Socket AMD AM5: Ghid Complet pentru Aflarea Tuturor Detaliilor

AMD AM5 socket - motherboards, price, release date, and more
⏱️ 28 min read

Socketul AMD AM5 este viitorul standard în ceea ce privește conectivitatea plăcilor de bază pentru procesoarele AMD. Această tehnologie va fi integrată pentru prima dată în arhitectura Zen 4, care va fi lansată în 2022. Prin intermediul acestui socket, utilizatorii vor fi capabili să utilizeze procesoare puternice cu performanțe îmbunătățite și eficiență sporită. Unul dintre avantajele importante ale socketului AMD AM5 este compatibilitatea cu tehnologiile viitoare și performanța superioară oferită de procesoarele AMD. Cu această tehnologie, utilizatorii vor avea acces la o experiență mai fluidă și o îmbunătățire a performanței în timpul gaming-ului și realizării de sarcini mai complexe. În concluzie, socketul AMD AM5 este un pas înainte în ceea ce privește tehnologia și performanța procesoarelor, astfel încât să puteți experimenta toată puterea și calitatea la care aspirați.

Odată cu lansarea recentă a noii linii de procesoare Zen 4 de la AMD, se pare că soclul AM4 a ajuns în sfârșit la capătul liniei. A servit bine AMD, deoarece a fost soclul lor principal care a format baza pentru orice, de la primele procesoare Ryzen (în 2017) până la cel mai recent procesor Ryzen 7 5800X3D care a fost lansat în urmă cu câteva luni. În multe cazuri, a fost nevoie doar de o actualizare a BIOS-ului pentru a face chiar și cele mai vechi plăci de bază AM4 capabile să ruleze cele mai noi procesoare. Dar, din păcate, odată cu trecerea industriei la standarde mai noi, cum ar fi DDR5, AMD este forțat să se adapteze și, cu procesoarele Ryzen 7000 bazate pe Zen 4, au venit cu o nouă platformă de socket numită AM5.

Soclu AMD AM5: placă de bază, data lansării, preț și multe altele (2022)

Această schimbare a tipului de priză de la AM4 la AM5 a provocat o oarecare confuzie în rândul pasionaților de computere. Ce înseamnă trecerea la socket AM5 în ceea ce privește performanța și upgrade-urile de caracteristici? Vom răspunde la asta în acest articol. Am colectat toate informațiile relevante de care ar putea avea nevoie vreodată despre noul soclu AMD AM5. Detaliem diferitele aspecte noi atât ale noului procesor socket AM5, cât și ale procesoarelor Zen 4 pentru a vă arăta principalele diferențe pe care le au față de omologii lor din ultima generație. Un lucru pe care ar trebui să-l rețineți, totuși, este că toate aceste informații se bazează pe detaliile împărtășite de AMD și încă nu avem experiență practică cu plăcile de bază AM5 și procesoarele Zen 4.

Ce este soclul AMD AM5?

AMD a anunțat pentru prima dată lansarea noului socket AM5 în ianuarie 2022, dar la momentul respectiv, compania nu a dezvăluit detalii despre setul său de caracteristici. Dar, pe măsură ce timpul a trecut, au fost lansate din ce în ce mai multe informații despre priză și acum putem, cu o oarecare încredere rezonabilă, să spunem că mufa AM5 aduce multe la masă.

Noul design de cip de la AMD (imagine bună: AMD)

Noua platformă AM5 nu aduce doar doza obișnuită de îmbunătățiri ale performanței pe care o vedem la fiecare generație, dar noua platformă este o îndepărtare masivă de AM4 atât în ​​ceea ce privește filozofia de design, cât și setul de caracteristici. De asemenea, reproiectarea schimbă aproape fiecare aspect al prizei, de la pinout (PGA la LGA) până la includerea de grafică integrată.

În plus, AMD a schimbat chiar și designul radiatorului integrat, care a fost un standard de zeci de ani. Deci, care sunt toate schimbările noi cu socketul AM5 și vin cu sacrificii? Vom explora asta în următoarea noastră secțiune.

AM4 vs AM5: Care este diferența?

Socket-ul AM4 este disponibil de cinci ani și a fost folosit în trei familii de chipset-uri. Din 2017 până în 2022, în ciuda suportului CPU, socket-ul a rămas în mare parte neschimbat. De fapt, ultima actualizare majoră a platformei AM4 a venit cu chipset-urile din seriile Zen 2 și Ryzen 5000, încă din 2019, când au actualizat interfața PCI Express de la 3.0 la 4.0.

Această stagnare a creat un scenariu ciudat în care procesoarele AMD înregistrează o creștere regulată a performanței în fiecare an, dar le lipsesc cele mai avansate standarde. De exemplu, procesoarele strălucitoare Zen 3 nu acceptă memoria DDR5 sau PCIe 5.0, un standard care este suportat de procesoarele rivale Intel. Dar AMD s-a trezit în cele din urmă din acest somn tehnologic și a cerut încetarea socket-ului AM4, dând startul erei renașterii pentru procesoarele sale PC.

Adăugarea suportului DDR5

Cea mai semnificativă schimbare a soclului AM5 de la AMD este că în sfârșit suportă RAM DDR5. Spre deosebire de Alder Lake de la Intel, totuși, unde alegerea memoriei era opțională (a fost acceptată DDR4), soclul Procesoarele AM5 vor suporta doar DDR5 (deocamdata cel putin). Ceea ce înseamnă aceasta este că, dacă aveți un vechi kit RAM DDR4, nu îl veți putea folosi cu noile plăci de bază AM5.

AM5-DDR5-ZEN 4
Mici diferențe între modulele DDR4 și DDR5

Și aici vedem prima diferență cu AM4, care chiar și în ultima sa iterație cu Placa de bază din seria 500 nu suporta DDR5 memorie. De ce noul soclu AM5 nu este compatibil cu DDR4? Știm acum că DDR5 necesită o modificare a pinout-ului, deoarece noul tip de memorie are un controler de tensiune încorporat. Prin urmare, această schimbare ar putea fi o necesitate, deoarece proiectarea mai multor plăci pentru diferite tipuri de memorie poate fi greoaie.

Nevoie de PCIE 5.0 (sau nu)

Cealaltă schimbare semnificativă care vine cu priza AM5 este suport pentru PCI Express 5.0. AM4 a văzut o actualizare de la PCIe 3.0 la 4.0 cu plăcile de chipset din seria 400, dar nu a primit niciodată un upgrade Gen 5. Cu toată valoarea sa, nu știm cu adevărat care va fi efectul său asupra performanței, cel puțin în viitor. din apropiere. Chiar și astăzi, cu cele mai puternice GPU-uri, aproape că nu vedem niciun beneficiu de performanță din trecerea de la PCIe Gen 3 la PCIe Gen 4.

Deci, pentru cei care se întreabă cum va arăta upgrade-ul de la PCIe Gen 4 la Gen 5. Nu prea mult, am spune noi. Cu excepția cazului în care copiați sute de gigaocteți de date pe SSD-ul dvs. PCIe Gen 5, nu este ceva de așteptat, deoarece impactul său în lumea reală nu se va simți în anii următori.

În ceea ce privește motivul pentru care AMD a lansat un upgrade DDR5 cu soclu AM5 și nu AM4, pur și simplu nu avem un răspuns. Dar văzând faptul că PCIe 5.0 necesită toleranțe mai strânse și bucle de circuit mai scurte, putem presupune că AMD pur și simplu nu era pregătită să se angajeze pe deplin la o reproiectare totală a platformei AM4. Asta înseamnă că, în acest moment, aproape toate plăcile de bază AM4 vor suporta doar memorie DDR4, iar plăcile de bază AM5 vor suporta doar DDR5.

Noua platforma LGA 1718

Trecând de la noile cerințe de memorie și PCI 5.0, AMD a profitat și de această ocazie pentru a trece la un nou standard de socket. Cu socket-ul AM5, AMD renunță în sfârșit la interfața PGA (Pin Grid Array) a socket-ului AM4 pentru una mai convențională. matrice de fascicule de sol interfață (LGA). Aceasta este o schimbare semnificativă pentru AMD, care a rămas cu interfața PGA în ultimul deceniu.

Intel, pe de altă parte, a făcut această schimbare pentru procesoarele sale în era LGA775, când încă folosim procesoare Pentium 4 și nu ne-am uitat niciodată înapoi.

LGA1178-AM5-placa de baza
Noul soclu LGA1718 de la AMD

De ce a trecut AMD la un nou tip de priză?? Mulți oameni din industrie au susținut că această mișcare către LGA a fost în mare parte un produs al feedback-ului clienților. Este mult mai ușor să rupi pinii de contact de pe CPU decât să rupi pinii de pe placa de bază. De asemenea, plăcile de bază stricate tind să fie mult mai ieftin de înlocuit decât un procesor stricat și, probabil, din acest motiv AMD s-a îndreptat către standardul LGA.

Acum, în domeniul performanței, trecerea la o priză de tip LGA nu duce neapărat la niciun câștig absolut, dar poate duce la alte beneficii atunci când schimbați pinout-ul. Și spre surprinderea nimănui, AMD a făcut exact asta. Noul soclu AM5 vine cu 1718 pini LGA, mult mai mult decât cei 1331 pini pe care i-au avut pe soclurile lor AM4.

Această configurație pune soclul AM5 într-un număr similar cu LGA1700 de la Intel. Nu este o surpriză, deoarece procesoarele au seturi de caracteristici similare. Ambele au în esență 28 de benzi totale de conectivitate, deși sunt împărțite ușor diferit. AMD folosește o legătură PCIe cu patru benzi la chipset și oferă încă 24 de benzi PCI Express pentru grafică și stocare, în timp ce Intel folosește opt benzi DMI 4.0 pentru a se conecta la chipset și apoi oferă 20 de benzi PCIe pentru stocare și grafică.

Creșterea numărului de pini pe AM5 față de AM4 înseamnă, de asemenea, că AMD a reușit să-și crească capacitatea maximă la 230 de wați, permițând ultimelor procesoare Ryzen 7000 să aibă un TDP maxim de 170 de wați (putere termică de design). Această livrare de putere mai mare, potrivit multor experți, va permite AMD să dezvolte procesoare mai puternice care necesită mai multă putere. Așadar, chiar dacă compania decide să producă procesoare mai puternice în viitor, socket-ul AM5 poate face față cerințelor acestora, făcându-l ceva pentru viitor.

Revenirea graficii integrate

AMD a avut o relație interactivă cu grafica integrată în era Ryzen. Procesoarele Ryzen din prima generație erau doar CPU, dar apoi AMD a creat 2400G și 2200G, care au renunțat la jumătate din nucleele procesorului în favoarea grafică Vega integrată. De atunci, AMD a continuat să domine generația în ceea ce privește grafica integrată, grafica Vega fiind deosebit de populară în segmentul laptopurilor.

Cu toate acestea, majoritatea cipurilor desktop de ultimă generație de la AMD nu au inclus niciodată grafică integrată și s-au bazat în întregime pe plăci grafice pentru ieșirile de afișare. Însemna că nu poți folosi procesorul fără o placă grafică, ceea ce nu a fost cazul Intel, deoarece aproape toate procesoarele lor aveau o formă de grafică integrată, oricât de slabă putere. Un beneficiu potențial al abordării Intel a fost că se putea oricând să se descurce cu grafică integrată și să adauge o placă grafică mai târziu.

Vega-Graphics-AMD
Vega Graphics a dus grafica integrată la noi culmi

Cu seria Zen 4 Ryzen 7000, AMD pare să ia aceeași cale ca Intel și va include grafică RDNA 2 în toate procesoarele sale. Pot exista modele care dezactivează GPU-ul în viitor, dar deocamdată, grafica integrată este standard pe toate procesoarele compatibile cu AM5. Aceasta este o veste bună, deoarece grafica AMD RDNA 2 este destul de capabilă, iar una dintre principalele vitrine pentru aceasta este consola portabilă Steam Deck, care utilizează un RDNA cu 8 nuclee 2 procesoare grafice.

Este încă prea devreme pentru a spune, dar pe baza specificațiilor potențiale, grafica Ryzen 7000 ar putea fi la egalitate cu Radeon RX 6400 dedicat, nu o soluție puternică, dar capabilă să se ocupe jocuri 1080p.

Caracteristici și îmbunătățiri ale performanței Ryzen 7000

Privind la conferința de presă, arhitectura Zen 4 de la AMD nu este la fel de revoluționară ca, să zicem, Alder Lake, deoarece încă se lipește de arhitectură universală single-core in loc de Abordarea hibridă mic-mare a Intel. Dar asta nu înseamnă că Zen 4 nu aduce schimbări majore pe masă.

intel-performanță-hibrid
Noua arhitectură hibridă a Intel

Fiind primele procesoare 5nm x86 care au ajuns pe piață, AMD are din nou un avantaj față de Intel când vine vorba de procesul de producție, deoarece Intel este încă blocat pe procesul său Intel 7 (10nm). Această îmbunătățire arhitecturală a dus la unele îmbunătățiri impresionante de performanță care au fost dezvăluite la evenimentul de lansare a lui Zen 4. CEO-ul AMD, Lisa Su, a susținut că noile lor procesoare Zen 4 vor putea atinge o viteză maximă de creștere de 5,7 GHz, care este cu 0,8 GHz mai mare decât Ryzen 9 5950X din generația anterioară.

Totuși, nu este vorba doar despre viteze mai mari ale ceasului. Îmbunătățirile IPC (instrucțiuni pe ciclu) au fost în centrul poveștii Zen a AMD, iar noile procesoare Zen 4 nu sunt diferite. AMD a susținut că noul procesor va avea cel puțin Performanță IPC cu 13% mai bună decât Zen 3, care a fost deja o îmbunătățire uriașă în comparație cu Zen 2 (19%). Zen 2, la rândul său, a oferit o îmbunătățire medie de 15% a IPC în comparație cu arhitectura Zen originală.

AMD nu a furnizat detalii despre sursa exactă a îmbunătățirii cu Zen 4, dar câștigurile IPC pot proveni, în general, dintr-o varietate de surse, inclusiv cache-uri mai mari, cache-uri cu latență mai mică, buffer-uri mai adânci, rutarea pistelor mai mari și alte actualizări arhitecturale.

Zen4-Arhitectura-AM5
Fotografie prin amabilitatea: AMD

Împreună, o creștere cu 16% a vitezei de ceas (gen peste gen) și o creștere cu 13% a IPC înseamnă că cele mai noi procesoare de la AMD ar putea vedea mai mult decât Îmbunătățire cu 29% a performanței cu un singur thread. Toate acestea și nu vedem câștigurile de eficiență pe care le permite noul proces de fabricație. În esență, această creștere a performanței înseamnă că AMD este din nou gata să recupereze coroana de performanță cu un singur thread de la Intel.

Îmbunătățiri hardware: AVX-512 și matriță I/O nouă

Procesoarele Ryzen 7000 vin și cu instrucțiuni extinse pentru accelerarea AI prin intermediul Suport pentru instrucțiuni AVX-512. Acum, nu vrem să facem tehnică despre ceea ce presupune AVX-512, dar în esență este un set de instrucțiuni care accelerează anumite sarcini care implică compresie, procesarea imaginilor și calcul criptografic; oferind o putere de calcul de două ori mai mare în anumite scenarii.

AMD a descris că implementarea sa AVX-512 va avea o execuție „dublu-pompată”, cu o lățime de 256 de instrucțiuni. Ideea din spatele utilizării metodei pompei duble este de a minimiza penalitățile de frecvență asociate de obicei cu procesoarele Intel atunci când rulează încărcături de lucru AVX-512. Acest lucru ar putea avea ca rezultat performanță mai mică pe ceas decât metoda Intel, dar ceasurile mai mari vor compensa, evident, cel puțin o parte din penalizare. Va trebui să așteptăm să aflăm mai multe despre ce aduce această nouă implementare, dar le plac multor postări media eurogamer au arătat că seturile de instrucțiuni AVX-512 pot avea un impact extraordinar atunci când vine vorba de emularea jocului.

AM5-5nm-Zen 4
Credite de imagine: AMD

Noile cipuri Zen 4 îl folosesc și pe noul Proces de 6 nm pentru I/O. Se spune că noua matrice I/O de 6nm este o arhitectură de putere redusă bazată pe caracteristici preluate de la cipurile AMD Ryzen 6000, deci are caracteristici îmbunătățite de gestionare a consumului redus de energie și o paletă extinsă de stări de consum redus. AMD spune că acest cip consumă acum în jur de 20 W, ceea ce este mai puțin decât cu Ryzen 5000 și va oferi cea mai mare parte din economiile de energie pe care le vedem la Ryzen 7000. Noua matrice I/O, pentru prima dată, permite și hardware-ul – Codificare/decodare video accelerată, grafică ușoară și suport pentru mai multe afișaje.

În mod surprinzător, noua matriță I/O pare să aibă aproximativ aceeași dimensiune ca și matrița I/O de 12 nm din generația anterioară. Cu toate acestea, deoarece matrița de 6 nm este mult mai densă decât matrița de 12 nm a GlobalFoundries, ceea ce înseamnă că are mult mai mulți tranzistori. Este sigur să presupunem că GPU-ul integrat a consumat o bucată semnificativă din bugetul tranzistorului (posibil din cauza cache-ului integrat). Cel Mare Dispozitivul I/O de 6 nm va crește inevitabil costul cipurilordeoarece va fi mult mai scump decât matrița I/O matură de 12 nm pe care AMD a folosit-o în cipurile Ryzen 5000.

Data lansării AM5: Plăcile de bază AM5 sunt disponibile acum?

AMD a dezvăluit că va avea patru chipset-uri (deocamdată) pentru soclul AM5: B650, B650E, X670 și X670E. Primele care vor fi lansate vor fi chipseturile X670 și X670E, care vor fi disponibile la lansare pe 27 septembrie, în timp ce noile anunțate B650E și B650 vor sosi în octombrie.

AM5-Plăci de bază-Zen 4
Credite de imagine: AMD

În timp ce chipset-urile poartă nume diferite, AMD a declarat că toate vor folosi un singur cip, care va avea o gamă de opțiuni de conectivitate cu până la 24 de benzi PCIE 5.0 și 14 porturi USB Superspeed. AMD a susținut că acest lucru le oferă flexibilitatea de a oferi producătorilor opțiuni de conectivitate, toate concentrându-se pe fabricarea unui singur cip pentru a optimiza debitul și performanța.

Chipsetul X670E „Extreme” va suporta PCIe 5.0 pentru două sloturi grafice și un slot SSD M.2 NVMe. Acest chipset este conceput pentru plăcile de bază care vizează o capacitate de overclockare și conectivitate extreme, creând un nou nivel peste plăcile de bază actuale de top X570 de la AMD.

Chipsetul X670 va alimenta plăci de bază standard de înaltă calitate și va veni în multe configurații diferite, cu suport variabil PCIe. De exemplu, slotul M.2 de pe plăcile x670 va suporta PCI 5.0, dar nu toate sloturile 16x vor suporta PCIe 5.0. Aceasta oferă un subtier cu costuri reduse pentru plăcile de bază PCIe 4.0 X670, permițând pasionaților să evite plata costurilor suplimentare asociate cu PCIe 5.0.

În cele din urmă, chipsetul B650 va consta dintr-un singur cip pe placa de bază. AMD nu a specificat viteza conexiunii de la CPU la chipset, dar am presupune că este. lucrând la viteze PCIe 5.0 pentru a crește lățimea de bandă între CPU și chipset. Acesta este un domeniu în care utilizarea de către Intel a unei conexiuni DMI cu opt benzi pare superioară, deși AMD ar obține aceeași lățime de bandă totală folosind o conexiune PCIe 5.0 cu patru benzi.

Placi de baza AM5: Pret

Procesoare desktop AMD Ryzen 7000, împreună cu noile plăci de bază X670 și X670E AM5, lansare pe 27 septembrie. AMD a dezvăluit inițial cinci dintre viitoarele plăci de bază emblematice X670E, cu oferte de la MSI, ASRock, ASUS, Gigabyte și Biostar. Ulterior, compania a avut reprezentanți de la toți marii producători de plăci de bază să-și prezinte gama completă în timpul evenimentului. În timp ce câțiva furnizori și-au arătat noile modele, nu am primit detalii despre care va fi structura de preț a plăcii de bază AM5.

Placi de baza Asus-AM5
Cu amabilitatea imaginii: ASUS

Asus are în prezent o pagină dedicată liniei sale de plăci de bază X670E viitoare, deși nu puteți comanda niciuna dintre ele în momentul scrierii acestui articol. Vânzătorul nu a enumerat prețurile pentru aceste plăci de bază AM5. Cu toate acestea, un har salvator a fost faptul că AMD a dezvăluit prețul de pornire al plăcilor sale de bază B650 și B650E, care aveau să înceapă în 125 USD. Acestea vor fi disponibile începând cu 10 octombrie 2022.

Priza AM5: ce ne rezervă viitorul?

În această etapă, AMD nu ne oferă planuri concrete pentru ceea ce ne rezervă viitorul pentru soclul AM5, dar uitându-ne la toate versiunile anterioare ale AMD, putem face câteva speculații.

În primul rând, AMD nu a spus nimic despre integrarea V-cache-ului său proprietar în procesoarele sale mai noi. Acest lucru este destul de ciudat, deoarece V-cache-ul 3D a fost vestit ca următorul lucru important în procesoarele de consum (odată cu lansarea Ryzen 7 58000X3D) cu doar câteva luni în urmă. Deci, cu o încredere rezonabilă, putem spune că cel puțin unul dintre acele procesoare din seria Ryzen 7000 activate pentru V-cache va fi lansat în viitorul apropiat.

Roadmap-AM5-AMD-Zen 4
Cu amabilitatea imaginii: AMD

Cu toate acestea, la conferința lor Computex de acum câteva luni, AMD ne-a oferit o foaie de parcurs pentru ceea ce doresc să facă cu arhitectura CPU în general. Compania a dezvăluit că nu intenționează doar să-și continue arhitectura Zen 4 în viitorul apropiat cu o platformă „Zen 4c”. Dar ne-au oferit și o cronologie aproximativă pentru când ne putem aștepta la lansarea Zen 5 și Zen 5c. Procesoarele „c” sunt promovate ca soluții optimizate pentru cloud, cu un accent mai mare pe creșterea densităților de calcul și de bază.

O altă foaie de parcurs arată planurile AMD pentru piața procesoarelor mobile. Recent a lansat procesoare Ryzen 6000 seria „Rembrandt” cu arhitectură Zen 3+ combinată cu grafică RDNA 2, fabricate pe un nod de 6 nm. „+” din Zen 3+ se referă la interfața de memorie actualizată, care acum acceptă DDR5 și LPDDR5 pentru o lățime de bandă mai mare.

Următorul în serie va fi „Phoenix Point”, un design de 4 nm care combină nucleele CPU Zen 4 cu grafica RDNA 3, împreună cu AI Engine (AIE) de la AMD, rezultat din achiziția Xilinx. Acesta ar trebui să vină anul viitor, urmat de planurile AMD de a asocia nucleele Zen 5 cu un RDNA 3+ și un GPU AIE, intitulat „Strix Point”, în 2024. Acest procesor Zen5 va fi probabil fabricat la un viitor nod de producție.

Întrebări frecvente

Pot folosi vechiul meu procesor AMD AM4 cu un soclu AM5?

O întrebare frecventă pe care mulți s-ar putea pune este: Procesorul AMD AM4 poate încăpea în soclul AM5? Nu, nu veți putea folosi un procesor AM4 precum Ryzen 5600X sau orice altceva de pe platforma respectivă cu noile plăci de bază AM5. Motivul este destul de simplu: noul aspect al pinii mufei AM5 pur și simplu nu este compatibil cu niciunul dintre cipurile mai vechi.

Ryzen 7000-pini de contact CPU-AM5
Cu amabilitatea imaginii: ExecuFix

După cum am discutat deja, soclu-urile AM4 mai vechi foloseau un aspect PGA, unde pinii erau integrați în procesor, dar în cazul AM5, nu este cazul. Procesoarele de tip LGA au pini de contact metalici în partea de jos, care intră în contact cu pinii metalici aflați pe soclul procesorului. În plus, numărul de pini s-a schimbat și de la 1331 pe AM4 la 1718 pe AM5. Deci, chiar dacă AM5 ar fi un socket PGA, procesoarele mai noi nu l-ar suporta.

AM4 va fi întrerupt?

Deși AMD nu a anunțat oficial ce fac cu priza AM4 și plăcile de bază, avem câteva informații despre viitorul său, datorită unui interviu forbes cu Robert Hallock, directorul de marketing tehnic al AMD, din iunie. Când a fost întrebat dacă Ryzen 7 5800X3D va fi ultimul dintre procesoarele AM4. El a spus, “AM4 va continua, va continua și este cu siguranță foarte solicitat atât de la constructorii de bricolaj, cât și de la clienții sistemului. Ar putea fi mai mult AM4? Probabil? Dar nu am nimic concret de spus despre asta.

Socket AMD AM5: tot ce trebuie să știți
Acesta este un rămas bun de la AM4?

Ceea ce putem retrage din această afirmație este că, deocamdată, AMD va continua să-și producă procesoarele AM4, în special seria 5000, deoarece acestea sunt încă populare în spațiul OEM, dar în ceea ce privește procesoarele noi, nu ‘t. ai niste informatii.

Ce CPU va suporta noul socket AM5?

Cele patru procesoare Ryzen 7000 Zen 4 care vor fi lansate pe 27 septembrie vor suporta platforma AM5 deocamdată. Aceasta include procesoarele Ryzen enumerate mai jos:

Ryzen 9 7950X
Ryzen 9 7900X
Ryzen 7 7700X
Ryzen 7 7600X

linia ZEN4-AM5
Toate procesoarele compatibile cu AM5 recent lansate (Imaginea prin amabilitatea: AMD)

AM5 va fi compatibil cu DDR4?

Începând de acum, procesoarele socket AM5 precum seria Ryzen 7000 nu vor suporta DDR4, deoarece rulează exclusiv pe memorie DDR5. Dar acest lucru nu înseamnă că nu există un viitor în care AMD ar putea introduce un chipset, bazat pe soclul AM5, care să accepte DDR4. Ar trebui să ținem cont de faptul că DDR5 este considerabil mai scump decât DDR4, adesea mai mult decât dublu față de standardul mai matur.

De ce este așa? O parte din aceasta este evident stocarea cipurilor, care se va îmbunătăți în timp. Dar principala problemă nu este constrângerea de aprovizionare, ci faptul că DDR5 are un management al energiei încorporat, astfel încât RAM este pur și simplu mai scump de produs. În teorie, acest lucru face ca sistemul DDR5 să fie prea scump pentru majoritatea oamenilor, iar AMD ar putea vedea acest lucru ca un impediment pentru noua sa platformă și ar putea îndrepta către realizarea de chipset-uri mai ieftine compatibile cu DDR4 în viitor.

Cât timp va fi suportat socket-ul AM5?

AMD, la recenta conferință de lansare a lui Zen 4, a declarat: „La fel ca AM4, ne-am angajat să sprijinim platforma AM5 cu noi tehnologii și arhitecturi de ultimă generație până în 2025. Suntem foarte încântați de următoarea eră a desktop-urilor în creștere cu AM5..”

Cu aceasta, putem spune că Platforma Socket AM5 va exista pentru cel puțin încă două generații de procesoare (Pe baza ciclului anual de lansare al AMD.) Și aceasta este o veste grozavă, deoarece principalul său concurent, Intel, este renumit pentru că scăpa de tipurile de prize la fiecare câțiva ani. Acest lucru era de așteptat de la AMD, deoarece au avut un palmares excelent în ceea ce privește suportul pentru socketuri.

Vor funcționa răcitoarele AM4 pe AM5?

Răspunsul simplu la această întrebare este: da. La Computex 2022, în mai la începutul acestui an, AMD a confirmat că toate Procesoarele compatibile cu Socket AM5 vor putea folosi coolere Socket AM4. Asta după ce mai multe mărci de coolere pentru procesoare au confirmat deja că coolerele lor AM4 vor fi compatibile cu soclul AM5.

AM5-cooler-Compatibilitate-Zen4
Sunt compatibile toate, cu excepția celor două coolere CPU Noctua

Noctua, într-o postare pe blog, a declarat: „Toate radiatoarele Noctua și kiturile de montare care acceptă AM4 sunt compatibile cu soclul AM5, cu excepția NH-L9a-AM4 și NM-AM4-L9aL9i. Toate monturile Noctua AM4, cu excepția NH-L9a-AM4 și NM-AM4-L9aL9i, se conectează la filetele standard ale plăcii din spate ale AM4. Întrucât aceste fire de bază și modelul lor sunt identice pe AM4 și AM5, monturile noastre AM4 care se conectează la backplane-ul standard AMD sunt, de asemenea, compatibile cu AM5.

În mod similar, multe alte mărci precum Cooler Master și Arctic și-au făcut răcitoarele AM4 existente compatibile cu noile procesoare din seria AMD Ryzen 7000 care acceptă soclul AM5.

Soclul AMD AM5 și detaliile plăcii de bază neîmpachetate

AMD a câștigat rapid teren pe Intel în lumea CPU în ultimii ani datorită procesoarelor sale Ryzen, iar Zen 4 pare să fie cea mai promițătoare opțiune de până acum. Cu Zen 3, AMD a revendicat coroana de performanță generală pentru prima dată într-un deceniu, dar dafinul a fost de scurtă durată. Intel a răspuns cu procesoarele sale Alder Lake din a 12-a generație și a ocupat încă o dată primul loc pentru cel mai bun procesor pentru jocuri. Acum, cu îmbunătățiri continue IPC și viteze de ceas de 5,7 GHz cu seria Ryzen 7000, AMD poate lua în sfârșit coroana de performanță completă. Cu toate acestea, așa cum este cazul tuturor lucrurilor bune, are un cost. Cu noile standarde de memorie și placă de bază, costul total al construirii unui sistem AMD va crește, împingându-l cu mult peste bugetul multor entuziaști de computere. Creșterea costurilor va răni cu siguranță, dar sperăm doar că rezultatul final merită.

Veți face upgrade la plăcile de bază AM5 și procesoarele Ryzen 7000 la lansare? Spune-ne părerile tale despre această schimbare în comentariile de mai jos.

Recenta lansare a noii linii de procesoare Zen 4 de la AMD a adus o schimbare semnificativă a soclului, trecând de la AM4 la noul AM5. Această schimbare a venit cu multe îmbunătățiri majore, precum suportul pentru memoria DDR5 și PCI Express 5.0, dar și cu schimbarea interfeței socket-ului, trecând de la PGA la LGA. Deși pasionații de calculatoare au fost puțin confuzi în legătură cu această schimbare, acest articol furnizează toate informațiile necesare despre noul soclu AMD AM5, detaliind diferențele și caracteristicile sale față de soclul anterior AM4.
Încă o postare tehnologică s-a încheiat. Sper că ați găsit informațiile atractive și utile. Până la următoarea noastră întâlnire virtuală, nu uitați să vă împărtășiți pasiunea pentru tehnologie cu ceilalți și să vă bucurați de toate inovațiile care apar zi de zi!

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x