Stăpânirea comenzii „Kill” în Linux

Stăpânirea comenzii „Kill” în Linux
⏱️ 3 min read

Nu contează ce sistem de operare utilizați – cu siguranță veți da peste o aplicație care se comportă greșit, care se blochează și refuză să se închidă. În Linux (și Mac) există un „kill”Comandă pe care o puteți utiliza pentru a termina aplicația cu forță. În acest tutorial vă vom arăta diferitele moduri în care puteți utiliza comanda „kill” pentru a termina o aplicație.

Cum Se Remediază Datele Mobile Car...
Cum Se Remediază Datele Mobile Care Nu Funcționează Pe Android

Omoară comenzi și semnale

Când executați o comandă „kill”, de fapt trimiteți un semnal către sistem pentru a-i instrui să înceteze aplicația care nu se comportă corect. Există un total de șaizeci de semnale pe care le puteți utiliza, dar tot ce trebuie să știți este SIGTERM (15) și SIGKILL (9).

Puteți vizualiza toate semnalele cu comanda:

  • SIGTERM – Acest semnal solicită oprirea rulării unui proces. Acest semnal poate fi ignorat. Procesului i se acordă timp pentru a închide grațios. Când un program se închide cu grație, asta înseamnă că i se acordă timp pentru a-și salva progresul și a elibera resurse. Cu alte cuvinte, nu este obligat să se oprească.
  • SIGKILL – Semnalul SIGKILL forțează procesul să înceteze executarea imediată. Programul nu poate ignora acest semnal. Progresul nesalvat se va pierde.

Sintaxa de utilizare kill este:

Semnalul implicit (când nu este specificat niciunul) este SIGTERM. Când acest lucru nu funcționează, puteți utiliza următoarele pentru a ucide un proces cu forță:

sau

unde -9 steagul se referă la semnalul SIGKILL.

Dacă nu știți PID-ul aplicației, pur și simplu executați comanda:

și va afișa toate aplicațiile care rulează împreună cu PID-ul său.

ucide-găsește-pid

De exemplu, pentru a elimina aplicația Chrome, rulați comanda:

Rețineți, de asemenea, că puteți ucide mai multe procese în același timp.

PKill

pkill comanda permite utilizarea de modele extinse de expresie regulată și alte criterii de potrivire. În loc să utilizați PID, acum puteți ucide aplicațiile introducând numele proceselor. De exemplu, pentru a elimina browserul Firefox, rulați doar comanda:

Deoarece se potrivește cu un model de expresie regulată, puteți introduce și un nume parțial al procesului, cum ar fi:

Pentru a evita uciderea proceselor greșite, vă recomandăm să faceți un „pgrep -l [process name]”Pentru a enumera procesele de potrivire.

linux-kill-pgrep-command

Omoara-i pe toti

Killall folosește și numele procesului în locul PID și ucide toate instanțele procesului cu același nume. De exemplu, dacă rulați mai multe instanțe ale browserului Firefox, le puteți ucide pe toate cu comanda:

xkill

Xkill este un mod grafic de a ucide o aplicație. Când tastați xkill în terminal, cursorul mouse-ului dvs. va deveni instantaneu o „cruce”. Tot ce trebuie să faceți este să faceți clic pe „cruce” din aplicația care nu se comportă corect și va ucide aplicația instantaneu. Dacă doriți, puteți adăuga și o comandă rapidă de la tastatură pentru a activa funcția xkill.

Concluzie

Când aplicațiile se comportă greșit și determină blocarea sistemului, este foarte tentant să reporniți computerul și să începeți din nou sesiunea. Cu aceste comenzi de „ucidere” veți putea gestiona mai bine aplicațiile care nu se comportă fără ca acestea să provoace blocarea sistemului. Acest lucru este util mai ales pentru un server atunci când nu doriți ca un proces de comportament greșit să doboare întregul server.

Credit de imagine: Kill Bill (Gates)

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x