Schimbarea serverului DNS: de ce ar trebui și cum să o faceți

Schimbarea serverului DNS: de ce ar trebui și cum să o faceți
⏱️ 5 min read

Ce server DNS (Domain Name System) folosiți? Dacă nu știți răspunsul, este un bun pariu că utilizați serverele ISP (Furnizor de servicii de internet) și puteți face mai bine. Schimbarea serverului DNS implicit vă poate spori securitatea, confidențialitatea și viteza (cu câteva milisecunde, dar hei, de ce nu?).

Cum Se Remediază Datele Mobile Car...
Cum Se Remediază Datele Mobile Care Nu Funcționează Pe Android

Ce este DNS?

Serverele DNS acționează ca agendele telefonice pe Internet – vă iau intrările alfanumerice (de exemplu: maketecheasier.com) și le convertesc în adrese IP numerice (192.124.249.3) care corespund serverului pe care îl caută computerul dvs. Apoi vă oferă instrucțiunile computerului despre unde să mergeți, permițându-vă computerului să se conecteze. Procesul este atât de rapid, încât de obicei nici nu-l observați – ceea ce este minunat, deoarece computerul dvs. sortând manual prin intermediul a 1,8 miliarde de site-uri Internet ar dura mult, mult timp.

Ce este în neregulă cu valoarea implicită?

Probabil că serverele dvs. de ISP nu vă sparg internetul. Cu toate acestea, majoritatea furnizorilor de servicii Internet nu depun eforturi mari în întreținerea acestora, ceea ce oferă serverelor publice câteva avantaje.

  1. Furnizorii de servicii Internet nu au întotdeauna servere DNS fiabile și actualizate, astfel încât solicitările dvs. pentru anumite site-uri web pot fi trimise către alte servere înainte de a găsi adresa corectă, ceea ce încetinește site-ul respectiv.
  2. Majoritatea furnizorilor de servicii Internet nu oferă protecție împotriva phishingului. De asemenea, nu folosesc de obicei DNSSEC sau DNSCrypt – caracteristici de securitate care vă protejează solicitările DNS de a fi spionate sau deturnate și redirecționate.
  3. Dacă trebuie să ocoliți blocarea geografică sau blocarea ISP pe un anumit site web, schimbarea DNS-ului dvs. vă poate ajuta.
  4. ISP-ul dvs. probabil înregistrează activitatea DNS; vă puteți face navigarea mai privată, neutilizând serverele lor.

Care este cel mai rapid?

Cu excepția cazului în care aveți un DNS foarte lent, schimbarea probabil nu vă va conecta mai mult de câteva fracțiuni de secundă în ceea ce privește timpii de încărcare mai rapizi. Dar dacă este vorba de o sută de milisecunde față de cinci, probabil că nu doriți să o alegeți pe cea mai lentă. Din fericire, puteți utiliza DNS Jumper (sau orice alt software de testare DNS; Benchmark DNS este excelent pentru utilizatorii mai avansați sau pentru cei cu Mac) pentru a vă testa viteza.

1. Descărcați Jumper DNS. (Doar Windows. Link-ul se află în partea de jos a paginii.)

2. Dezarhivați folderul și deschideți-l dacă nu se deschide automat.

dns-extract1

3. Rulați fișierul DNSJumper.exe. Nu este necesară instalarea!

4. Faceți clic pe „Cel mai rapid DNS”. Înainte de a rula testul, asigurați-vă că opriți orice alt trafic (actualizări, streaming, navigare etc.) din rețea pentru a vă asigura că este corect.

dns-run

5. Apăsați „Începeți testul DNS”. Acest lucru ar trebui să dureze doar câteva secunde.

dns-start

6. Software-ul va sorta automat serverele de la cel mai rapid la cel mai lent. Este posibil să existe multe nume necunoscute pe lista dvs., așa că faceți câteva cercetări înainte de a alege.

dns-rezultate

7. Poate doriți să repetați testul de câteva ori pentru a vă asigura că obțineți aceleași rezultate.

8. După ce vă stabiliți pe un server DNS, puteți face clic pe „Aplicare server DNS” pentru a modifica setările DNS ale computerului fără a fi necesară nicio intrare manuală.

9. Dacă doriți să „săriți” între serverele DNS în viitor, puteți pur și simplu să rulați din nou acest program și să selectați o altă opțiune. Dacă serviciul pe care îl doriți nu este listat, puteți introduce o altă adresă DNS selectând „DNS personalizat”.

dns-custom

Notă: Utilizatorii Mac pot seta și configura setările DNS cu instrucțiunile de aici. Utilizatorii Linux pot urma aceste instrucțiuni.

Setați DNS-ul routerului

Setarea DNS-ului computerului dvs. vă va schimba traficul de pe mașina respectivă, dar pentru a obține fiecare dispozitiv din casa dvs., direcționând solicitările către un alt server, va trebui să modificați setările routerului.

1. Accesați panoul de control al routerului. Pentru multe routere, va funcționa introducerea 192.168.1.1 în bara de adrese a browserului. Unele mărci de router folosesc o adresă diferită, dar o căutare rapidă pentru „[Router brand name] Adresa IP” vă va întoarce rapid.

dns-router-main

2. Din păcate, panourile de comandă ale routerelor între mărci și modele sunt foarte diferite. În general, ar trebui să căutați mai întâi o filă „Setări Internet” sau doar „Internet”, deși unele routere plasează setările DNS într-un meniu „DHCP” sau „Setări LAN”.

dns-dhcp-panel

3. Dacă setările DNS nu apar pe prima pagină a „Setări Internet”, faceți clic în jurul filelor până când găsiți două câmpuri etichetate „DNS principal” și „DNS secundar”.

4. Dacă nu găsiți setările pe cont propriu, puteți găsi instrucțiuni specifice căutând „[router brand name] schimbați DNS. ”

5. Dacă ați rulat DNS Jumper, veți vedea două adrese DNS listate pentru serverul pe care l-ați selectat. Conectați-l pe primul la „DNS principal” și al doilea la „DNS secundar”.

dns-dhcp-change

6. Salvați modificările, așteptați repornirea routerului, așezați-vă și bucurați-vă de faptul că conexiunea la internet tocmai s-a îmbunătățit puțin!

Concluzie

Deși câștigurile dvs. de viteză vor fi marginale, schimbarea DNS-ului dvs. vă poate îmbunătăți cu siguranță securitatea și confidențialitatea. Dacă sunteți în spatele unui paravan de protecție sau dacă aveți nevoie să evitați cenzura, schimbarea DNS-ului dvs. poate fi, de asemenea, o parte a strategiei dvs. de a o ocoli. În general, nu este la fel de dificil din punct de vedere tehnic pe cât pare, și nu aveți nimic de pierdut făcând o schimbare rapidă.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x