Routech.ro explică: Ce este RAID?

Routech.ro explică: Ce este RAID?
⌛ Reading Time: 4 minutes

Dacă sunteți în căutarea construirii unui computer sau stație de lucru, este posibil să auziți o mulțime de termeni ciudați, necunoscuți, care pur și simplu nu ar avea niciun sens. RAID este probabil unul dintre ele.

RAID înseamnă “Matrice redundantă de discuri independente” și este o tehnologie utilizată cu mai multe hard diskuri din motive de performanță, cum ar fi păstrarea copiilor de rezervă (redundanță) sau creșterea spațiului de stocare.

RAID nu este adesea utilizat în afara serverelor, dar unor constructori de desktop entuziaști le place să aibă oricum o matrice RAID datorită capacităților pe care RAID le introduce.

Deci, ce este într-adevăr RAID?

RAID este tehnica utilizării a două sau mai multe unități de disc pentru a spori spațiul de stocare, performanța sau redundanța într-un computer. Diferite niveluri de RAID fac aceste lucruri cu diverse tehnici.

Desigur, RAID nu este stocarea completă, finală. Anumite configurații RAID, în special cele axate pe performanță sau spațiu de stocare, vă vor face să pierdeți toate datele în cazul în care orice disc din matrice eșuează. Chiar dacă utilizați o implementare RAID care păstrează datele și discurile de paritate, ar trebui să fiți întotdeauna pregătiți pentru infecție sau eșecul unității cu copii de siguranță externe sigure pentru toate fișierele dvs. importante. RAID nu înlocuiește backupul fișierelor.

Implementări RAID și cum funcționează

RAID are un număr mare de implementări, fiecare conceput în jurul utilizării mai multor discuri în moduri diferite. Nivelurile RAID de la 2 la 5 necesită toate trei sau mai multe discuri, în timp ce RAID 6 are nevoie de patru dintre ele.

Există șapte forme standard de RAID, evaluate la diferite niveluri.

 • RAID 0: Crește performanța prin răspândirea datelor pe mai multe unități. Această tehnică se numește “striping de date”. De asemenea, crește capacitatea de stocare.
 • RAID 1: Oglindeste discurile, facand tot continutul lor identic. Oferă o creștere a performanței în timpii de citire, dar timpul de scriere rămâne același.
 • RAID 2: Îndepărtează datele într-o manieră mai precisă la un nivel de biți în loc de nivelul blocului RAID 0. Folosit rar.
 • RAID 3: Îndepărtează datele la un nivel de octeți între nivelul de precizie dintre RAID 0 și RAID 1 și creează un “disc de paritate” care poate fi utilizat în cazul defectării discului principal. Acest lucru este, de asemenea, rar folosit.
 • RAID 4: Îndepărtează datele la nivelul implicit utilizat de RAID 0 și creează un “disc de paritate” care poate fi utilizat în cazul defectării discului principal. Aceasta folosește și un disc de paritate. Această metodă poate provoca blocaje de performanță.
 • RAID 5: Îndepărtează date precum RAID 3 la nivel de octeți. “Datele de paritate”, utilizate pentru copiile de rezervă, sunt pe toate discurile din această configurare. Oferă performanțe excelente și toleranță la erori și va supraviețui unei defecțiuni a unității.
 • RAID 6: Îndepărtează datele la nivelul de bloc implicit și folosește două tipuri diferite de paritate. Acest sistem supraviețuiește două erori de unitate.
 • RAID 10: Mai multe oglinzi RAID 1 și apoi RAID 0 s-au aplicat peste toate.

Majoritatea utilizatorilor preferă RAID 0, RAID 1 sau RAID 5.

Există, de asemenea, implementări speciale ale RAID, adesea hibrizi ai celorlalți. Acestea sunt, după cum urmează:

 • RAID 0 + 1: O combinație de 0 și 1.
 • RAID 7: Adaugă cache la 3 și 4, marca comercială de Storage Computer Corporation.
 • RAID 1E: RAID 1 cu mai multe (mai mult de două) discuri. Striping-ul este combinat cu oglindirea.
 • RAID S: Parity RAID, o metodă specială utilizată și deținută de EMC Corporation.

Pentru a utiliza RAID, găsiți matricea RAID adecvată nevoilor dvs. și aflați cum să o implementați pe sistemul dvs.

Software vs. Hardware RAID

Dacă nu doriți să faceți RAID prin sistemul dvs. de operare (numit “software RAID”), puteți face și “hardware RAID”, care se realizează cumpărând hardware dedicat sau plăci de bază compatibile. Pentru a afla dacă placa dvs. de bază este compatibilă, căutați placa de bază online – în caz contrar, există o varietate de controlere RAID hardware de vânzare.

setup-RAID1-array

Dacă vă întrebați care dintre cele două este cea mai bună opțiune, depinde. Hardware RAID este mai scump, necesită hardware specializat suplimentar și un proces de configurare mai complicat. Cu toate acestea, este mai de încredere decât software-ul RAID și nu va utiliza nicio putere de procesare a computerului.

Software-ul RAID se realizează prin intermediul sistemului dvs. de operare și al procesorului, deci are propria sa cheltuială. Pe majoritatea mașinilor moderne, aceasta nu ar trebui să fie o problemă, dar pe desktopurile și serverele mai vechi, aceasta ar putea fi o problemă. Privind prețul și performanța, software-ul este cu ușurință cea mai bună opțiune – dar dacă aveți nevoie doar de un pic de fiabilitate suplimentară, hardware-ul poate fi mai potrivit pentru nevoile dvs.

În curând, vom acoperi tutoriale RAID software pentru Windows și Linux. Rămâneți aproape!

Credit de imagine: Noul RAID, Configurați RAID-1 Array

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.