Single Sign On (SSO) – Ce este și ar trebui să îl utilizați?

Single Sign On (SSO) - Ce este și ar trebui să îl utilizați?
⏱️ 4 min read

Single Sign On (SSO) vă scutește de problemele oferite de acreditări pentru accesarea site-urilor. Cu toate acestea, într-adevăr rezolvă problemele legate de parolă sau creează în schimb mai multe probleme? În acest articol voi explica SSO, astfel încât să puteți decide dacă aceasta este o soluție bună pentru dvs.

Este foarte enervant atunci când trebuie să tastați parole de mai multe ori. Sigur, ați putea folosi un manager de parole, dar mulți dintre noi nu avem încredere în managerii de parole, chiar și pentru parolele mai puțin importante. La urma urmei, dacă un manager de parole este piratat, toate parolele dvs. sunt expuse și acest lucru ar putea duce la iad. Și mai mult, cred că mulți utilizatori nici măcar nu știu că există manageri de parole.

Nu există altă modalitate decât să vă introduceți acreditările de milioane de ori pe zi? Nu chiar – uneori SSO ar putea fi o opțiune pentru a vă face viața mai ușoară în ceea ce privește parolele.

Ce este SSO?

Mai simplu spus, SSO este o tehnologie care vă permite să vă conectați o singură dată și să obțineți acces la un sistem conectat de site-uri / rețele, fără a fi nevoie să furnizați acreditări pentru fiecare dintre ele.

Ar fi trebuit să vedeți butonul „Conectați-vă cu Facebook” pe unele site-uri. Cu datele de conectare de pe Facebook puteți crea acum un cont sau vă puteți conecta la mai multe site-uri fără a fi nevoie să configurați nume de utilizator și parole diferite pentru fiecare dintre aceste site-uri. Acesta este un exemplu de SSO.

În mod similar, când vă conectați la Gmail și apoi mergeți la un alt serviciu Google, nu trebuie să vă conectați din nou. Acest lucru funcționează și atunci când alegeți să „Conectați-vă cu Google” pe sitea care implementează SSO cu Google.

Puteți verifica definiția SSO în Wikipedia dacă doriți să aflați mai multe despre asta.

Avantajul SSO – Confort

Deoarece nu trebuie să vă amintiți mai multe parole, acest lucru îmbunătățește experiența utilizatorului și productivitatea! Chiar dacă SSO nu a avut alte avantaje, acest lucru singur este mai mult decât suficient.

Dezavantajul SSO – Un singur punct de eșec

Problema cu SSO este că utilizați un singur set de acreditări de conectare cu multe site-uri. Dacă parola dvs. este compromisă, sunt afectate mai multe site-uri / sisteme. Această parolă devine o singură țintă de mare valoare și, în mod natural, hackerii vor depune mai mult efort în piratarea acesteia. Protejarea acreditării dvs. SSO a devenit acum mai importantă decât înainte.

sso-02-login-securizat

Ar trebui să folosesc SSO sau Nu?

Nimeni nu poate răspunde la această întrebare pentru tine! Acum, după ce cunoașteți avantajele și dezavantajele SSO, puteți decide singur. SSO nu reprezintă un risc de securitate în mod implicit. Nu vă protejați datele de conectare.

Uneori ești forțat să folosești SSO chiar dacă nu îți place. Unele site-uri oferă doar autentificare SSO fără alte alternative de înregistrare a unui cont. Un site bun va oferi SSO (de exemplu conectare cu Facebook, G + sau orice altă terță parte) în plus față de propriul mecanism de conectare. În acest caz puteți alege. Dacă nu oferă această alegere, singura dvs. alternativă este să nu utilizați deloc site-ul dacă nu vă simțiți confortabil cu SSO.

Practic, nu utilizați SSO chiar dacă este oferit ca opțiune atunci când vă ocupați de date sensibile. Există multe cazuri când SSO este complet exclus. Pentru date extrem de sensibile, cum ar fi conturile bancare sau orice altceva în care securitatea este de o importanță capitală, fără a menționa acele cazuri în care este necesară autentificarea în doi factori (de exemplu, o parolă și un simbol de securitate), nici măcar nu vă gândiți la SSO.

Pe de altă parte, dacă vă conectați la un site pentru distracție (de exemplu, o rețea socială, un forum sau un site de știri) și nu păstrați date sensibile acolo, ați putea lua în considerare SSO. Chiar dacă parola dvs. este compromisă, acest lucru nu duce de obicei la daune reale. S-ar putea să fie neplăcut să vi se pirateze contul de Facebook, dar nu este nimic în comparație cu un cont bancar pirat sau cu un sistem nuclear!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x