Sfaturi și trucuri Bash pentru a lucra mai inteligent în terminal

Suggerimenti e trucchi Bash per lavorare in modo più intelligente nel terminale
⏱️ 5 min read

În calitate de utilizatori Linux, este un moment special când deschidem pentru prima dată un terminal și începem să lucrăm la sistem într-un mod cel mai eficient, puternic și flexibil. Cu toate acestea, prima dvs. incursiune în terminal ar putea fi potențial intimidantă, deoarece tot ce vă întâmpină este un cursor intermitent și o lume interminabilă de posibilități. Pentru a vă ajuta, vă arătăm câteva sfaturi și trucuri Bash pentru a lucra mai inteligent, nu mai greu, în terminal.

Găsirea comenzilor cu Apropos

Apropos (app-row-POE) este o comandă care vă permite să găsiți comenzi cu man sau intrări manuale pe baza descrierii lor. Dacă ați găsit vreodată o pagină manuală a unei comenzi, arată cam așa:

Acea secțiune „NUME” din partea de sus este ceea ce vorbesc. Dacă aș vrea să găsesc ping comanda cu apropos, Aș tasta apropos icmp în terminalul meu și apăsați Enter. Rețineți că nu este sensibil la majuscule și minuscule. Aceasta extrage fiecare comandă cu o intrare NAME care are „ICMP” în ea.

Sfaturi și trucuri Bash Apropos

O altă mare utilizare pentru apropos explorează instrumente cu care s-ar putea să nu fiți familiarizați, de exemplu selinux. Emiterea apropos selinux comanda vă va oferi o listă cu toate comenzile diferite pe care le puteți utiliza pentru a interacționa cu SELinux, ceea ce vă va ajuta să începeți drumul către aplicarea eficientă.

Înlocuind în Comanda anterioară

Ceva care m-a salvat o grămadă de timp în terminal este să descopăr cum să înlocuiesc ceva din comanda anterioară. Dacă greșesc ceva sau trebuie doar să înlocuiesc o opțiune din comanda anterioară, pot folosi un ^ cheie pentru a trage cuvântul pe care l-am scris greșit, apoi altul ^ să pun în cuvântul sau opțiunea dorită.

Să vedem un exemplu. Să presupunem că vreau să fac ping la „maketecheasier.com” pentru a mă asigura că am conectivitate completă la Internet (inclusiv DNS). Dar dacă greșesc ceva, aș putea să apar un fel de eroare. Așadar, dacă fac ping accidental pe maktecheaser.com (lipsesc „i”), voi avea câteva probleme.

Pentru a înlocui opțiunea greșită de ortografie, pot tasta ^maktecheaser.com^maketecheasier.com, iar comanda va rula conform așteptărilor. Acesta este un exemplu simplu, dar să presupunem că executați o comandă lungă cu multe opțiuni sau direcționați greșit ieșirea sau erorile comenzii dvs. Putând înlocui > pentru >> într-o comandă complexă este un salvator.

Bash Sfaturi și trucuri Exemplu de ping

Un alt exemplu este cu systemd și systemctl comanda. Voi emite de multe ori diferite systemctl subcomenzi, cum ar fi pornirea, oprirea, activarea sau dezactivarea unui serviciu. Pot doar să le scot cu ^start^enable, ceea ce îmi va economisi timp.

!!

Acesta este unul foarte util într-un scenariu specific care mi se întâmplă foarte mult. !! (bang-bang) va trage complet comanda anterioară. S-ar putea să nu pară util, dar dacă vă gândiți de fiecare dată când introduceți o comandă care trebuie executată sub privilegii de super utilizator, veți începe să înțelegeți unde este util acest lucru.

Un exemplu grozav este scripturile de instalare. Să presupunem că rulați un script de instalare cu „./SCRIPT-NAME.sh” și spune că trebuie să-l rulați cu super-privilegii de utilizator. Doar tastați sudo !!, introduceți parola și plecați la curse. Economisește o grămadă de timp și, odată ce obții acea secvență în memoria musculară, vei putea să o faci mai repede decât atunci când greșeai.

Sfaturi și trucuri Bash Bang Bang

Trecerea argumentelor din comenzile anterioare

Folosind !$, putem trece ultimul argument de la o comandă la comanda curentă și, cu unele ușoare variații, putem transmite oricare dintre argumente la comanda noastră curentă.

Să ne uităm la câteva exemple. Dacă editez un script, pot folosi comanda nano samplescript.sh. Odată ce am terminat cu acel script, vreau să-l fac executabil, așa că pot schimba permisiunile octale la 755. Pentru a face acest lucru, aș putea folosi chmod 755 !$ comanda. Apoi, pentru a extrage din nou numele scriptului, aș putea folosi ./!:2 pentru a trage în jos al doilea argument.

Argumente despre sfaturi și trucuri Bash

Câteva alte exemple:

Puteți să vă înlocuiți numerele pentru a trage orice argumente doriți. Bash va păstra aproape 100 de argumente la atingere cu această metodă și puteți lucra cu ușurință rapid prin anumite sarcini minore precum aceasta.

Sper că ți-au plăcut aceste sfaturi și trucuri Bash pentru a te ajuta să lucrezi mai inteligent în terminal. De asemenea, ar trebui să aflați despre variabilele Bash și caracterele speciale.

Legate de:

  • Cum se execută comenzile Bash în fundal în Linux
  • Utilizați aceste comenzi rapide de la tastatură pentru a vă deplasa rapid în Bash
  • Ce este bashrc și de ce ar trebui să îl editați

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

You may also like...