Realizarea de muzică multi-track cu Audacity

Realizarea de muzică multi-track cu Audacity

⌛ Reading Time: 6 minutes

Software-ul Digital Audio Workstation (DAW) poate fi costisitor și uneori acest lucru poate sta în calea muzicienilor care doresc să înregistreze și să amestece muzică pe mai multe piste. Dar este posibil să aveți deja ceva ce puteți folosi pentru muzică multipistă deja instalat pe sistemul dvs. și nici măcar să nu știți asta.

Deși nu este conceput cu adevărat pentru acest scop și este mai puțin ca un DAW și mai asemănător și mai vechi cu 8 piste Portastudio, puteți înregistra mai multe piese pe editorul de sunet multiplată open-source Audacity. Este un editor de unde sonore de calitate profesională pe care o folosește o mulțime de oameni pentru că este gratuit și este bun. Cu acesta puteți converti diferite formate de sunet și, de asemenea, puteți înregistra muzică și o puteți stăpâni pentru muzică profesională finită și design de sunet.

În acest articol vom vorbi despre cum să utilizați Audacity ca studio multitrack și cum să creați piese terminate folosind toate micile trucuri care îl fac ușor.

Urmărește-o

Înregistrarea sau urmărirea muzicii dvs. în Audacity este suficient de ușoară. Conectați un microfon la computer și faceți clic pe Înregistrare pe interfața Audacity. Muzica se înregistrează în piesă și, când ați terminat, pur și simplu apăsați stop.

Este o idee bună fie să folosiți o piesă de clic, fie să așezați mai întâi toba pentru a da pieselor ulterioare un ritm pe care să îl jucați.

Realizarea unui track de clic este ușor. Doar alegeți “Generați -> Faceți clic pe urmărire” și introduceți tempo-ul piesei dvs. Când redați și amestecați pista, puteți dezactiva pista de clic făcând clic pe butonul de dezactivare a sunetului din panoul de control al pistei.

audacity-multi-track-click-track

Pentru a înregistra mai multe piese trebuie să vă asigurați că puteți auzi celelalte piese în timp ce înregistrați. Pentru a asculta piesele anterioare în timp ce înregistrați, accesați Preferințe, din “meniul programului -> Preferințe -> Înregistrare”, verificați butoanele radio pentru “Overdub: redați alte piese în timp ce înregistrați altele noi” în secțiunea de redare.

audacity-multitrack-prefs

Redarea hardware-ului și software-ului poate îmbunătăți sincronizarea dacă aparatul dvs. are o casetă I / O sau este suficient de rapid pentru a o suporta.

S-ar putea să descoperiți că sincronizarea se oprește pe parcurs. Dacă utilizați o casetă I / O hardware, latența va fi mult redusă, dar o puteți modifica în Preferințe de mai sus, reducând latența și corecția latenței până când nu poate scădea fără a renunța (Pentru mai multe despre latență, consultați articolul nostru despre asta aici.)

De asemenea, puteți regla alinierea pistelor cu instrumentul “Time Shift” – micul buton de lângă lupă cu săgețile înainte și înapoi. Puteți alinia manual pistele și puteți îmbunătăți sincronizarea glisându-le la stânga și la dreapta. Măriți pentru a vă îmbunătăți precizia.

îndrăzneală-multitrack-time-shift

Când ați terminat înregistrarea pieselor, salvați ca proiect AUP (nu printr-un fișier exportat). Dacă exportați, veți distruge piesele într-o singură pistă și veți pierde toate piesele dvs. separate.

Amestecă-l

Mixarea în Audacity este mai puțin ușoară și intuitivă decât într-un program DAW adecvat. Nu aveți fadere, doar controale de volum în partea din față a fiecărei piese din panoul de control al pistei.

Când echilibrați fiecare pistă una împotriva celeilalte, concentrați-vă doar pe amestecarea pieselor împreună fără nicio înregistrare la nivelul sonor general. Este o greșeală obișnuită pentru începători să încerci să amesteci o piesă terminată, dar nu așa se face. Încercați doar să faceți ca toate melodiile să stea împreună bine în mix.

Nu uitați să parcurgeți și piesele din spectrul stereo, cu excepția cazului în care, desigur, faceți muzică mono (cine face asta intenționat?). Vedeți cum vă afectează mixul dacă mișcați lucrurile în stânga și în dreapta. Face amestecul mai spațios și permite anumite instrumente să treacă dacă nu concurează direct pentru spațiu cu altul.

îndrăzneală-multitrack-pan-fade

Pentru fiecare piesă nouă, trebuie doar să apăsați Înregistrare și să începeți redarea. Este o idee bună să lăsați puțin timp la început, astfel încât să puteți începe să jucați pe măsură ce încep celelalte piese. Poate faceți o numărătoare inversă pe una dintre primele piese pentru a vă ajuta să o sincronizați.

Pentru a tăia toate pistele la aceeași dimensiune (deoarece poate deveni un pic dezordonat), selectați zona utilizabilă a pistei, eliminând orice număr și bucăți de coadă dezordonate,

audacity-multitrack-select-trim

și faceți clic pe butonul Trim.

audacity-multitrack-trim-audio

Aceasta elimină orice parte a bitului pe care doriți să îl păstrați. Faceți acest lucru pentru fiecare pistă, astfel încât să eliminați orice intrări și ieșiri de plumb. Apoi selectați toate și utilizați instrumentul Time Shift pentru a glisa toate piesele tăiate până la început.

Când ați terminat, salvați-l din nou ca proiect AUP pentru a vă salva munca. Apoi amestecați toate piesele dvs. separate într-o pistă stereo exportând-o ca fișier necomprimat WAV sau AIFF cu cuvintele RAW la sfârșitul numelui de fișier. Acest lucru este pentru a vă reaminti că nu este o piesă masterizată (nu salvați mixaje ca MP3 în acest stadiu; doriți să păstrați calitatea până după ce ați stăpânit pista.).

Stăpânește-l

Masterizarea este ceva ce faci cu piesele terminate și este o combinație de artă și știință. Există multe tutoriale de mastering acolo, dar iată versiunea redusă. Dacă nu aveți timp și experiență și nu faceți nimic altceva, rulați pista prin compresor (Efect -> Compresor și acceptați valorile implicite.).

Dacă piesei de ansamblu îi lipsește ceva, nu există suficient sunet de bas sau claritate triplă (sau ceea ce ei numesc “sibilanță” sau “s” sună), sau ascultați și credeți că piesa sună într-un fel fără intestin și nu sunteți sigur de ce, iată ce faci.

Încărcați pista de două ori într-un proiect nou. Cel de sus (dezactivat până când este necesar) este pista originală; cea inferioară este cea pe care urmează să o tratezi. Pe măsură ce aplicați efecte și modificați sunetul, ascultați originalul (aceasta se numește A / B Listening în comerț). În acest fel veți avea o idee exactă dacă îmbunătățiți pista sau o înrăutăți.

audacity-multitrack-mastering-AB

Testați mixul atât pe difuzoare, cât și pe căști. Mixerele de sunet profesionale au câteva tipuri diferite de difuzoare pe care le pot comuta și ieși din sistemul lor pentru a auzi cum sună muzica pe o varietate de dispozitive de redare.

Evident, este imposibil să spui unde și cum îți vor reda muzica, dar poți face o diferență uriașă în ceea ce privește numărul de locuri în care poate fi redat dacă testezi difuzoare și căști.

Când ați terminat, salvați-l ca proiect pentru a vă salva munca, apoi exportați ca fișier necomprimat WAV sau AIFF după ce ați salvat-o.

De ce este bine

De ce ați face acest lucru dacă există soluții mai bune? Buna intrebare. Evident, este puțin mai dificil să obții rezultate perfecte cu Audacity decât ar fi pe software-ul DAW creat în acest scop. Dar, creativ vorbind, acesta este un lucru bun. Nu, cu adevărat, dacă puteți obține rezultate cu ceva care nu este conceput în totalitate pentru această slujbă, aflați mai multe. Dacă poți face piese bune pe asta, poți să le faci pe orice. Și dacă nu aveți alternative, de ce să nu încercați oricum?

Ați avut experiențe multitrack cu Audacity pe care doriți să le împărtășiți? Sau doriți să aflați mai multe despre amestecare sau masterizare cu instrumente de bază? Spuneți-ne în comentariile de mai jos.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.