Routech explică: Diferența dintre un smartphone blocat și un deblocat

Routech explică: Diferența dintre un smartphone blocat și un deblocat
⏱️ 5 min read

Pe măsură ce smartphone-urile devin o parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi, la fel și lingo-ul și terminologia care se învârte în jurul lor. Pentru cineva care nu te-a ținut cu ei, poate fi puțin confuz. Un cuvânt pe care probabil l-ai mai auzit este cuvântul „deblocat”. Este posibil să fi observat, de asemenea, că telefoanele deblocate sunt adesea menționate într-o lumină pozitivă. Magazinele și site-urile de licitații se pot lăuda cu mândrie că telefonul pe care îl vând a fost deblocat, de exemplu.

Deci, ce este deblocarea și de ce vor oamenii să o efectueze pe telefoanele lor?

Ce înseamnă deblocarea

În primul rând, să explorăm ce fel de blocare a învins exact un telefon „deblocat”. Când producătorii de telefoane realizează un telefon, adaugă software special pe acesta care poate fi accesat cu un cod. Acest software și codul său sunt menite să fie utilizate numai de operatorii de telefonie care vând telefonul. Când operatorii decid să accepte telefonul producătorului ca parte a gamei lor de produse, accesează acest software folosind codul și îl utilizează pentru a adăuga un dispozitiv de blocare a telefonului la telefon. Blocarea leagă telefonul de rețeaua operatorului, astfel încât persoanele care cumpără telefonul de la operator nu îl pot folosi în rețeaua altcuiva, chiar dacă elimină cartela SIM și o înlocuiesc cu una care utilizează o altă rețea.

Este complet posibil ca un model de telefon să fie preluat de mai mulți operatori, ceea ce înseamnă că puteți vedea exact același model de telefon blocat pe rețele diferite.

De ce transportatorii blochează telefoanele?

Deci, de ce se face blocarea în primul rând? Transportatorii declară că trebuie să oprești oamenii să ridice un telefon mai ieftin decât prețul pieței folosind un contract de doi ani și apoi să schimbe operatorii, lăsând operatorul original din buzunar. Cu toate acestea, pentru a ieși din aceste contracte de doi ani, trebuie să plătiți banii suplimentari în avans pentru a acoperi integral costul pe care îl va pierde transportatorul, astfel încât să nu piardă, chiar dacă cineva ar face acest lucru.

Adevăratul motiv constă probabil într-un argument foarte simplu: îngreunează oamenii să părăsească transportatorul. Dacă doresc să încerce rețeaua altcuiva, nu pot introduce doar cartela SIM a unui operator rival. Acest lucru înseamnă că consumatorii fie își sacrifică telefonul și pleacă, fie își păstrează telefonul și rămân. Desigur, aceasta nu este o problemă dacă blocarea telefonului a fost ocolită. Aici intervine deblocarea.

telefoane-deblocate-măr

Cum sunt deblocate telefoanele?

Când cineva este interesat să-și deblocheze telefonul, poate lua una din mai multe rute.

1. Întrebându-le operatorul

Uneori, oamenii se consultă cu operatorul lor pentru a vedea dacă pot debloca telefonul prin intermediul lor. Unii transportatori vin cu termeni speciali, ceea ce înseamnă că, după ce cineva aderă la aceștia, operatorul va debloca fericit telefonul pentru persoanele care întreabă.

2. Deblocarea ei înșiși

Unele telefoane (în special cele mai vechi) au publicat deja codurile de blocare pe Internet. Dacă cineva pune mâna pe un cod, înseamnă că îl poate introduce singur în telefon și îl poate debloca.

3. Folosiți un deblocare terță parte

Unele persoane oferă servicii de deblocare, oferind deblocarea telefoanelor contra unei mici taxe. Oamenii își pot duce telefoanele către aceste terțe părți și le pot cere să deblocheze telefonul. Este posibil să fi văzut magazine pe Internet și în alte părți care oferă „servicii de deblocare” ca parte a abilităților lor; acestea sunt genul de locuri în care oamenii merg fie să-și deblocheze telefoanele, fie să cumpere unul deja deblocat.

Deblocarea unui telefon este ilegală?

Deblocarea unui telefon poate suna ca o formă de piraterie. Capacitatea de a prelua un dispozitiv și de a-i elimina restricțiile către un operator de transport pare cu siguranță ceva ce o lege ar putea proteja.

Utilizatorii veterani de smartphone-uri pot da ochii peste cap la această întrebare, dar este în întregime valabilă! În octombrie 2012, aceasta a fost este ilegal să vă deblocați telefonul în America. Abia în februarie 2015 s-a realizat că producătorii vindeau telefoane deblocate ca produse legitimeși, astfel, deblocarea telefonului dvs. a fost legalizată din nou. De fapt, dacă vă achitați integral contractul cu un operator de telefonie, operatorul acum trebuie să deblocheze un telefon compatibil.

telefoane deblocate-blocare

Există dezavantaje la deblocare?

Nu există prea multe dezavantaje pentru un telefon care a fost deblocat. Dacă cineva a efectuat acțiunea de a debloca telefonul, acesta poate anula sau nu garanția. Aceasta este o zonă gri și pare să varieze între transportatori și chiar între metode de deblocare. Dacă este efectuat corect, respectând regulile dictate de transportator, se poate face fără a anula garanția.

În afară de asta, singurul dezavantaj real pentru un telefon deblocat este achiziționarea unuia. Având în vedere modul în care orice cartelă SIM poate fi introdusă și utilizată pe un telefon deblocat, acestea sunt adesea la mare căutare de către consumatori. Rezultatul este adesea o creștere a prețului, astfel încât oamenii ajung să plătească mai mult decât ar dori pentru un telefon deblocat. Aceasta arată apoi avantajul de a rămâne pe piața telefoanelor blocate; dacă puteți găsi un telefon pe care îl doriți, blocat la operatorul pe care îl utilizați și nu credeți că veți schimba operatorii în curând, vă puteți economisi niște bani.

Deblocarea misterului

Odată cu cât de rapidă lumea smartphone-urilor crește, este ușor să te înghesuie în toată terminologia aruncată. Sperăm că acum sunteți puțin mai pregătiți să înțelegeți ce se întâmplă în lumea smartphone-urilor. Ți-ai deblocat propriul telefon? Crezi că merită bătaia de cap? Spuneți-ne în comentarii.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x