Scorul de încredere al utilizatorilor Facebook: Iată cum funcționează

Scorul de încredere al utilizatorilor Facebook: Iată cum funcționează
⏱️ 4 min read

Obținerea unui scor implică faptul că sunteți testat sau judecat, motiv pentru care știrea că Facebook atribuie utilizatorilor un „scor de încredere” ascuns nu este primită atât de bine. Linia oficială a Facebook este că scorul este atribuit în mare parte utilizatorilor care raportează postări ca știri false.

Dacă raportați corect o știre falsă, scorul dvs. crește, iar rapoartele dvs. vor avea mai multă greutate în viitor. Dacă greșești sau trolești, scorul tău scade. Dar, în același timp, au sugerat că acesta nu este singurul lucru care contribuie la scorul dvs., așa că, chiar dacă acest lucru pare rezonabil, s-ar putea să existe mai multe lucruri în poveste.

Scorul de încredere al utilizatorilor

Fiecare scor de utilizator se situează între zero și unuși, deși este atașat la multe profiluri Facebook, scorul poate fi limitat la utilizatorii care au raportat știri false. Deși Facebook nu a lansat criteriile complete utilizate pentru a atribui numărul oamenilor, piesa despre care știm depinde complet de aceste rapoarte.

Dacă vă întrebați unde este exact butonul „raportare”, acesta poate fi găsit în colțul din dreapta sus al meniului la care puteți ajunge dând clic pe aceste trei puncte.

fb-scoruri-raport1

În partea de jos a listei veți vedea opțiunea „Oferiți feedback despre această postare”, care vă permite să spuneți Facebook despre orice credeți că este greșit în postare.

fb-scoruri-raport2

Dacă selectați opțiunea „știri false” și faceți clic pe „Trimiteți”, veți raporta postarea pe Facebook și vi se vor prezenta un set de opțiuni, cum ar fi dezabonarea persoanei care a postat știrile false, trimiterea de mesaje despre aceasta sau chiar neprietenirea acestora .

fb-scor-raport3

După trimiterea raportului, acesta poate fi revizuit de un algoritm și / sau un verificator de fapt uman (nici această parte a procesului nu este clară 100%). Oricum ar fi, dacă Facebook este de acord că ceea ce ați raportat a fost o știre falsă, veți câștiga singuri o creștere a scorului. Dacă nu, scorul tău scade.

Nu este un scor de utilizator centralizat

fb-scor-centralizat

Având în vedere înclinația Facebook de a colecta cantități masive de date asupra utilizatorilor săi, ar fi corect să presupunem că folosesc toate acele informații ca parte a scorului dvs. de fiabilitate. Probabil ar fi destul de eficient să folosiți datele din profiluri pentru a ajuta la combaterea știrilor false, dar susțin că nu sunt. Potrivit declarației lor, sunt doar câteva date, în principal din rapoarte, care nu sunt identificabile personal.

Cum mă afectează scorul meu?

fb-scoruri-afect

Cu excepția cazului în care îți place să câștigi puncte invizibile pe Internet și să simți că faci mai multă diferență în lupta împotriva știrilor false de pe Facebook, scorul tău nu te afectează cu adevărat ca utilizator. Se pare că, indiferent de câte rapoarte false faceți, contul dvs. va rămâne deschis fără repercusiuni. Viceversa, indiferent de câte rapoarte corecte faceți, probabil că nu veți primi niciodată o notă de mulțumire.

Modul în care vă afectează acest lucru ca rezident privat al internetului poate fi puțin diferit. Dacă puteți opta pentru sistem raportând știri false, pare destul de benign, dar este mai probabil să existe factori de scor pe care să aveți mai puțin control.

Cu toate acestea, faptul că Facebook are acest scor sugerează că ar putea face cu ușurință mult mai mult cu multe alte date, de la reclame direcționate la profiluri mai avansate. Un cont Facebook este la fel de aproape pe cât de mulți oameni ajung la o identitate online centralizată, iar disecarea acesteia, indiferent de intenție, nu este un gând reconfortant.

De ce nu o pot vedea?

De fiecare dată când cineva obține un scor, este natura umană să vrea să știe ce este, dar Facebook ne ține scorurile de fiabilitate sub acoperire. Din punct de vedere al securității, are sens, deoarece dacă criteriile ar fi disponibile publicului, jocul sistemului ar fi mult mai ușor pentru actorii răi. Există, de asemenea, o motivație de relații publice, deoarece deciziile luate de algoritmii lor și verificatorii de fapt nu ar fi probabil fără controverse, iar utilizatorii ar putea răspunde negativ la primirea de scoruri scăzute, indiferent dacă le meritau sau nu.

Transparență vs securitate

Unii oameni cred că scorul Facebook nu merge suficient de departe – dacă ar fi ceva, Facebook ar trebui să facă mai mult pentru a combate știrile false, înrolându-și utilizatorii în efort într-un grad și mai mare. Mulți alții, totuși, încă simt reverberațiile Cambridge Analytica și se simt pe bună dreptate sensibile la modul în care sunt utilizate datele lor.

Lipsa transparenței cu privire la întregul scor nu este, de asemenea, reconfortantă, deși Facebook susține că nu se bazează pe celelalte date. Oricum ar fi, eforturi mai vizibile de transparență în ceea ce privește datele utilizatorilor ar fi o mișcare frumoasă din partea Facebook.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x