Robotul SmokeBot ar putea fi folosit pentru a lupta împotriva incendiilor atunci când pompierii nu pot

Robotul SmokeBot ar putea fi folosit pentru a lupta împotriva incendiilor atunci când pompierii nu pot
⏱️ 4 min read

Dacă nu ați fost niciodată implicat într-un incendiu al clădirii, nici în timpul, nici după ce a fost stins, s-ar putea să vă chinuiți să vedeți profunzimea situației. Dar căldura poate fi imaginabilă și, uneori, există atât de mult fum care umple camera, încât este greu de văzut. Robotul SmokeBot ar putea ajuta în acea situație pătrunzând în clădiri atunci când nu este sigur pentru un om să o facă.

Roboții anteriori

Nu există nicio îndoială că este nevoie de un astfel de robot. Indiferent cât de atenți suntem, vor exista întotdeauna accidente care duc la incendii, indiferent dacă sunt în afaceri sau în case. Pompierii vor fi întotdeauna eroii tuturor, dar cu un robot util, slujbele lor ar putea fi puțin mai puțin perfide.

Au existat deja doi roboți umanoizi care au fost creați pentru a ajuta în aceste cazuri: un robot construit de Marina SUA și un altul creat de cercetători din Italia.

Prototipul robotului de luptă împotriva incendiilor al Marinei se numește SAFFiR, care este prescurtarea „Robot autonom de stingere a incendiilor”. A fost creat pentru a ajuta la combaterea incendiilor la bord. SAFFiR are senzori care îi permit să vadă prin fum gros și are mâini care pot manipula lucruri precum ușile și furtunurile. Și pentru că a fost construit de Marina pentru a fi folosit cu focurile la bordul navei, poate rămâne în poziție verticală în timp ce nava listează înainte și înapoi.

Cercetătorii italieni au dezvoltat „Walk-Man”, care nu trebuie confundat cu clasicul casetofon personal. A fost conceput pentru a localiza incendiile, a merge spre foc și apoi a activa un stingător în timp ce colecta imagini ale focului pentru a le trimite înapoi unei echipe umane pentru a analiza de la distanță situația și a ghida robotul.

Robotul SmokeBot

SmokeBot este mai mic decât ceilalți doi roboți de stingere a incendiilor, dar ar putea fi totuși la fel de util într-un incendiu sau chiar într-o scurgere interioară de gaz. La fel ca ceilalți, poate vedea și naviga prin o cameră plină de fum.

Ceva pe care îl poate face puțin diferit față de ceilalți este că planifică hărți ale locației sale pentru a ajuta pompierii sau chiar echipele de căutare și salvare. Face acest lucru folosind o combinație de senzori de gaz, radar, un scaner laser și o cameră termică. O versiune similară este utilizată la Viena, dar are doar un braț robotizat și o cameră obișnuită.

Țintim roboții care funcționează în medii cu vizibilitate redusă, un scenariu în care roboții ar putea fi de mare ajutor, dar în care nu a fost posibil să le folosim înainte de SmokeBot,”, A declarat coordonatorul proiectului și profesor de informatică la Universitatea Örebro din Suedia, Achim Lillienthal.

stiri-smokebot-robot-house

„Pentru a permite utilizarea roboților în scenarii cu vizibilitate redusă – cu mult fum sau praf, de exemplu – am dezvoltat noi senzori și abordări de percepție și cognitive adaptate acestor senzori.”

Împreună cu un scut termic activ, SmokeBot poate găsi, de asemenea, în mod autonom zone cu o conexiune Wi-Fi. Dacă devine neconectat de pompierii umani care îl controlează printr-o telecomandă, își poate găsi drumul înapoi la ultimul loc în care avea o conexiune la Internet.

Utilizări viitoare

În timp ce robotul SmokeBot a fost conceput pentru a fi folosit pentru combaterea incendiilor, există și alte misiuni cu care ar putea ajuta, deși s-ar mișca prea încet pentru a ajuta în misiunile critice de salvare.

Echipa care a construit SmokeBot are în vedere utilizarea aceleiași tehnologii în drone, Lilienthal a explicat că în prezent senzorii sunt prea grei pentru drone, dar dacă primesc senzori ușori, atunci poate că ar putea aplica tehnologia unui robot zburător pentru a ajuta la condiții de vizibilitate.

Ce alte utilizări vedeți pentru această tehnologie robotică și cât de mult credeți că va avea succes în combaterea incendiilor? Adăugați gândurile și preocupările dvs. în secțiunea de comentarii de mai jos.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x