Simptomele unei plăci grafice defecte și cum să le remediați

Simptomele unei plăci grafice defecte și cum să le remediați

De la jocuri video la lucrări profesionale 3D, o placă grafică este o piesă esențială a kitului pentru cei care doresc să-și împingă computerele la următorul nivel de redare grafică. Din păcate, așa cum se întâmplă de obicei cu adăugarea de hardware suplimentar la un computer, plăcile grafice vin cu propriile seturi de probleme și probleme. Acest lucru îl face frustrant pentru utilizatorii care nu sunt foarte experimentați cu plăci grafice și cum să diagnosticheze erorile.

Ce fel de probleme poate crea o placă grafică și cum le puteți remedia?

Simptomele

Blocări computer

Plăcile grafice care au devenit necinstite pot provoca blocarea unui computer. Aceste blocări pot fi variate, de la un simplu ecran albastru, la un „blocaj” (în care computerul îngheață, dar nu afișează un ecran albastru), până la reporniri aleatorii și oprire. Nu fiecare blocare va fi cauzată de placa grafică, dar dacă aveți activate stocările de memorie și dau vina pe driverul plăcii grafice, puteți spune în siguranță că este vinovatul.

Artifacting

Când ceva nu merge bine cu placa grafică, este posibil să observați acest lucru prin intermediul unor imagini bizare pe ecran. Acest lucru se datorează faptului că placa grafică este modul în care computerul „atrage” pe monitor. Culorile vor arăta ciudat, modelele 3D se vor întinde fără motiv, va apărea „zăpadă digitală” sau întregul ecran va fi acoperit cu gunoi vizual.

Sunete puternice ale fanilor

Când porniți un software care utilizează grafică 3D (sau chiar și când porniți computerul!), S-ar putea să auziți ce sună ca un avion mic cu jet care decolează în interiorul computerului. Acesta este sunetul revelator al unuia dintre fanii sistemului dvs. care intră în ore suplimentare. Dacă acest ventilator este cel de pe placa dvs. grafică, ar putea fi un semn că ceva nu este prea bine cu el.

Se blochează șoferul

Uneori, veți folosi computerul în mod normal atunci când ecranul se înnegrește pentru câteva secunde. Când se întoarce, veți fi informat că driverele video s-au blocat și au trebuit repornite. Acest lucru nu vă va bloca întregul computer, dar poate fi foarte enervant dacă se întâmplă frecvent.

Ecrane negre

Uneori nu veți vedea deloc indicii vizuale! O placă grafică rău poate decide pur și simplu să nu mai funcționeze și să nu afișeze nimic. Va trebui să recurgeți la grafică integrată sau la o placă grafică ieftină „de aruncat” pentru a vedea dacă cardul dvs. sau monitorul acționează. Dacă funcționează cu oricare dintre acestea, cel mai probabil este vina plăcii dvs. grafice.

Remediile

Deși multe dintre cele de mai sus sunt simptome ale unei plăci grafice pe moarte, nu este așa mereu înseamnă că este pe drum. Există câteva lucruri pe care le puteți încerca să remediați placa grafică înainte de a judeca definitiv asupra acesteia și de a cumpăra una nouă.

Schimbați driverele

placă-grafică-probleme-drivere

Driverele pentru plăci grafice pot fi nestatornice. Dacă sunt depășite, pot cauza probleme atunci când jucați jocuri mai moderne. Dacă placa grafică este veche, driverele mai noi pot face mai mult rău decât bine pentru stabilitatea sistemului. Uneori veți avea o placă grafică foarte recentă și drivere actualizate, iar computerul dvs. se va prăbuși în continuare, indiferent!

Dacă nu v-ați actualizat driverele plăcii grafice de ceva timp, actualizați-le prin NVidia, AMD, sau Intel, în funcție de ceea ce face cardul dvs. Alternativ, dacă ați actualizat recent driverele, încercați să readuceți driverul la o dată anterioară sau să instalați driverele mai vechi prin arhiva de driver a furnizorului.

Cool It Down

termometru-probleme-card-grafică

Există șansa ca placa grafică să întâmpine probleme din cauza supraîncălzirii. Acest lucru va fi deosebit de relevant dacă erorile se întâmplă numai după redarea graficelor 3D pentru o perioadă de timp sau dacă observați că ventilatorul plăcii dvs. grafice devine extrem de puternic în timpul redării. Dacă acesta este cazul, încercați să verificați temperatura plăcii dvs. grafice și să vedeți cât de fierbinte se încălzește.

Puteți combate supraîncălzirea îndepărtând placa grafică și curățând orice praf cu aer comprimat. Puteți chiar să deschideți cardul în sine și să reîmprospătați pasta termică din interior, deși acest lucru nu ar trebui încercat de începători. Există, de asemenea, instrumente pentru reglarea ventilatorului și a ieșirii grafice a plăcii grafice, cum ar fi MSI Afterburner.

Asigurați-vă că este așezat corespunzător

Plăcile grafice trebuie să fie așezate corespunzător în sloturile PCi pentru a funcționa eficient. Dacă necesită prize suplimentare de alimentare pentru a funcționa, acestea trebuie conectate ferm, fără spațiu de mișcare. Nerespectarea oricăruia (sau a ambelor!) Poate cauza erori legate de placa grafică. Asigurați-vă că cardul este introdus corect în PCi și înșurubat. Asigurați-vă că orice conector de alimentare necesar pentru funcționare este fixat corespunzător în unitate.

Verificați cablul video

În cazul în care cablul de la computer la placa grafică se strică, poate crea efecte vizuale ciudate. Dacă se întâmplă ceva ciudat din punct de vedere vizual, asigurați-vă că cablul video este conectat corect pe ambele părți sau înlocuiți cablul.

Verificați monitorul

Problemele vizuale nu pot fi chiar deloc placa grafică, ci un semn că monitorul este pe cale să iasă. Dacă niciuna dintre cele de mai sus nu funcționează, încercați să înlocuiți monitorul sau placa grafică. Dacă problema dispare, orice ai înlocuit a fost vinovatul.

Înlocuiți cardul

Uneori, totuși, simptomele sunt pur și simplu un semn al unei cărți care depășește vârful. Dacă bănuiți cu adevărat că nimic nu poate readuce cardul din starea sa actuală, puteți încerca să achiziționați o placă grafică foarte ieftină pentru a o vedea dacă funcționează pe computerul dvs. Dacă problemele se opresc, luați în considerare cumpărarea unui card nou mai bun!

Grafică Fix

Deși sunt excelente pentru redarea spațiului 3D, plăcile grafice pot veni cu propriile probleme și probleme. Acum știți principalele simptome pe care le poate provoca un card defect și, de asemenea, știți ce să faceți înainte de a declara un card grafic defect.

Doriți să aflați mai multe despre cum să profitați la maximum de jocurile dvs.? Aflați ce este sincronizarea v și dacă îl activați sau dezactivați. Sau consultați ghidurile noastre despre cum să utilizați setările AMD Radeon și panoul de control Nvidia.