Se întâmplă erori – există o întreținere neașteptată, o eroare care a trecut neobservată sau o pagină devine virală, iar inundațiile de conexiuni duc serverul în jos.

Dacă ați fost online pentru o perioadă de timp, fără îndoială că ați văzut o eroare vagă 503 Service Unavailable.

În acest articol vom trece în revistă codurile de stare HTTP, ce înseamnă eroarea 503 și câteva modalități posibile de rezolvare – atât pentru un site pe care încercați să îl vizitați, cât și pentru propriul dvs. site.

O prezentare generală a codurilor de stare HTTP

Serverele care găzduiesc pagini web ascultă solicitări de la browsere sau dispozitive web, cunoscute și sub numele de clienți. Serverul folosește apoi o grămadă de coduri de stare diferite pentru a comunica înapoi.

Aceste coduri de stare sunt organizate în diferite clase, care este indicat de primul număr al codului de stare:

  • 1xx: Informații – serverul procesează în continuare cererea
  • 2xx: succes – solicitarea a reușit și serverul răspunde cu pagina sau resursa
  • 3xx: Redirecționare – pagina sau resursa sa mutat și serverul va răspunde cu noua sa locație
  • 4xx: Eroare client – există o eroare în cererea de la browser sau dispozitiv
  • 5xx: Eroare server – există o eroare la server

Ultimele două cifre ale fiecărui cod de stare HTTP reprezintă o stare mai specifică pentru fiecare clasă. De exemplu, 301 înseamnă că o pagină sau o resursă sa mutat permanent, în timp ce 302 înseamnă că mutarea este temporară.

Consultați această pagină pentru o listă de coduri de stare HTTP comune și semnificația acestora: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_HTTP_status_codes

Majoritatea codurilor de stare trec complet neobservate, ceea ce este bine, deoarece înseamnă că totul funcționează. Abia când ajungeți la gama 4xx-5xx, este posibil să observați un cod de stare, deoarece veți vedea o pagină de genul acesta:

Serviciul Eroare 503 Indisponibil explicat Ce inseamna codul de
O pagină tipică de eroare 503 – Sursa: Stive Overflow

Acum că aveți o înțelegere de bază a codurilor de stare HTTP, haideți să aprofundăm puțin mai mult eroarea 503 Service Unavailable.

Ce înseamnă codul de eroare 503?

După cum sa menționat mai sus, codurile de stare 5xx înseamnă că există o problemă cu serverul în sine.

O eroare 503 Service Unavailable înseamnă că pagina sau resursa nu sunt disponibile. Există multe motive pentru care un server ar putea returna o eroare 503, dar unele dintre motive comune sunt întreținerea, o eroare în codul serverului sau o creștere bruscă a traficului care face ca serverul să fie copleșit.

Mesajul trimis cu eroarea 503 poate varia în funcție de serverul din care provine, dar iată câteva dintre cele mai frecvente pe care le veți vedea:

– 503 Serviciu Indisponibil
– 503 Serviciu Temporar Indisponibil
– Eroare server 503 HTTP
– Eroare HTTP 503
– Eroare 503 Service indisponibil
– Serverul este temporar incapabil să vă deservească solicitarea din cauza perioadelor de întrerupere a întreținerii sau a problemelor de capacitate. Vă rugăm să încercați din nou mai târziu.

Sursă

Oricare ar fi motivul erorii 503, este de obicei temporară – serverul va reporni, traficul va dispărea și problema se va rezolva singură.

Cum se rezolvă eroarea 503 Status Unavailable

Când încercați să rezolvați o eroare 503, există două tabere generale.

Primul este locul în care sunteți utilizator final și încercați să vizitați un site pe care nu îl dețineți. În al doilea, dețineți site-ul și acesta aruncă 503 de erori persoanelor care încearcă să le viziteze.

Metoda de rezolvare a erorilor 503 este diferită în funcție de grupul în care vă încadrați. Să aruncăm o privire la câteva lucruri pe care le puteți face ca utilizator final dacă vedeți o eroare 503.

Cum se rezolvă o eroare 503 Status Indisponibil ca utilizator final

Deoarece codurile de stare 5xx înseamnă că eroarea este de partea serverului, nu puteți face multe lucruri direct.

Chiar dacă erorile 503 sunt de obicei temporare, există câteva lucruri pe care le puteți face în timp ce așteptați.

# 1: Reîmprospătați pagina

Uneori eroarea este atât de temporară încât este nevoie doar de o reîmprospătare. Cu pagina deschisă, apăsați doar Ctrl – R pe Windows și Linux sau Cmd – R pe macOS pentru a actualiza pagina.

# 2: Vedeți dacă pagina nu funcționează pentru alte persoane

Următorul lucru pe care îl puteți face este să utilizați un serviciu de genul Este jos chiar acum? sau În jos pentru toată lumea sau doar pentru mine pentru a vedea dacă alte persoane primesc aceeași eroare.

Accesați oricare dintre aceste site-uri și introduceți adresa URL a paginii pe care încercați să o vizitați.

Serviciul va face ping la adresa URL introdusă pentru a vedea dacă primește un răspuns. Apoi vă va arăta câteva statistici și grafice interesante despre pagină:

1611732547 929 Serviciul Eroare 503 Indisponibil explicat Ce inseamna codul de
Verificând Routech pe Is It Down chiar acum?

Dacă derulați puțin în jos, veți vedea câteva comentarii de la alte persoane. Adesea, oamenii își vor furniza locația generală și alte date, deci aceasta poate fi o modalitate bună de a determina dacă eroarea afectează doar anumite regiuni sau dispozitive specifice.

# 3: Reporniți routerul

Uneori, problema are legătură cu o eroare a serverului DNS.

DNS înseamnă Domain Name System și acționează practic ca traducători între adresele IP și adresele URL lizibile de om.

De exemplu, puteți vizita Google introducând adresa IP lungă direct (172.217.25.206) sau puteți doar să introduceți adresa URL, www.google.com.

Este un DNS, adesea găzduit pe un server, care se ocupă de tot ce se află în culise.

Toate acestea înseamnă că multe routere ascund în cache răspunsurile de pe serverele DNS (www.google.com <==> 172.217.25.206). Dar, uneori, acest cache se poate deteriora și poate provoca erori.

O modalitate ușoară de a reseta sau „spăla” memoria cache este de a reporni routerul. Deconectați routerul timp de aproximativ 5 secunde, apoi conectați-l din nou.

Ar trebui să repornească după un minut și toate dispozitivele dvs. ar trebui să se reconecteze automat. După ce o fac, încercați să vizitați din nou site-ul.

Cum se rezolvă o eroare 503 Status Indisponibil ca proprietar al site-ului

Dacă sunteți proprietarul / dezvoltatorul site-ului care returnează erori 503, puteți face ceva mai mult pentru a diagnostica și rezolva problema.

Iată câteva sfaturi generale pentru a începe:

# 1: Reporniți serverul

Dezvoltarea este dificilă – chiar și o pagină statică simplă poate avea atât de multe piese în mișcare încât poate fi dificil să se identifice ceea ce cauzează eroarea 503.

Uneori, cel mai bun lucru de făcut este să reporniți serverul și să vedeți dacă asta rezolvă problema.

Serviciul Eroare 503 Indisponibil explicat Ce inseamna codul de
Sursă: imgflip

Metoda exactă de repornire a serverului dvs. poate varia, dar de obicei îl puteți accesa din tabloul de bord al furnizorului dvs. sau prin SSH’ing în server și executând o comandă de repornire.

Serverul ar trebui să repornească după câteva minute. Dacă ați configurat totul pentru a rula automat la pornire, puteți vizita site-ul dvs. și puteți vedea dacă funcționează.

# 2: Verificați jurnalele serverului

Următorul lucru de făcut este să verificați jurnalele.

Locația jurnalelor serverului poate varia în funcție de serviciul pe care îl executați, dar acestea sunt adesea găsite în /var/log/....

Aruncați o privire în jurul acelui director și vedeți dacă puteți găsi ceva. Dacă nu, verificați manualul pentru programele dvs. executând man program_name.

# 3: Verificați dacă există automat automat întreținere

Unii furnizori de servicii oferă actualizări și întreținere automată a pachetelor. În mod normal, acesta este un lucru bun – acestea apar de obicei în timpul perioadelor de nefuncționare și ajută la asigurarea faptului că totul este actualizat.

Ocazional 503 de erori se datorează acestor sesiuni de întreținere programate.

De exemplu, unii furnizori de găzduire specializați în găzduirea WordPress actualizează automat WP ori de câte ori există o nouă versiune. WordPress returnează automat o eroare 503 Service Unavailable de fiecare dată când este actualizată.

Consultați furnizorii de servicii pentru a vedea dacă eroarea 503 este cauzată de întreținerea programată.

# 4: Verificați setările firewall-ului serverului

Uneori, erorile indisponibile ale serviciului 503 sunt cauzate de un firewall configurat greșit unde conexiunile pot trece, dar nu reușesc să revină la client.

Paravanul de protecție ar putea avea nevoie, de asemenea, de setări speciale pentru un CDN, unde mai multe conexiuni dintr-o mică mână de adrese IP ar putea fi interpretate greșit ca un atac DDoS.

Metoda exactă de ajustare a setărilor firewallului depinde de o mulțime de factori. Aruncați o privire asupra conductei și a tablourilor de bord ale furnizorului de servicii pentru a vedea unde puteți configura firewall-ul.

# 5: Verificați codul

Se întâmplă erori, cum ar fi erorile. Încercați cum ați putea, este imposibil să le prindeți pe toate. Ocazional, s-ar putea să alunecați și să provocați o eroare 503.

Dacă ați încercat orice altceva și site-ul dvs. afișează în continuare o eroare 503 Service Unavailable, cauza ar putea fi undeva în cod.

Verificați orice cod de pe server și acordați o atenție specială oricărui lucru care are legătură cu expresiile regulate – o mică eroare regex este ceea ce a cauzat o creștere uriașă în utilizarea procesorului, întreruperi și aproximativ trei zile de panică pentru noi la Routech.

Sperăm că veți putea urmări vinovatul, implementa o soluție și totul va reveni la normal.

În concluzie

Ar trebui să fie tot ce trebuie să știți despre erorile indisponibile ale serviciului 503. Deși, de obicei, nu puteți face multe când vedeți o eroare 503, sperăm că unii dintre acești pași vă vor ajuta la următoarea întâlnire.

Rămâneți în siguranță și bucurați-vă de răcoritor până când funcționează 🙂