Potrivit Wikipedia, traceroute este:

un instrument de diagnosticare a rețelei de calculatoare pentru afișarea rutei (cale) și măsurarea întârzierilor de tranzit ale pachetelor pe o rețea de protocol Internet (IP). Istoricul traseului este înregistrat ca timpii dus-întors ai pachetelor primite de la fiecare gazdă succesivă (nod la distanță) din traseu (cale); suma timpilor medii în fiecare hop este o măsură a timpului total petrecut pentru a stabili conexiunea. Traceroute continuă cu excepția cazului în care toate (trei) pachetele trimise se pierd de mai mult de două ori, atunci conexiunea se pierde și ruta nu poate fi evaluată. Ping, pe de altă parte, calculează doar ultimii timpi dus-întors de la punctul de destinație.

traceroute poate fi folosit pentru a găsi cea mai rapidă sursă din care descarcă date și este adesea folosit de testerii de penetrare pentru a colecta informații despre o rețea.

Cum circulă datele pe internet

Fiecare computer de pe traseu este identificat prin adresa sa IP sau conexiunea sa de rețea unică.

- The journey from one computer to another is known as a hop.
- The amount of time it takes to make a hop is measured in milliseconds.
- The information that travels along the traceroute is known as a packet.

Iată câteva detalii importante despre un traseu:

 • Calea de la un computer la altul se numește hop
 • Hameiul este măsurat în milisecunde
 • Informațiile care călătoresc de-a lungul traseului se numesc pachete

Dacă un traseu nu poate accesa un computer, acesta va afișa „Solicitarea a expirat”. Fiecare coloană hop pentru computerele care nu au putut fi accesate va afișa un asterisc în loc de un număr de milisecunde.

Utilizare

Cele mai multe implementări ale traceroute permite utilizatorului să specifice numărul de interogări pe care să le trimită fiecărui hop, timpul de așteptare pentru fiecare răspuns, portul de utilizat etc.

Iată un exemplu simplu pe Linux:

[root@example ~]# traceroute -w 3 -q 1 -m 16 www.google.com
traceroute to www.google.com (216.58.200.36), 16 hops max, 60 byte packets
 1 192.168.4.2 (192.168.4.2) 0.136 ms
 2 *
 3 *
 4 *
 5 *
 6 *
 7 *
 8 *
 9 *
10 *
11 *
12 *
13 *
14 *
15 *
16 *

În exemplul de mai sus, opțiunile selectate sunt să așteptați trei secunde (în loc de cinci), să trimiteți o singură interogare la fiecare hop (în loc de trei), să limitați numărul maxim de hamei la 16 înainte de a renunța (în loc de 30) , cu www.google.com ca gazdă finală.

Acest lucru vă poate ajuta să identificați definițiile incorecte ale tabelelor de rutare sau firewall-urile care pot bloca traficul ICMP sau UDP cu port ridicat în ping-ul Unix către un site. Rețineți că un firewall poate permite pachete ICMP, dar nu permite pachete de alte protocoale.

Calculator de subrețea IP

Deși nu este strict legat de trasee, un calculator de subrețea IP este un instrument util atunci când rulează diagnosticarea rețelei.

Calculatoarele de subrețea IP ajută la împărțirea rețelelor IP în subrețele prin calcularea adreselor de rețea adecvate, a măștilor de subrețea, a adreselor de difuzare și a gamelor IP de gazdă. Pentru rețelele simple (cum ar fi o rețea LAN de acasă), poate fi foarte ușor să identificați valorile adecvate, dar pentru o subrețea mai complexă, un calculator de subrețea IP este un instrument excelent.

Iată câteva calculatoare de subrețea IP online: