S-a răspuns la 4 mari întrebări despre planul de internet prin satelit al lui Elon Musk

S-a răspuns la 4 mari întrebări despre planul de internet prin satelit al lui Elon Musk

Pe 16 ianuarie 2015, antreprenorul Elon Musk a făcut un anunț în care spunea că intenționează să construiască o rețea în spațiu care să aibă ca scop accesul la internet în întreaga lume la un cost foarte mic. Scopul său este de a face posibil ca oamenii din zonele slab populate ale lumii să poată avea acces la Internet, unde alte metode convenționale nu au reușit să livreze. Acest proiect special a ridicat multe întrebări cu privire la viabilitatea noii rețele spațiale, inclusiv capacitatea de a ajunge în cele din urmă pe Marte. A sosit momentul ca unele dintre întrebările majore care au fost puse să primească răspuns.

Ce va însemna acest lucru pentru cenzura pe internet?

Speranța că internetul prin satelit este răspunsul la cenzură este (un fel) defectuoasă. Da, știrile au făcut-o arătat cu entuziasm cum intenționează hackerii să lanseze sateliți pentru a eluda cenzura. Din păcate, acesta nu este altceva decât un vis de pipă. Pentru ca o conexiune la internet să funcționeze, trebuie să funcționeze în continuare pe ceva cunoscut sub numele de strat TCP / IP. Aceasta înseamnă că ambele capete ale comunicării trebuie să aibă o adresă IP. Acesta este singurul mod prin care două computere din locuri separate pot da mâna.

În plus, comunicarea prin satelit trebuie să respecte regulile comunicării terestre. Cu alte cuvinte, trebuie să ajungă la routere de pe suprafața pământului. Orice cenzură care a fost în vigoare va apărea în continuare atâta timp cât semnalele trimise între două puncte finale ajung pe țara în cauză. Nu este greu de înțeles, într-adevăr. De asemenea, obiectivul lui Musk în acest proiect nu este de a depăși cenzura, ci de a oferi acces la Internet în zonele în care a fost anterior imposibil de realizat.

Va fi rapid?

Nu. Elon Musk susține (exact) că viteza luminii este “mai rapidă în vidul spațiului decât pentru fibră”. Cu toate acestea, Internetul, așa cum îl cunoaștem, nu este limitat atât de mult de viteza luminii, cât de limitările transmiterii și transmiterii pachetelor hardware. Și asta presupunând că hard disk-urile computerelor de pe ambele capete sunt suficient de rapide pentru a trimite informații la viteza maximă a conexiunilor lor la internet. Știind mai multe despre specificațiile hardware ale acestor sateliți va fi crucială pentru a determina viteza reală pe care ați obține-o din ei.

În ciuda avertismentului de a avea viteză limitată, este cel puțin mai bine decât să nu aveți acces la Internet.

Cum vor fi controlate conexiunile?

router-muskinternet

Una dintre problemele cu sateliții este că orice semnal care ajunge la ei trebuie răspuns. Rapoartele din spatele acestui proiect sugerează că Musk nu face asta din bunătatea inimii sale. Este un produs comercial. Aceasta înseamnă că va trebui să ia în calcul cumva faptul că unele persoane care nu sunt abonate la rețeaua sa pot încerca să o acceseze.

În routerele terestre normale, linia care se conectează la un computer ne-abonat este oprită. Conexiunile ilicite pot fi întrerupte fizic. Este ușor de controlat cine primește acces la rețea și cine nu.

În mod similar, un satelit poate fi programat pentru a ignora conexiunile neabonate. Dar, deoarece conexiunea nu este fizică, un computer care încearcă să se conecteze va face întotdeauna o solicitare care ajunge întotdeauna la satelit. Aceasta înseamnă că satelitul trebuie mâner acea cerere de conectare verificând dacă există sau nu o intrare în baza de date a abonatului. Dacă nu există unul, satelitul va ignora cererea. Dacă există una, bine ați venit în rețea!

Aici se află problema rețelelor de satelit: aceștia cheltuiesc resurse de calcul pentru a verifica conexiunile potențial delincvente din cauza lipsei unei legături fizice. Ce se întâmplă dacă o mie de computere încearcă să se conecteze la unul dintre acești mici sateliți în același timp, toți delincvenți? S-ar supraîncărca cu siguranță sistemul pentru o vreme, ceea ce va face dificilă procesarea pachetelor de la conexiuni legitime.

Poate exista Internetul pe Marte?

muskinternet-mars

The Verge îl citează pe Elon Musk: “Va fi important ca Marte să aibă și o rețea globală de comunicații. Cred că trebuie făcut acest lucru și nu văd pe nimeni altcineva să o facă. ” Se pot întâmpla astfel de lucruri?

Intru totul! Dar va funcționa mult diferit de proiectul satelit actual al lui Musk.

În primul rând, aveți două opțiuni pentru a trimite un mesaj către sau de pe Pământ:

  • Transmiteți-le toate vrând-nevoi din atmosferă, așa cum faceți cu undele radio. Semnalul va ajunge în cele din urmă la destinație.
  • Concentrați semnalul pe cealaltă planetă și trimiteți-l doar ca un fascicul de date în flux în acea direcție generală.

Prima opțiune necesită mai multă putere. Acest lucru este (cam) în regulă pentru Pământ, dar nu neapărat înțelept pe Marte, unde resursele ar fi rare. Focalizarea semnalului pe destinația sa ar reduce semnificativ cerințele de energie, deoarece nu trebuie să acoperiți o zonă atât de largă. Pentru a oferi perspectivă, străluciți un laser de 10 wați pe lună și cineva de pe lună îl va vedea, dar faceți același lucru cu un bec de 60 de wați, iar lumina nefocalizată se va termina undeva în atmosfera pământului. Fasciculele focalizate funcționează mult mai bine pe distanțe foarte mari.

Apropo de distanță, dacă vom obține vreodată o colonie pe Marte și vom stabili o conexiune la internet acolo, planeta este atât de departe încât durează de la patru minute până la aproape o jumătate de oră pentru ca un semnal să ajungă pe Pământ (și vice versa). Imaginați-vă că așteptați o jumătate de oră pentru încărcarea unei pagini!

E randul tau!

Credeți că acest proiect se îndreaptă în direcția corectă? Sau își pierde Musk timpul ignorând alte mijloace mai viabile de a răspândi bucuria rețelei? Spune-ne ce crezi într-un comentariu de mai jos!

Scroll to Top