Scalarea pixelilor: de ce vechile dvs. preferate arată mai rău pe afișajele noi

Scalarea pixelilor: de ce vechile dvs. preferate arată mai rău pe afișajele noi
⏱️ 5 min read

Scalarea pixelilor se referă la procesul de scalare a pixelilor pentru a se potrivi unei imagini cu rezoluție mai mare. O anumită formă de scalare a pixelilor este prezentă în aproape tot conținutul pe care îl transmiteți zilnic, mai ales dacă utilizați un monitor 1440p, 4K sau alt monitor de înaltă rezoluție.

Ce face ca scalarea pixelilor să fie un lucru rău? Nu este un lucru rău, neapărat – dacă pe ecranele moderne nu a existat nicio redimensionare a pixelilor, aproape tot conținutul ar părea micșorat!

Uneori, totuși, scalarea pixelilor poate fi un lucru rău – mai ales pe afișajele moderne care redau conținut mai vechi. Să vorbim despre de ce.

Semnificația tatuajului Medusa Ru
Semnificația tatuajului Medusa Ru

De ce scalarea pixelilor are un impact vizual asupra conținutului mai vechi decât asupra conținutului mai nou?

Scalarea pixelilor în sine nu face ca conținutul să arate prost – ceea ce face, totuși, este scalarea inegală a pixelilor. Scalarea inegală a pixelilor este obișnuită atunci când se afișează conținut mai vechi pe afișaje mai noi datorită rezoluției reduse care nu se potrivește cu afișajul modern de înaltă fidelitate. Dincolo de aceasta, vă confruntați și cu faptul că, chiar și cu scalarea adecvată a pixelilor, o imagine cu rezoluție mică va arăta pur și simplu mai puțin rafinată decât o imagine cu rezoluție înaltă.

De ce CRT-urile arată mai bine decât îți amintești

Acum, principalul motiv pentru care scalarea pixelilor este o problemă este că zilele noastre, tot conținutul trebuie să fie scalat la rezoluție nativă înainte de redarea pe ecran. Acest lucru se datorează faptului că pixelii sunt obiecte fizice în afișajele moderne, care trebuie să fie aprinse pentru ca o imagine cu ecran complet să fie afișată. Dacă imaginea nu atinge sau depășește rezoluția nativă sau intră în sferturi de rezoluție, scalarea inegală a pixelilor este inevitabilă.

Pixelii fizici de pe un ecran LCD

Treceți la CRT-uri și dintr-o dată aceasta nu este o problemă – iar conținutul non-nativ arată și mai bine acum! În timp ce CRT-urilor nu au fidelitatea extremă a afișajelor 4K moderne, ceea ce au CRT-urile este capacitatea de a afișa conținut non-nativ cu ușurință. Acest lucru se datorează faptului că proiecția imaginii într-un CRT funcționează mai mult ca un proiector. Pixelii individuali nu mai sunt obiecte fizice, ci sunt proiectate pe ecran.

Scalarea pixelilor a explicat exemplul de joc Crt
CRT-urile rămân frecvent utilizate luptând împotriva comunităților de jocuri de pretutindeni

În plus față de o mai bună gestionare a conținutului cu rezoluție mică, CRT-urile tind să fie mult mai bune la eliminarea latenței de intrare decât afișajele moderne, în special televizoarele moderne. Acesta este motivul pentru care CRT-urile rămân preferate în scena jocului de luptă, deoarece multe jocuri necesită intrări perfecte pentru anumite acțiuni. Un monitor modern cu o rată de reîmprospătare ridicată poate fi destul de bun și în acest sens.

Ce pot face pentru a remedia scalarea slabă a pixelilor?

Ce puteți face pentru a remedia această problemă dacă o experimentați?

Depinde de cazul dvs. de utilizare și de problema pe care o aveți.

Dacă aveți de-a face cu conținut de definiție standard de pe DVD-uri vechi, console de jocuri sau VHS, vă aflați într-un loc restrâns. În afară de pretenția evidentă de a reveni la un televizor sau monitor CRT pentru aceste dispozitive, puteți căuta și ceva de genul mCable, care va adăuga o prelucrare suplimentară a imaginii și anti-aliasing pentru a crește imaginea. Pentru consolele de jocuri mai vechi, emularea la o rezoluție mai mare în ceva de genul RetroArch poate fi, de asemenea, o modalitate de a îmbunătăți calitatea acelor jocuri pe afișaje moderne.

Scalarea pixelilor Exemplu de scalare a numărului întreg explicat

Dacă încercați să jucați jocuri 2D pe un PC și observați că arată mai estompat decât ar trebui, este posibil să aveți nevoie să activați ceva numit scalare întregi în setările grafice AMD, Nvidia sau Intel. Scalarea în întregime asigură scalarea tuturor pixelilor cât mai aproape de perfect, ceea ce înseamnă că este posibil să nu obțineți un efect de ecran complet, dar veți obține cea mai clară experiență vizuală.

Ca o stațiune de ultimă oră, vă recomandăm, de asemenea, să căutați pe ecranul dvs. o „Scanare simplă” sau o setare similară, care va arăta pur și simplu imaginile brute la rezoluția dorită, care ar trebui să arate destul de clare, dar este posibil să nu vă umple ecranul.

Dacă niciuna dintre măsurile enumerate nu ajută, atunci este timpul să începeți să căutați versiuni cu rezoluție mai mare a conținutului care suferă de o scalare slabă. De exemplu, poate doriți să căutați alternative Blu-Ray ale filmelor DVD / VHS preferate dacă doriți cea mai bună experiență de vizionare pe un ecran modern.

Credit de imagine: Jtalledo, Turneu local, Imagine de scalare întregi li

Legate de:

  • Remediați problemele de rezoluție a ecranului în Windows 10
  • Cum să împiedicați VLC să-și redimensioneze fereastra pentru a se potrivi cu rezoluția video
  • Prelevare de probe: Cum să overclockezi rezoluția ecranului pentru jocuri

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x