator trebuie să fie disponibile, unul lângă altul, ca sloturi goale pentru ventilator în carcasa computerului dvs. pentru a monta radiatorul și ventilatoarele. Asigurați-vă că verificați dacă acesta este cazul înainte de a investi într-un AIO, mai ales dacă utilizați o carcasă pentru PC Mini ITX sau Micro ATX.

Ce este răcirea lichidă cu buclă personalizată?

Air Vs Liquid Cooling Custom Loop
Credit de imagine: Llama roja pe Wikimedia Commons

Răcirea lichidă cu buclă personalizată, cunoscută și sub numele de răcire cu lichid în buclă deschisă, adaugă tuburi și rezervoare personalizate, alături de radiatoare, pentru a realiza răcirea lichidului. Deși este destul de nișă și dificil de asamblat (și nu este disponibil all-in-one, cum ar fi răcitoarele AIO), o configurare personalizată a buclei personalizate poate depăși cu ușurință orice configurație de răcire cu aer sau lichid high-end. Cu toate acestea, acest lucru necesită o mulțime de abilități pentru a vă înființa și va costa un bănuț destul de mare, indiferent dacă decideți sau nu să faceți singuri acea muncă suplimentară.

Răcirea aerului vs. răcirea lichidului: confruntare

Nu în ultimul rând, cu siguranță nu în ultimul rând, runda fulgerului. Să punem odihna dezbaterea de răcire cu aer vs. răcire cu lichid!

Prețuri pentru performanță

În general, răcitoarele de aer sunt în mod constant mai ieftine decât răcitoarele lichide pentru a obține aceleași rezultate de răcire. Un răcitor de aer de ultimă generație poate schimba adesea lovituri cu un răcitor de lichid de nivel mediu și chiar un răcitor de lichid de nivel mediu la un preț mult mai mic.

Câştigător: răcirea cu aer

Nivelurile de zgomot

În timp ce răcitoarele de aer au o performanță excelentă pe dolar, dependența lor de contactul direct și ventilatoarele puternice de radiator le fac mai puternice decât majoritatea AIO-urilor, ca să nu mai vorbim de o configurare personalizată a buclei. Dacă doriți performanțe de răcire mai silențioase din sistemul dvs., un răcitor de lichid, cu radiatorul său mare și lichidul de răcire dedicat, va aduce rezultate mai bune, chiar și cu un ventilator atașat.

Câştigător: răcirea lichidului

Potențial de răcire de înaltă calitate

Pentru a atinge cele mai scăzute temperaturi posibile în sarcini grele, este necesară o configurare personalizată pentru răcirea lichidului. AIO-urile de ultimă generație urmează la scurt timp în spate și răcitoarele de aer de ultimă generație urmează și mai mult în urmă. În timp ce câștigătorul în această luptă este răcirea cu lichid, adevărul este că nu aveți nevoie de un răcitor de lichid pentru un nivel ridicat de performanță, mai ales dacă cazul dvs. are spațiu pentru un răcitor de aer cu două ventilatoare.

Câştigător: răcirea lichidului

Ușurința de utilizare și întreținere

În ceea ce privește ușurința de utilizare și întreținere, răcitoarele de aer și AIO-urile de răcire cu lichid sunt destul de similare. Odată instalat, nu trebuie să vă mai faceți griji din nou, cu excepția eventualelor înlocuiri anuale sau bianuale ale pastei termice.

Odată ce începeți să vă scufundați mai adânc în răcirea lichidului, totuși, în special buclele personalizate, începeți să vă confruntați cu procese de instalare și întreținere mult mai dificile. Cu o buclă personalizată, va trebui chiar să înlocuiți periodic lichidul de răcire și tubulatura!

Câştigător: răcirea cu aer

Castigatorul este …

Câștigătorul acestei dezbateri privind răcirea aerului vs. răcirea lichidului este … o egalitate – într-adevăr depinde doar ceea ce căutați.

Dacă doriți performanțe excelente pe dolar și nu vă deranjează fanii puțin mai zgomotoși, mergeți cu răcirea cu aer. În majoritatea carcaselor Micro ATX și de dimensiuni mai mari, aceasta este calea de urmat.

Dacă doriți cea mai bună performanță de răcire sau cea mai silențioasă funcționare și nu vă deranjează să cheltuiți mai mult pentru acest privilegiu, mergeți cu răcirea cu lichid. Chiar și într-o carcasă mică Mini ITX, un AIO poate ajuta mașina să funcționeze liniștită și rece, fără a fi nevoie de un radiator mare.

Căutați modalități de a reduce temperatura procesorului fără a obține un răcitor de lichid scump? Consultați acest articol!

Legate de:

  • Cum să vă liniștiți ventilatorul zgomotos al laptopului
  • Merită banii plăcile de răcire pentru laptop?
  • Routech.ro explică: Ce este răcirea camerei de vapori?

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x