Setări comune BIOS explicate

Setări comune BIOS explicate
⏱️ 5 min read

BIOS-ul este firmware-ul responsabil pentru pornirea computerului. Înainte ca sistemul de operare să fie încărcat și să preia computerul, BIOS-ul verifică și inițializează tot hardware-ul și bootstopează procesul de boot.

Interfața BIOS vă permite să modificați hardware-ul mașinii dvs. în afara sistemului de operare. Overclockerii petrec mult timp în BIOS reglând multiplicatorii de tensiune și de frecvență CPU. Chiar dacă nu sunteți un overclocker, remedierile semnificative ale sistemului necesită adesea acces la BIOS.

Notă: în tot acest ghid, termenul „BIOS” va fi folosit atât pentru BIOS cât și pentru UEFI.

Setări comune BIOS explicate

Pentru a intra în BIOS, așteptați până când computerul sună în timpul boot-ului, apoi apăsați tasta necesară pentru a intra în BIOS sau Setup, afișată de obicei pe ecranul de boot al BIOS-ului (de exemplu, Ștergeți, F2, F10).

Setări de frecvență CPU

Dacă aveți un procesor deblocat (de exemplu, seria „K” a Intel), aceste setări pot modifica frecvența procesorului și pot regla tensiunea primită de acesta. Echilibrul dintre căldură, tensiune, frecvență și stabilitate necesită adesea vizite frecvente la BIOS pentru a atrage cea mai mare putere dintr-un cip dat.

În afară de ceasul de bază CPU și multiplicatorul de ceas, alte opțiuni specifice CPU, cum ar fi SpeedStep și C-States, sunt de obicei ajustate aici.

Timpuri de memorie

Reglarea timpilor de memorie poate obține o performanță puțin mai mare din RAM. RAM mai rapid înseamnă o procesare mai rapidă, deși diferența este adesea măsurată în unități de timp care sunt imperceptibile pentru majoritatea oamenilor. Duratele de memorie sunt complexe și va trebui citiți-le înainte de a vă scufunda.

Ordinul de pornire

setări-bios-comune-explicate-ordine-de-boot

În mod implicit, ordinea de încărcare a BIOS-ului este probabil unitatea de disc, apoi unitățile de disc. Dacă computerul dvs. are un singur hard disk, probabil că nu va trebui să atingeți această setare. Dacă porniți dublu sau trebuie să porniți de pe un stick USB, va trebui să selectați manual dispozitivul în secțiunea ordinii de încărcare a BIOS-ului.

În acest ecran puteți regla adesea alte opțiuni de boot, cum ar fi Fast Boot, setările modulului de platformă de încredere (TPM) și setările tastaturii.

Setări periferice

comune-bios-setări-explicate-periferice

Aceste setări controlează modul în care funcționează dispozitivele care se conectează la placa de bază.

Setări SATA

SATA conectează hard disk-uri, unități SSD și unități de disc la placa de bază. În mod implicit, SATA poate detecta ce tip de dispozitiv este conectat la fiecare port SATA și poate optimiza conexiunea pe baza acelor informații. Aici, utilizatorii pot modifica manual alocările de porturi și sistemele de gestionare pentru a asigura cele mai bune rezultate.

Setări USB

În timp ce majoritatea sistemelor de operare acceptă acum pe deplin USB 3.0, nu a fost întotdeauna cazul. Ca atare, există o serie de setări pe majoritatea plăcilor de bază mai noi pentru gestionarea setărilor USB 3.0. Aici puteți regla suportul pentru suportul BIOS USB vechi dacă dispozitivele mai vechi o necesită. Cipurile individuale care gestionează porturi USB și alte porturi de conexiune periferică pot fi, de asemenea, activate sau dezactivate în aceste setări.

Setări de afișare

Dacă aveți mai multe GPU-uri pe mașină, setările de afișare pot prioritiza GPU-ul corect. Dacă aveți o placă grafică montată într-un slot PCI, veți dori în mod obișnuit ca BIOS-ul să utilizeze acea placă grafică pentru procesul de boot. Opțiunile includ de obicei „IGFX” pentru grafica internă pe procesor și „PCI” pentru plăcile grafice montate pe PCI.

Gestionare a energiei

setări-bios-comune-explicate-managementul-energiei

Stările de alimentare ale computerului dvs. sunt gestionate de placa de bază și aceasta decide ce dispozitive beneficiază de energie și cât de mult primesc. Lucruri precum hibernarea și suspendarea sunt tratate în setările de gestionare a energiei, oferind opțiuni specifice pentru ceea ce se întâmplă în circumstanțe diferite. Acest lucru este cel mai important în laptopuri, unde puterea bateriei înseamnă că pot fi necesare setări detaliate de gestionare a energiei.

Opțiuni PWR

Aceste opțiuni ajustează comportamentul butonului de pornire al computerului. Opțiunile includ în mod normal oprirea instantanee, oprirea întârziată și modurile de repaus.

Wake-on-LAN

Dacă doriți ca computerul dvs. să se trezească din repaus când primește un pachet din rețeaua locală (LAN), setările Wake-on-LAN permit acest lucru. Pe sistemele de operare neacceptate, acest lucru poate provoca, de asemenea, bucle de pornire, deci este de cele mai multe ori cel mai bine să îl dezactivați dacă nu știți că aveți nevoie de funcționalitate.

Opțiuni specifice sistemului

Aceste opțiuni pot apărea sau nu în BIOS-ul dvs., în funcție de configurația sistemului dvs., dar sunt frecvent prezente pe plăcile de bază pentru consumatori de ultimă generație.

Setări de virtualizare

Unele procesoare oferă suport hardware pentru virtualizare. Dacă procesorul dvs. oferă această caracteristică, de obicei va trebui să o activați manual înainte ca orice software de virtualizare, cum ar fi VirtualBox, să ruleze corect. Pe plăcile de bază Intel, setările de virtualizare pot fi numite „VT-d”. Echivalentul pentru plăcile de bază AMD se numește „AMD-V”.

Control ventilator

setări-bios-comune-explicate-viteza-ventilatorului

Dacă computerul dvs. are ventilatoare de sistem cu viteze reglabile, placa de bază vă poate permite să reglați viteza ventilatorului. În funcție de sofisticarea sistemului, puteți modifica curbele ventilatorului într-o interfață grafică sau puteți selecta presetări bazate pe text.

Concluzie

Maximă universală a depanării PC-ului se aplică și aici: dacă nu știi ce este ceva, Google textul de pe ecran. Veți găsi adesea o explicație clară la sfârșitul acelui drum.

Credit de imagine: Bios-configuracion-orden-arranque

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x