Sistemul nostru actual de fișiere și foldere este defect?

Sistemul nostru actual de fișiere și foldere este defect?

De când computerele personale au apărut pentru prima dată pe piață, sistemele lor de fișiere au fost organizate într-un mod foarte similar cu metoda pe care o folosim pentru organizarea lucrurilor din lumea fizică. Bibliotecile, arhivele istorice, evidența spitalelor și multe alte lucruri sunt organizate într-o manieră ierarhică pentru a facilita evocarea oricărei informații de care am avea nevoie în orice moment. În mod similar, computerele funcționează cu un singur director rădăcină și o ierarhie de subfoldere care ne permit să căutăm cu ușurință la orice fișier dorim. Am folosit acest sistem pentru cea mai bună parte a istoriei înregistrate, ceea ce pune întrebarea: Putem face mai bine?

Cum este defect sistemul?

Pentru a răspunde la întrebarea pe care am pus-o mai devreme, trebuie să ne gândim dacă sistemul de fișiere și foldere are defecte. Se pare că există de fapt o problemă enormă cu modul în care ne organizăm datele: fișierul tipic de pe un computer de astăzi este mai mult decât un simplu document; este multimedia care poate fi organizat în mai multe moduri, cu multe atribute atașate fiecărei date. Filmele – pentru a sublinia un exemplu – au un gen, actori principali, o coloană sonoră, un regizor și multe alte lucruri care pot face dificilă clasificarea lor într-o structură de date cu un singur atribut.

Cu ce ​​criteriu alegeți să vă organizați în cele din urmă colecția de filme? Dacă îl organizați în funcție de gen (acțiune, comedie, thriller etc.), puteți găsi un film cu ușurință doar folosind acel aspect special atunci când navigați prin colecția dvs. Cu alte cuvinte, ți-ar lua destul timp să găsești un film regizat de cineva căruia îi place să se aventureze în diferite genuri.

O privire asupra sistemului Solu

În 16 octombrie 2015, un jurnalist de la BBC am mers să văd câțiva dezvoltatori finlandezi realizarea unui sistem informatic menit să revoluționeze modul în care ne organizăm fișierele. Numit Solu, acest mic dispozitiv bazat pe ecran tactil se poate conecta la monitor și are un sistem de fișiere în stil hartă. Nu există foldere și nu există fișiere. Tot ce vedeți sunt pictograme care arată proiectele și modul în care sunt împărțite. Nu există multe detalii despre acest sistem și este puțin probabil ca Solu să ajungă la utilizarea obișnuită. Tot ce știm este că dezvoltatorii i-au spus jurnalistului că sistemul de fișiere promovează productivitatea. Acest lucru nu este extrem de util, dar bănuiesc că este doar o hartă a proiectului care duce la o serie de aplicații grupate după funcție și importanță. Acesta rulează, la urma urmei, pe o versiune de Android foarte puternic modificată.

Visul spart al Microsoft: WinFS

filesfolders-winfs

Din 2003, Microsoft dezvoltă un nou sistem de fișiere care să înlocuiască ierarhia fișierelor de fișiere pe care o cunoaștem și o iubim cu toții. WinFS trebuia să fie lansat cu Windows Vista în 2006, dar dezvoltarea a fost semnificativ mai lentă decât se aștepta. Promitea o ierarhie de baze de date relaționale, care ar organiza fișiere pe baza diferitelor relații pe care le posedă între ele. Unul dintre dezavantajele acestui sistem a fost faptul că acesta prezenta mai multe complicații programatorilor care doresc să-l folosească pe deplin în noile lor versiuni. Da, există multe alte sisteme de fișiere care încearcă să reproducă acest lucru, dar există într-un vid undeva pe internet dintr-un motiv.

În timp ce bazele de date relaționale ar putea facilitează navigarea oamenilor în computerele lor, acestea reprezintă o provocare incredibilă pentru programatorii care ar folosi mai degrabă ierarhia fișier-folder. Adevărul este că utilizarea bazelor de date relaționale complică lucrurile excesiv.

O ierarhie neîntreruptă

În trecut s-au făcut multe încercări de a înlocui ierarhia pe care o folosim în prezent pentru a ne răsfoi fișierele. Majoritatea dintre ei au înregistrat cantități limitate de succes în unele comunități de nișă, dar metoda încercată și adevărată de utilizare a fișierelor, folderelor și subfolderelor își depășește dezavantajele prin simplitatea sa atât pentru utilizator cât și pentru dezvoltator. Deși este într-adevăr dificil să se clasifice toate tipurile de date, este ușor de învățat să se utilizeze și nu necesită mult cod complicat.

Cunoașteți alternative care ar putea învinge sistemul de fișiere tradițional? Spune-ne despre asta într-un comentariu!