Raspberry Pi 4 ca computer desktop: este cu adevărat viabil?

Raspberry Pi 4 ca computer desktop: este cu adevărat viabil?

Nu există nicio îndoială că Raspberry Pi 4 este semnificativ mai puternic decât predecesorii săi. Se bazează pe microarhitectura ARM Cortex-A72 mai rapidă și are patru nuclee legate la viteze de ceas marginal mai mari. Subsistemul grafic este îmbunătățit semnificativ, de asemenea, funcționând la dublul ceasurilor de stoc maxime decât modelul de ieșire. Totul la acest lucru îl face o înlocuire viabilă a desktopului. Dar este într-adevăr suficient de bun pentru a vă înlocui vechiul desktop de încredere? Am petrecut trei săptămâni cu versiunea de 8 GB din Pi 4 pentru a răspunde la această întrebare de un milion de dolari.

Configurarea acestuia pentru utilizarea pe desktop

Pentru a-l utiliza ca desktop, veți avea nevoie de periferice externe precum monitorul, tastatura, mouse-ul etc. Există un kit oficial de birou pe care o poți obține, dar evită-l cu orice preț. Premiul considerabil pe care îl comandă nu justifică tastatura unergonomică și mouse-ul lipsit de lumină la pachet cu kitul. Cu excepția sursei de alimentare oficiale de 15,3 wați, niciunul dintre accesoriile incluse nu este bun.

Ștergeți carcasa oficială și stocarea microSD

Carcasa oficială Pi 4 are o ventilație aproape nulă și determină accelerarea termică a SoC în condiții de utilizare moderată a desktopului. Avem un ghid excelent care arată cum să îl modificați pentru a preveni exact acest lucru, dar este mai bine să achiziționați acest lucru carcasă din aluminiu răcită activ In schimb. S-a descurcat cel mai bine din jumătate de duzină de cazuri diferite pe care le-am testat în această perioadă. Graficul termic de mai jos arată cât de bine răcește acest caz special un Pi 4 8GBm overclockat la 2,0 GHz, chiar și atunci când rulează la înclinare completă.

Interfața rapidă USB 3.0 a Pi 4 vă permite să renunțați la stocarea microSD mai lentă pentru un SSD semnificativ mai rapid (printr-o carcasă USB 3.0) sau o unitate flash USB 3.0.

Stocarea mai rapidă nu numai că îmbunătățește timpii de încărcare și de încărcare a aplicației, dar face, de asemenea, întreaga experiență de desktop relativ mai rapidă și mai receptivă. Singura problemă este găsirea unei carcase SSD compatibile cu UASP (USB Attached SCSI Protocol) compatibilă cu Raspberry Pi 4, deoarece unele carcase au probleme la pornirea sistemului de operare. Citiți ghidul nostru util pentru a afla mai multe despre carcasele USAP și despre cum să porniți Pi 4 de pe o unitate USB.

Nu uitați să cumpărați un hub USB alimentat dacă intenționați să conectați orice periferic USB suplimentar. Bitul alimentat devine important deoarece specificațiile Raspberry Pi 4 permit doar totalitatea porturilor USB să atragă un maxim de 600mA de curent.

Raspberry Pi 4 Desktop Ssd 04

Hardware optimizat pentru multitasking

Cele două ieșiri micro HDMI vă permit să rulați o configurație cu afișaj dublu, ceea ce este un avantaj pentru productivitate. GPU-ul actualizat poate gestiona un afișaj 4K, dar nu aș recomanda două dintre ele. Lățimea de bandă limitată a afișajului forțează ambele monitoare să ruleze la 30Hz. Acest lucru poate fi destul de dezorientant. Am încercat cu succes două monitoare 1080p, precum și monitoare 1080p și 768p la 60Hz. Nu au existat probleme. Utilitarul de gestionare a afișajului dublu încorporat face o treabă bună, permițându-vă să configurați și să configurați afișajele și opțiunile desktopului cu un grad mare de granularitate.

Este de la sine înțeles că este mai bine să optați pentru cel puțin o versiune de 4 GB a Pi 4 pentru acest exercițiu. Memoria RAM suplimentară merge mult spre a vă permite să rulați simultan mai multe aplicații și file de browser – lucru care se va întâmpla într-o configurație tipică de lucru.

Nu am avut absolut nicio problemă la redarea unui videoclip YouTube în timp ce rulam o instanță de monitorizare a terminalului, elemente vitale ale sistemului și aplicații de productivitate, cum ar fi procesor de text (Google Docs), foaie de calcul (LibreOffice) și software de editare a imaginilor (GIMP).

Cea mai recentă versiune stabilă a sistemului de operare Raspberry Pi este încă pe 32 de biți, ceea ce limitează fiecare proces de sistem la maximum 3 GB RAM. În teorie, o singură aplicație nu poate utiliza toată memoria de 4 GB sau 8 GB a variantelor superioare, dar nu are consecințe practice pentru cazul de utilizare tipic. În plus, fiecare filă a browserului Chromium este tratată ca un proces separat, astfel încât limita de 3 GB nu are niciun impact real asupra performanței sau a accesului la memoria sistemului.

Raspberry Pi 4 Desktop Case 03

Nu vă așteptați să vă înlocuiască desktopul

Acum că am descoperit modul optim de utilizare a Raspberry Pi 4 ca desktop, este timpul să aprofundăm modul în care se descurcă în acest rol după ce a fost echipat pentru a oferi cea mai bună fotografie. Asta depinde complet de unde veniți și de ce vă așteptați de la acest mic computer de bord.

Dacă ați trecut brusc de la utilizarea unui computer de joc puternic, ca și mine, veți simți lentoarea generală asociată cu un SoC mobil relativ slab, cum ar fi acesta. În timp ce lansarea aplicațiilor și comutarea între paginile browserului sunt mai rapide pe un SSD, nu poate compensa hardware-ul de procesare mobil mai slab al Pi 4. Câteva secunde petrecute așteptând între sarcinile menționate anterior se adună rapid și sunt destul de enervante pentru cineva care vine de pe un laptop decent sau un computer desktop.

Videoclipurile YouTube, de altfel, sunt suficient de acceptabile doar cu rezoluție de până la 1080p. Acceptabil deoarece redarea video încă scade în mod vizibil cadrele și dezvăluie rupturile ocazionale ale ecranului. Lipsa implementării corecte a hardware-ului video OpenGL în sistemul de operare este parțial de vină. Cu toate acestea, aceasta este mai degrabă o deficiență a departamentului de inginerie software al Raspberry Pi Foundation, astfel încât lucrurile se pot îmbunătăți în viitor după maturizarea sistemului de operare. Doar nu vă țineți respirația.

Linux + ARM = Compatibilitate Vai

Raspberry Pi 4 face cele mai multe lucruri pe care le poate face un desktop obișnuit. Chiar și sarcinile aparent înfometate de resurse, cum ar fi editarea video, pot fi realizate într-o ciupire cu aplicații gratuite precum Kdenlive. Deși este relativ ușor să găsiți o versiune Linux a software-ului popular, sunteți obligat să întâlniți ceva care este disponibil pe Linux, dar nu este destul de compatibil cu versiunea ARM de care are nevoie Raspberry Pi OS. Asta înseamnă că vei încerca cu greu să instalezi Dropbox sau un client Twitter și trebuie să înveți să faci pace cu versiunile browserului.

Raspberry Pi 4 Desktop 01

Cu toate acestea, lucrurile se înrăutățesc mult atunci când începeți să întâmpinați probleme hardware. Feed-ul video al vechii mele webcam-uri Logitech a funcționat perfect, dar Zoom nu a putut utiliza feed-ul audio. A trebuit să renunț la efectuarea unui apel video Zoom.

Deși hardware-ul cel mai obișnuit este compatibil, este posibil să loviți un zid de cărămidă atunci când ceva nu este. Și apoi ți-ai dori să ai un PC sau un Mac pentru a face treaba.

Raspberry Pi 4 Desktop Overclocking Stress Test 07

Calmați-vă așteptările

Raspberry Pi 4 poate efectua sarcini de bază de calcul cu competență rezonabilă, dar sincer nu vă puteți aștepta la rapiditatea și viteza asociate cu un computer desktop sau laptop adecvat. Raspberry Pi 4 mai are câteva modalități de parcurs până când se poate potrivi cu aceste dispozitive în ceea ce privește suportul software al terților. Cu toate acestea, acest SBC este o alternativă viabilă de calcul redusă și de putere redusă pentru cei cărora nu le pasă să se limiteze la navigarea pe web și la sarcinile de productivitate. Acest lucru este valabil atâta timp cât nu vă deranjează să depuneți efortul de a găsi (sau chiar de a compila) alternative ARM Linux pentru aplicațiile dvs. preferate.

Nu vă recomand să scăpați de desktopul / laptopul dvs. primar în favoarea unui Raspberry Pi 4 încă. Cu toate acestea, puteți utiliza Raspberry Pi ca NAS, server de muzică sau ca server web personal.

Legate de:

Scroll to Top