Stăpânirea randării 3D în Blender

Stăpânirea randării 3D în Blender
⏱️ 6 min read

În urma seriei noastre despre Blender, am promis că vom aprofunda aspectul de redare al software-ului. Odată ce v-ați creat scenele în Blender 3D, cum le redați ca imagini foto și video de înaltă calitate?

În acest articol acoperim motoarele de redare, setările pentru redare, nivelurile de calitate, tipurile de fișiere și toate problemele legate de realizarea scenelor Blender și transformarea lor în imagini statice și secvențe video.

Bazele redării sunt după cum urmează. Trebuie să setați dimensiunea cadrului pe care îl va captura camera dvs. și trebuie să setați calitatea imaginii redate. Dacă realizați fotografii, trebuie să știți cum să salvați. Dacă redați animație, trebuie să setați tipul de fișier al fișierului video și să le salvați ca o secvență.

Dimensiuni video

Setările pentru redare sunt situate în partea dreaptă a panoului de proprietăți.

Notă: butoanele panoului de proprietăți sunt „contextuale;” adică în funcție de ceea ce ați selectat în vizualizarea 3D, veți vedea un alt rând de butoane în panou. Faceți clic pe un obiect sau pe o cameră și veți obține butoane diferite pentru fiecare.

Dacă faceți clic pe butonul camerei mici de pe bara de instrumente Proprietăți, panoul superior marcat cu „Dimensiuni” setează dimensiunea imaginii pentru randările dvs. Acest lucru nu are nicio legătură cu camera sau obiectivul. Aceasta este dimensiunea sau dimensiunile videoclipului final sau al fotografiei.

Există presetări într-o listă derulantă și, de obicei, pentru video, veți seta o dimensiune video presetată HD de aici, cum ar fi 1920 × 1080 sau 1280 × 720. Dar pentru imagini statice, aceste cifre pot fi orice vă place.

Gama de cadre înseamnă că puteți seta un cadru de început și un cadru final al videoclipului. De exemplu, dacă doriți un videoclip de cinci secunde, iar rata cadrelor este setată la 25 de cadre pe secundă, veți seta cadrul de început la „1” și cel de la sfârșit la „125” pentru a obține 125 de cadre de animație.

Și despre rate de cadre: dacă proveniți dintr-o țară NTSC, veți fi obișnuiți să utilizați 30 de cadre pe secundă sau fps. În țările PAL veți fi obișnuiți să utilizați 25 de cadre pe secundă. Blenderul este implicit la 24 de cadre pe secundă.

Dacă întregul videoclip va fi o animație autonomă, atunci îl puteți lăsa așa. Dar dacă aveți nevoie de înregistrările dvs. pentru a se integra cu înregistrările de la camere, trebuie să știți ce fps utilizează. Dacă camera dvs. captează în 30 fps, atunci trebuie să setați Blender la 30 fps pentru a crea animații care se vor tăia împreună cu filmările live. Același lucru este valabil și pentru camerele care captează la 25 fps.

Motoare de redare

În Blender există trei motoare de redare și vă voi spune despre două dintre ele. Nu vă faceți griji prea mult despre ce înseamnă pentru moment, dar este suficient să spuneți că sunt metode diferite de calcul al imaginii. Nu vă faceți griji cu privire la motorul Blender Game. Deocamdată ne vom concentra asupra celorlalte două.

Blender Render este motorul de redare implicit și este bun pentru redarea de bază. Este rapid și simplu, dar folosește lumini, texturi și calitate de redare foarte elementare. Razele de lumină nu se învârt în jur, așa cum fac în viața reală, iar imaginile pe care le obțineți cu ea, în cea mai mare parte, sunt imagini simple cu aspect grafic pe computer.

blender-3d-rendering-blendrender

Acest lucru este perfect pentru logo-uri și grafică de mișcare, etc. Dacă doriți rapid, sau „rapid și murdar”, așa cum se spune în comerț, atunci Blender Render este omul dvs.

Cicluri de redare este motorul de redare de cea mai înaltă calitate din Blender și calculează multe fascicule de lumină. Ele ricoșează în jur, așa cum face lumina în viața reală. Dacă doriți calitatea supremă pe care Blender o poate oferi, folosiți întotdeauna Cycles Render.

blender-3d-rendering-cycles

Calitatea pe care o obțineți cu ciclurile este net superioară cu reflexii subtile ale luminii și fizică realistă a luminii. Folosiți-l întotdeauna de preferință Blender Render atunci când aveți puterea de calcul și aveți nevoie de calitate.

Setări de ieșire și calitate

Există două moduri de a seta calitatea randării dvs. Unul dintre cele două motoare de redare este panoul de ieșire. Aici puteți seta calitatea unei fotografii, cum ar fi un JPG, unde puteți seta procentul de calitate. Aici puteți seta, de asemenea, locația fișierelor și videoclipurilor salvate făcând clic pe pictograma dosar mic de lângă cuvântul „/ tmp /”. Dacă nu este setată nicio locație, atunci fișierele sunt redate pe ecran.

Blender-3D-rendering-output

Cea de-a doua setare de calitate devine disponibilă numai dacă utilizați Cycles Render Engine și este Sampling. Acesta este un concept dificil și înseamnă practic cantitatea de raze de lumină pe care scena o va produce și reda.

blender-3d-rendering-sampling

Cu cât mai multe raze de lumină, cu atât mai multe ori răsucesc în jur, cu atât mai realistă este scena. Dar cu cât mai multe raze de lumină, cu atât mai mult timp va fi necesar pentru a reda. Deci este un compromis.

Din fericire, există presetări setate pentru dvs. într-o listă derulantă pentru a seta eșantionarea pentru randările de previzualizare și randările finale. Utilizați Previzualizare pentru a vedea cum arată, apoi setați Final pentru randarea finală.

Și, în cele din urmă, în setările de ieșire setați ce tip de suport media, fix sau video, doriți să redați și tipul de fișier. De obicei, graficele statice sunt PNG sau JPG și veți seta calitatea ca procent.

blender-3d-rendering-animation-formats

Pentru tipurile de fișiere video, puteți alege dintre mai multe formate, dar singurele cu care ar trebui să vă preocupați sunt fie XVID și AVI pentru utilizatorii de PC, fie H264 și MOV pentru utilizatorii de Mac. Selectați RGB mai degrabă decât RGBA, cu excepția cazului în care doriți să salvați canalele Alpha. (Dacă trebuie să ne întrebați care sunt acestea, atunci nu trebuie să le salvați. Vom acoperi canalele alfa și utilizările acestora într-un articol viitor.)

blender-3d-rendering-codecs

Apasa butonul

Când sunteți pregătiți și pregătiți să redați, puteți „apăsa butonul”. Pentru a reda un cadru, fie apăsați tasta F12 de pe tastatură, fie faceți clic pe butonul „Render” din panoul Render. Pentru a salva imaginea, apăsați F3 și tastați un nume de fișier și setați locația fișierului salvat folosind browserul.

Pentru a reda o animație, faceți clic pe butonul Animație sau apăsați „Ctrl + F12” de pe tastatură; locația țintă pentru salvarea animației poate fi setată în panoul de ieșire.

Concluzie

Acum știți cum să vă redați scenele în Blender. Vom face mai multe despre redare atunci când vom aborda unele subiecte avansate ale camerei, cum ar fi Profunzimea focalizării (DOF) într-un articol viitor. Fii atent la asta.

blender-3d-rendering-DOF

Dacă aveți întrebări despre redarea în Blender, nu ezitați să o menționați în comentariile de mai jos.

Join our Newsletter and receive offers and updates! ✅

0 0 votes
Article Rating
Avatar of Routech

Routech

Routech is a website that provides technology news, reviews and tips. It covers a wide range of topics including smartphones, laptops, tablets, gaming, gadgets, software, internet and more. The website is updated daily with new articles and videos, and also has a forum where users can discuss technology-related topics.

You may also like...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x