Setați Alarma la pornirea automată a computerului Linux

Setați Alarma la pornirea automată a computerului Linux

⌛ Reading Time: 4 minutes

Nu este un secret faptul că puteți face computerul să „adoarmă” pentru a economisi considerabil energie sau baterie pe laptopuri. Un dispozitiv alimentat cu baterii poate petrece multe zile în modul de așteptare. Puterea consumată în această stare este incredibil de mică.

Puteți să vă treziți computerul oricând apăsând butonul de pornire sau o tastă de pe tastatură. Dar dacă vrei să se trezească automat la o anumită oră? Acest lucru vă poate ajuta să automatizați anumite sarcini – de exemplu, pentru a descărca ceva la 4AM, când viteza internetului poate fi mult mai mare. Cu un pic de magie din linia de comandă, puteți programa dispozitivul să se trezească, să luați măsuri și apoi să vă întoarceți din nou la somn.

Pe lângă trezirea din regimul de așteptare, s-ar putea să vă fie și mai util să opriți complet computerul și să porniți în anumite momente. Hibernarea este, de asemenea, acceptată, dar sistemele Linux care utilizează drivere proprietare nu se trezesc întotdeauna corect din hibernare.

Testați dacă computerul dvs. acceptă temporizatoare de trezire

Este posibil ca unele computere să nu aibă hardware-ul adecvat pentru a suporta această caracteristică. Cu toate acestea, pe majoritatea configurațiilor, acest lucru ar trebui să funcționeze. Puteți face un test rapid: deschideți un emulator de terminal și introduceți următoarea comandă.

Computerul dvs. ar trebui să se culce și să se trezească treizeci de secunde mai târziu. Dacă dispozitivul dvs. are nevoie de mai mult de douăzeci de secunde pentru așteptare, măriți timpul de trezire schimbând „30” la un număr mai mare.

De asemenea, testați dacă computerul acceptă trezirea după o oprire completă.

In ceea ce priveste -m off, manualul de comandă menționează: „Nu este acceptat oficial de ACPI, dar funcționează de obicei”.

Dacă nucleul, driverele și hardware-ul se înțeleg, nu trebuie să aveți probleme. Dacă temporizatoarele nu sunt acceptate, probabil că configurațiile hardware și / sau BIOS / UEFI nu îndeplinesc cerințele. Dar s-ar putea la fel de bine să vă încercați norocul și să vedeți dacă actualizarea unor drivere sau trecerea de la cele proprietare la open source face trucul. De asemenea, puteți încerca să instalați un nucleu mai nou.

După cum sa menționat anterior, hibernarea are probleme care nu au legătură cu rtcwake comanda. Funcționează de cele mai multe ori, dar eșuează și ocazional. Când nu reușește, ecranul dvs. va rămâne negru sau vă va afișa un mesaj de eroare.

Cum se folosește comanda rtcwake

Utilizarea de bază a comenzii este simplă: alegeți o metodă de economisire a energiei și un moment în care să vă treziți. În comanda anterioară -s parametrul a fost utilizat pentru a specifica câte secunde trebuie să așteptați înainte de a porni din nou. Dar, de obicei, veți dori să specificați o oră absolută, cum ar fi 9:00 mâine dimineață. Pentru aceasta, utilizați --date parametru în loc de -s.

Parametrul datei rtcwake

Notă: nu toate componentele hardware acceptă setarea de date de trezire mult în viitor. Acesta este un lucru pe care va trebui doar să îl testați pentru a vedea dacă funcționează pentru dispozitivul dvs. specific.

Specificația orei este în format de 24 de ore. Iată o captură de ecran relevantă a manualului de comandă cu diferite opțiuni pentru setarea orei și datei unui eveniment de trezire.

„AAAA-LL-ZZ hh: mm” înseamnă, an, lună, zi, oră și minut – de exemplu: --date 2020-02-28 15:00 pentru 28 februarie, anul 2020, ora 15:00.

rtcwake Dry Run

Puteți adăuga un alt parametru la rtcwake, -n, pentru a afișa când va fi setată alarma.

Aceasta este o „alergare uscată”, ceea ce înseamnă că de fapt nu setează o alarmă și doar „se preface” că o face. Este util să adăugați -n când doriți să testați dacă specificațiile datei dvs. sunt corecte. Odată ce sunteți sigur că este corect, folosiți comanda fără -n pentru a seta ora efectivă de trezire.

Metode de economisire a energiei rtcwake

Opțiunile relevante pe care le puteți transmite către -m parametrii sunt:

  • -m mem – modul normal de așteptare pe care îl cunoașteți din meniul de oprire.
  • -m disk – modul hibernare care salvează conținutul de memorie pe dispozitivul de stocare. Nu este recomandat atunci când utilizați drivere proprietare.
  • -m off – oprire normală.
  • -m disable – anulați un eveniment de trezire setat anterior.
  • -m no – nu opriți sau așteptați, setați doar un eveniment de trezire. De exemplu, puteți seta ora de trezire pentru mâine dimineață, apoi puteți continua să lucrați pe computer. Când ați terminat, opriți-vă normal și dispozitivul se va porni automat dimineața.
  • -m show – afișați evenimente de trezire (alarme setate anterior) active în prezent.

Concluzie

Depinde de dvs. să găsiți modalități creative de a utiliza rtcwake. Ca starter, acest lucru vă poate ajuta să găsiți computerul pornit complet dimineața. În acest fel, omiteți procesul de pornire plictisitor, care poate dura mai mult de un minut pe unele sisteme. De asemenea, puteți instala un utilitar, cum ar fi la, pentru a automatiza sarcinile pe care computerul dvs. le poate executa după trezire. S-ar putea chiar să explorăm această opțiune într-un viitor tutorial.