Semne și simptome ale unei surse de alimentare pe moarte

Semne și simptome ale unei surse de alimentare pe moarte
⏱️ 6 min read

Când hardware-ul începe să meargă prost pe un computer, poate fi o situație extrem de stresantă. Nu numai că există îngrijorarea că computerul dvs. este pe moarte, dar cu atât de multe opțiuni cu privire la ceea ce ar putea fi, poate fi greu să diagnosticați ce parte este defectuoasă. Alimentarea cu energie electrică, fiind sursa de energie a întregului sistem, poate cauza probleme majore dacă începe să meargă prost. Dar ce vă puteți aștepta să vedeți dacă sursa de alimentare nu va funcționa prost?

Simptomele

Computerul nu va începe deloc

Având în vedere modul în care sursa de alimentare este hub-ul central pentru toată energia computerului dvs., este logic că, dacă a murit, computerul nu va porni. Totuși, ceea ce face acest lucru dificil este că un computer „mort” nu înseamnă întotdeauna că există o problemă cu sursa de alimentare. De exemplu, ar putea fi o problemă cu placa de bază sau cablul de alimentare. Ca atare, deși nu este un mod sigur de a diagnostica o sursă de alimentare defectă, rețineți-l dacă vi se întâmplă acest lucru.

Computerul se oprește sau repornește aleatoriu

S-ar putea să descoperiți că PC-ul se oprește în timpul pornirii sau utilizării. Fiți foarte atenți la sursa de alimentare dacă apare în momente de stres ridicat, cum ar fi codarea video sau jocurile. Acest lucru se poate datora faptului că sursa de alimentare nu ține pasul cu cerințele computerului. Cu toate acestea, acesta este, de asemenea, un simptom al unui procesor de supraîncălzire, deci asigurați-vă că radiatorul este păstrat fără praf și procesorul funcționează la răcire înainte de a da vina pe sursa de alimentare.

Ecrane albastre aleatorii și blocări ale computerului

Blue_screen_of_death_xp_ati

Asemenea subiectului de mai sus, o sursă de alimentare care se defectează poate avea ca rezultat un ecran albastru sau o înghețare „dură” a computerului. Din păcate, blocările sunt una dintre domeniile mai largi de probleme ale computerului. O mulțime de drivere hardware și software pentru computer pot provoca un ecran albastru, iar câteva dintre ele pot provoca înghețuri puternice. Dacă întâmpinați blocări ale computerului, nu bănuiți imediat sursa de alimentare, dar țineți-o cont în timp ce testați pentru a vedea ce nu merge bine.

Ventilatoarele de alimentare furnizează un sunet „de măcinare”

Când un ventilator dintr-un computer începe să devină rău, acesta produce un zgomot de măcinare foarte distinct și identificabil. Acesta este un semn că rulmenții ventilatorului se apropie de sfârșit. Chiar dacă sunetul de măcinare dispare de la sine, este posibil ca ventilatorul să se apropie de sfârșit.

sursa de alimentare-ventilator

Dacă computerul începe să scoată acest sunet de măcinare, este de obicei foarte brusc și fără avertisment. Când se întâmplă, încercați să identificați din ce componentă provine măcinarea. Dacă este de la ventilatorul sursei de alimentare, veți dori să o reparați înainte să moară și să provoace supraîncălzirea unității

Semne evidente de probleme

Atunci când o sursă de alimentare devine foarte proastă, ar putea începe să elimine fum sau să emită un miros de arsură. Acesta este un semn foarte real că trebuie înlocuit imediat! Opriți computerul și nu îl mai folosiți până nu înlocuiți unitatea.

Ce acum?

Deci, bănuiți sau știți că vina este sursa dvs. de alimentare. Unde te duci de aici?

Este suficientă puterea?

calculator defect-putere

Sursele de alimentare au o limită a cantității de energie pe care o pot produce, reprezentată de puterea lor. Dacă computerul consumă mai multă energie decât poate ține pasul cu sursa de alimentare (fie pentru că ați construit un computer nou, fie pentru că ați adăugat hardware nou la unul existent fără a actualiza sursa de alimentare), va cauza probleme cu distributia puterii. Verificați puterea sursei de alimentare în funcție de cât de mult are nevoie sistemul dvs. folosind un calculatorși asigurați-vă că este acoperit corespunzător. În caz contrar, luați în considerare actualizarea sursei de alimentare la o unitate mai puternică.

Verificați sursa de alimentare

Dacă bănuiți că sursa de alimentare merge prost, dar nu aveți încă dovezi concrete, există modalități de a o verifica. Puteți descărca software cum ar fi Deschideți Monitor Hardware sau Speedfan pentru a verifica tensiunile sursei de alimentare. Uitați-vă la valorile computerului pentru intrările de 3,3V, 5V și 12V. Dacă tensiunile dvs. sunt cu 5% peste sau sub aceste numere (de exemplu, valoarea dvs. de 5V este sub 4,75v sau peste 5,25V), ceva nu este în regulă cu puterea.

tester de putere defect

Există gadget-uri relativ ieftine numite testere de alimentare. Ideea este să conectați sursa de alimentare la acesta, să o porniți, iar testerul vă va spune dacă ceva nu este în regulă. Asigurați-vă că achiziționați un tester bine recenzat și de încredere dacă mergeți pe acest traseu. Testerii inexacti sau confuzi nu vor face decât să înrăutățească lucrurile!

Dacă vă simțiți un pic electrician, puteți testa singur ieșirile folosind un multimetru pentru a obține citiri de la ieșirea sursei de alimentare. Cu toate acestea, acest lucru necesită cunoștințe avansate despre modul în care funcționează o sursă de alimentare, precum și despre cum să obțineți citirile. Folosiți un multimetru numai dacă aveți încredere în abilitățile dvs. de a-l utiliza corect!

Înlocuiți sursa de alimentare

Dacă puteți confirma că sursa de alimentare funcționează defectuos (cum ar fi un ventilator zgomotos), atunci este ideal să obțineți un înlocuitor. Rețineți cantitatea de putere pe care o aveți vechea sursă de alimentare (de obicei pe autocolantul cu specificații), apoi cumpărați una nouă cu aceeași cantitate sau mai mare.

Căutați ajutor profesional

Dacă orice altceva eșuează, duceți computerul la un atelier de reparații de încredere și anunțați-i simptomele. Un atelier de reparații bun va putea verifica sursa de alimentare și vă va sfătui în funcție de rezultat.

Mai multă putere pentru tine

Când o defecțiune hardware începe să provoace ravagii pe computerul dvs., poate fi greu să vă dați seama ce cauzează toate problemele. Cu câteva verificări și instrumente de simptom, puteți diagnostica mai bine problemele dvs. și puteți afla dacă sursa de alimentare este defectă.

Ați avut vreodată de-a face cu o sursă de alimentare proastă înainte? Spune-ți poveștile mai jos!

Credit de imagine: Ecran albastru al morții xp ati, Ciocolată Horlicks (Lucrare proprie)

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x