Solus OS Review

Solus OS Review
⏱️ 5 min read

Când vine vorba de distribuțiile Linux, înțelepciunea convențională spune că un sistem de operare este la fel de bun ca pachetele disponibile. De ce? Ei bine, software-ul contează! Cine dorește să utilizeze un sistem de operare atunci când nu este posibil să instalați Google Chrome, Steam, Skype și alte 100 de aplicații? Dezvoltatorii de sisteme de operare Solus, acesta este cine.

Solus OS este un nou sistem de operare Linux care nu se bazează pe nimic. Este o nouă abordare a Linux cu un mesaj: mai puțin este mai mult. Fără probleme cu setările sau opțiunile. Totul este îngrijit pentru tine înainte de timp.

Utilizare

Când porniți Solus OS, veți observa o singură bară de activități în partea de sus a ecranului. Acest panou unic este baza pentru mediul desktop dezvoltat de Solus. Acest desktop este cunoscut sub numele de Budgie. Este un mediu ușor de utilizat și simplu, bazat pe GTK3, și conceput în jurul ideii că utilizarea computerului nu ar trebui să fie o problemă.

Budgie are un meniu asemănător cu Windows, care poate căuta aplicațiile instalate din stânga și un centru de notificare, calendar și panoul de setări în dreapta. Tot ceea ce este desktopul Budgie este conținut în această mică zonă. Este oarecum îngrijit dacă te gândești la asta.

solus-os-budgie-settings

Acest mesaj este cel pe care Solus OS dorește să îl aplice întregului său sistem de operare, nu doar Budgie. Tot ce ar trebui să aveți nevoie este instalat din start: browser web, client torrent, playere muzicale și video, instrumente de birou, e-mail și chiar IRC.

Ideea este de a crea un sistem de operare bun, care să nu fie împiedicat de o cantitate masivă de pachete din care să alegeți. În schimb, se concentrează pe crearea unui sistem de operare bun, rapid și modern.

Instalare

Instalarea pentru sistemul de operare Solus este destul de similară cu ceva ce ați găsi atunci când instalați Antergos sau oricare dintre aromele Ubuntu. Când intrați în promptul de instalare, programul de instalare vă va cere să vă detecteze automat locația în scopuri de fus orar și de limbă.

După aceea, trebuie doar să apăsați butonul Următor și veți găsi țara în care locuiți deja selectată. De aici vi se va cere să selectați un aspect de tastatură. Funcția de detectare automată menționată anterior se ocupă de acest lucru, deci nu este nevoie să vă faceți griji aici.

solus-os-installation-flags

Odată setate fusul orar, limba și tastatura, vi se va cere să alegeți o locație de instalare. Aici cad ideile din jurul lui Solus. În niciun moment nu există nicio opțiune de a face o instalare automată. În schimb, vi se cere să împărțiți totul manual. Nu este tocmai primitor pentru noii utilizatori care ar putea avea nevoie de ajutor cu partiționarea.

solus-os-application-gparted

Acest lucru este bine, dar este un pic ciudat, având în vedere mesajul acestui sistem de operare. Nu este o afacere uriașă, deoarece instalațiile auto tind să meargă puțin, iar acesta este încă un sistem de operare destul de nou.

Când partiționarea este terminată, sistemul de operare își reia calea pe un proces de instalare cu aspect standard. Este ceva ce am văzut fără îndoială până acum, deși s-a adăugat un plus de fler. Utilizatorii finali își pot configura preferințele de nume de utilizator, nume de gazdă și bootloader.

Ce face ca Solus OS să fie special?

Pe scurt: faptul că nu este un derivat. Adevărul este că zilele noastre rareori vedem un nou sistem de operare Linux care vine împreună cu o misiune și un nucleu complet proaspăt. Cel mai adesea vedeți proiecte ambițioase care iau Ubuntu, Arch, Fedora etc. și construiesc ceva deasupra.

solus-os-desktop

Solus OS nu face asta. Totul este construit intern. Aceasta înseamnă Budgie și orice altceva. Acest lucru este foarte impresionant, având în vedere că acesta este un proiect gratuit, dar dacă te-ai săturat de Ubuntus și Fedoras din lume, acesta este probabil cel mai bun pariu pentru a obține cu adevărat ceva „proaspăt și nou”.

În afară de mantrele „mai puțin este mai mult” și „făcut aici”, Solus OS are și alte lucruri convingătoare despre el, care îl diferențiază cu adevărat. Pentru început, dezvoltatorii se angajează să pună desktopul pe primul loc. Aici nu se desfășoară niciun proiect de mobil sau tabletă. Tot ce dorește proiectul Solus OS este să facă un desktop Linux convingător, rapid și simplu pentru mase. Cine poate să se certe cu asta?

Concluzie

Deși Solus OS este nou, este clar pentru mine că pe măsură ce acest sistem de operare crește, va fi o alegere solidă atât pentru utilizatorii avansați, cât și pentru noii utilizatori Linux. Sigur, nu veți putea instala peste 1.000 de pachete, iar acest lucru este rău dacă sunteți obișnuiți ca anumite programe să fie acolo, dar dacă sunteți în mulțimea care dorește doar un browser web și un manager de fișiere, poate acest lucru este sistemul de operare potrivit pentru dvs.

Utilizatori Linux: ați trece de la distribuția dvs. curentă la sistemul de operare Solus? De ce sau de ce nu? Spune-ne mai jos!

Credit de imagine: seniorscomputer.net

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x