Routech.ro explică: Totul despre stabilizarea imaginii

Routech.ro explică: Totul despre stabilizarea imaginii

⌛ Reading Time: 4 minutes

Nu cu mult timp în urmă, dacă vrei să filmezi ceva, trebuia să ai mâini extrem de ferme. Dacă nu ați face-o, videoclipul dvs. ar ajunge să arate ca filmarea Proiectului Blair Witch. În cele din urmă, producătorii de camere video au început să introducă mecanisme pentru corectarea acestor mișcări subtile care au stricat filmele de casă. Dar acum folosim smartphone-uri și, de asemenea, ele vin cu propriul lor set de probleme. Recent, unii producători precum Sony, Apple și Samsung au introdus stabilizatoare de imagine în camerele lor orientate spre spate (și spre față). Cât știți despre această tehnologie? Dacă ai spus “nimic” sau “foarte puțin”, atunci ai ajuns la locul potrivit!

Mecanismul în detaliu

În primul rând, trebuie să definim ce face stabilizarea imaginii. Pentru majoritatea oamenilor, cuvintele “stabilizare a imaginii” înseamnă o modalitate de a produce o imagine de calitate mai bună, cu o scuturare mai mică. Da, asta face, dar descrierea ei nu ar face dreptate diferitelor mecanisme cu care funcționează acest concept.

Pe scurt, stabilizarea imaginii reduce neclaritățile și oscilațiile enervante care vin cu filmarea pe dispozitive compacte. Importanța sa crește și mai mult pe dispozitivele cu rate de cadru mai puțin impresionante, precum cele de pe smartphone-uri. De asemenea, joacă un rol în asigurarea faptului că fotografiile statice de pe dispozitive cu viteză de declanșare redusă (te privim, smartphone-uri) ies clar.

Tipuri de stabilizare a imaginii și modul în care funcționează

Există două tipuri principale de stabilizare a imaginii pe majoritatea dispozitivelor: pe bază de senzori și pe bază de lentile. Să aruncăm o privire la fiecare:

  • Stabilizarea imaginii bazată pe obiectiv funcționează cu un aparat simplu atașat în jurul obiectivului, care îl deplasează în jurul valorii de plutire aproape liberă, corectând unghiul fotografiei în timp real. Pentru camerele mari, aceasta este o caracteristică foarte plăcută, deoarece fiecare obiectiv va avea un aparat de stabilizare special adaptat pentru acesta. Pentru telefoane, ar necesita prea mult spațiu, deși există câteva pe piață care au această caracteristică.

senzor de imagine stabil

  • Stabilizarea imaginii bazată pe senzori, după cum sugerează și numele, se bazează în totalitate pe senzor pentru a efectua toate aceste corecții prin compensarea derivei percepute a imaginii. De obicei, această compensare are loc prin atașarea aparatului de mișcare de corectare la senzor, mai degrabă decât la obiectiv. În fotografia profesională, aceasta este o opțiune mai economică, deoarece obținerea unui nou corp de cameră va actualiza automat stabilizarea imaginii. Cu stabilizarea bazată pe obiectiv, va trebui să înlocuiți obiectivul pentru unul mai nou. Telefoanele pot beneficia, de asemenea, de acest lucru, deoarece aparatul de corecție bazat pe senzori poate fi montat într-un spațiu mai mic.

Alte tipuri de stabilizare a imaginii

În stabilizarea imaginii digitale, pixelii din afara marginii imaginii sunt redați ca un tampon, iar datele dintre două cadre sunt evaluate pentru reducerea neclarității. În acest sens, este similar cu îmbunătățirea electronică a imaginii, iar rezultatele pot fi puțin sub-par. O mulțime de producători de dispozitive de imagistică mai ieftini (cum ar fi cei care produc smartphone-uri low-to-mid-end) folosesc această opțiune pentru a menține prețurile dispozitivelor lor competitive.

imagine stabilă-steadicam

În cele din urmă, echipele de filmare profesionale pot alege să folosească un “sistem stabilicam”, dar util, care este un stabilizator complet al camerei care compensează mișcarea corpului cameramanului în timpul filmărilor. Acest lucru elimină toate tremurăturile incomode care însoțesc adesea mersul pe jos, alergarea și, uneori, chiar sprintul.

Concluzie

Acum probabil că vă întrebați “ce tip de stabilizare a imaginii este cel mai bun?” de care răspunsul este, ca întotdeauna, “depinde”. Doriți un dispozitiv foarte compact, care să ofere o cantitate imensă de versatilitate, dar să obțină o imagine de foarte înaltă calitate? Folosiți stabilizare bazată pe senzori. Dimensiunea nu este o problemă? Pe bază de lentile este calea de urmat. Vrei să cumperi ceva cu adevărat ieftin? Poate ar trebui să vă mulțumiți cu stabilizarea digitală.

Indiferent de ambițiile dvs., acum știți puțin mai multe despre tehnologia dispozitivelor pe care ați putea să le achiziționați în viitor. Un client mai informat face investiții mai bune pe termen lung! Asigurați-vă că vă lăsați gândurile despre subiect în comentarii.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.